14/6/10

La perfecció i el control

Carme Lafay, amb la novel·la Tots tenim secrets, crea uns personatges envoltats de gent però que se senten sols. En un món benestant i ple d’oportunitats però superficial i buit on les necessitats d’aconseguir una vida perfecte passen per sobre de principis morals i arriben a empènyer a l’Helena a planejar l’assassinat del seu marit. La qual en el passat ja ha comès fets de dubtosa ètica, havent posat davant de tot els seus objectius personals.

Un relat que enganxa a mesura que es va llegint per la seva àgil escriptura. On és fàcil involucrar-se en els personatges, gràcies a les descripcions acurades de les diferents personalitats i la psicologia de cada un d’ells. Una trama en que atrapa al lector després de posar-lo al corrent del passat dels protagonistes, que l’autora omple de secrets i enganys, basats en les parences que pretenen justificar els fets. I, tot això, en un entorn també decisiu a l’hora d’emmarcar el relat, que fa entrar de ple en la història donant-li caràcter propi.

La sucosa combinació de personatges, entorn i, per suposat, la història que s’hi porta a terme, fa que un es replantegi sobre fins a quin punt val la pena apostar tant fort per aconseguir la perfecció i el control de la vida i de les persones que envolten la protagonista.

Ressenya de Núria Roig, participant en la promoció de la novel·la Tots tenim secrets (II Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2009), de Carme Lafay.