16/6/10

"100 insectes fàcilment identificables" presenta els éssers més desconeguts de la nostra fauna

A través d’aquest llibre de Cossetània, Jaume Sañé dóna a conèixer les espècies més poderoses i abundants del planeta

Cossetània acaba de publicar el llibre 100 insectes i altres invertebrats fàcilment identificables, de Jaume Sañé, que recull una petita mostra dels éssers més desconeguts de la nostra fauna. Aquesta obra vol contribuir al coneixment de les espècies més poderoses i abundants del planeta.
El llibre presenta tan sols 100 espècies d’invertebrats escollides entre un milió. Entre les seves pàgines s’hi troben les més atractives per aquells que s’inicien en el món dels insectes: les més grans, les més verinoses, les més curioses, i les que tenen comportaments més estranys.
Per Jaume Sañé els insectes reben un tracte injust moltes vegades, malgrat que superen en nombre qualsevol altra classe d’animals: “són els grans desconeguts, i, fins i tot, discriminats, de la nostra fauna. I no hi ha dret, sobretot tot si tenim en compte que són els majoritaris: només d’escarabats, per exemple, en tenim uns 400.000. De papallones, 150.000. Res a veure, per exemple, amb les 9000 espècies d’ocells que existeixen. I els mamífers encara som menys...”
A 100 insectes fàcilment identificables s’hi troben detalls sobre la vida privada d’aquests animals, que, com assenyala Sañé, en alguns casos demostren que el seu comportament no s’allunya tant del d’altres animals que coneixem més: “al llibre s’hi troben curiositats com ara que els coneguts sastres o talladits tenen cura dels seus fills gairebé com una lloca ho fa amb els pollets”. Altres vegades, també es pot descobrir en els insectes mostres d’una intel·ligència evolutiva que els converteix en formes de vida molt poderoses, com ara molts insectes pal, que es reprodueixen asexualment. Les femelles fan ous fèrtils, dels quals surten més femelles genèticament idèntiques a la mare, sense necessitat de mascle. La clonació, que sembla un gran avenç nostre, els insectes ja fa temps que la tenen superada.

Jaume Sañé va néixer a Taradell (Osona) el 1961. Va estudiar Biologia a la UB, però va deixar la carrera per dedicar-se de ple a la seva passió: les bèsties. A través de la fotografia i de la filmació de la natura, ha conegut més de setanta països de tots els continents . És naturalista, fotògraf, operador de càmera i director, realitzador, guionista de documentals i autor de diversos llibres. Ha dedicat la seva vida a l’estudi i la divulgació de la natura.