19/1/10

"La cuina del Pirineu català" demostra la unitat de sistema culinari entre el nord i el sud del Pirineu català

S'ha presentat el llibre La cuina del Pirineu català, de Jaume Fàbrega i Eliana Thibaut Comalada, amb receptes transpirinenques

Presentació de La cuina del Pirineu català

El llibre La cuina del Pirineu català, de Jaume Fàbrega i Eliana Thibaut Comalada s'ha presentat al restaurant Languedoc-Roussillon de Barcelona amb la presència dels dos autors i de la directora general d'Afers Interdepartamentals de la Generalitat de Catalunya, Margarida Aritzeta, donat que l'obra ha estat coeditada entre el Departament de Vicepresidència de la Generalitat i Cossetània. En l'acte ha quedat clar que la cuina que es realitza a una banda i l'altre del Pirineu, en les terres de parla catalana, té els mateixos orígens i forma part d'una mateixa cultura culinària.
En aquest sentit, Aritzeta ha indicat que "el 2009, en motiu dels 350 anys del Tractat dels Pirineus hem volgut fer coses en positiu i aquesta és una ja que el llibre fa evident que la cuina de nord i del sud de Catalunya no està separada per cap frontera."
Eliana Thibaut Comalada ha exposat que "ha estat fantàstic tornar a col·laborar amb aquest llibre amb Jaume Fàbrega amb qui he col·laborat moltes vegades per recuperar la cuina catalana on no hi ha fronteres ja que els gustos o els productes, per exemple, són els mateixos. Així mateix, Thibaut ha explicat que la cuina que es feia al nord i el sud dels Pirineus, a les terres de parla catalana, a l'Edat Mitjana era la primera d'Europa. És una cuina molt rica on ha hi té caràcters de tres cultures: la cristiana, l'àrab i la jueva."
En aquest sentit, Jaume Fàbrega ha assenyalat la igualtat entre els gustos de la cuina catalana del nord i del sud: "els sabors són els que marquen un sistema culinari, i la cuina del catalans del nord i la dels del sud té els mateixos sabors. És la cuina fruit de la nostra història amb tots els sabors del món. Així doncs podem demostrar que en el món de la cuina que la frontera entre el nord i el sud no existeix." Indicà també que "la cuina moderna és la cuina que té arrels tradicionals que recupera el producte lligat a un territori. Per tant aquest llibre és en aquest sentit molt modern."

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Amiable post and this post helped me alot in my college assignement. Say thank you you as your information.

Pirineu Català ha dit...

Un llibre molt interessant, sens dubte la gastronomía del pirineu ha d'estar unida i formar un tot ja que és molt important mantenir un sentit d'unitat!

Salutacions,
Anna