20/1/10

Jordi Fernández-Cuadrench: "la filosofia d'aquestes obres sobre el Pirineu és que els del nord i els del sud aprenguem a conèixer-nos millor"

Presentació dels llibres transpirinencs a la llibreria Altaïr

Els llibres La cuina del Pirineu català, de Jaume Fàbrega i Eliana Thibaut; En BTT pel Pirineu català, d'Oriol Guasch, i A peu pel Pirineu català, de Manel Figuera, es varen presentar ahir 19 de gener a la llibreria Altaïr, de Barcelona.
La presentació va anar a càrrec de Josep Maria Bernadas, de la llibreria Altaïr; de Jordi Fernández-Cuadrench, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà; de Margarida Aritzeta, directora general d'Acció Departamental de la Generalitat, i dels autors.

Josep Maria Bernadas destacà la importància d'aquestes obres com a dinamitzadores del territori muntanyenc:
Hi ha pocs llibres, tant de cuina com de muntanya, sigui a peu o en bicicleta, que parlant del Pirineu uneixin el que sempre ha estat unit. Aquestes obres de Cossetània estan en la línia de l'editorial de dinamitzar el territori de muntanya, en certa manera.
Fernández-Cuadrench també parlà sobre la voluntat de cohesió del territori que denoten els llibres que es presentaven:
Des de la Catalunya Nord, es veu que des de la Catalunya Sud es tendeix a obviar un tros del nostre país. La filosofia d'aquesta obra és aprendre a conèixer-nos millor. Aquest és un objectiu prioritari de la Generalitat.
Eliana Thibaut parlà sobre la unitat de la cuina del nord de Catalunya i Girona:
Jo sempre m'he considerat una autora dels Països Catalans, que van de Salses a Guardamar i inclouen les illes Balears. Amb aquest llibre, hem intentat demostrat que la gastronomia de la Catalunya Nord i de les comarques gironines és la mateixa, té unes mateixes bases.
Oriol Guasch i Manel Figuera defensaren la unitat del Pirineu català, que es fa palesa durant l'activitat esportiva i l'excursionisme:
Oriol Guasch:
Sempre que, en els meus llibres, he tractat el Pirineu català, he concebut el territori com un tot. No m'ha estat difícil, ja que tant en l'activitat esportiva com en l'entorn familiar, aquesta vivència del territori l'he mamat des de petit.
Manel Figuera:
Jo visc a la Cerdanya, però quan anem al Carlit ni ens plantegem que hi ha una frontera. Per tant, la frontera, com aquell qui diu, més val ni esmentar-la. Hem de parlar de la Cerdanya, del Pirineu... sense els epítets "del nord", "del sud"...Com més busquem fronteres, més en trobem allí on en realitat no hi ha cap ratlla.
Margarida Aritzeta contextualitzà aquestes obres en el 350è aniversari del Tractat dels Pirineus:
Quan, amb el Jordi Fernández-Cuadrench, ens vam plantejar fa un parell d'anys, des de "banda i banda", que el 2009 era el 350è aniversari del Tractat dels Pirineus, vam pensar que un bon projecte sobre aquest territori en què "no hi ha ratlla" eren aquests llibes que hem coeditat amb Cossetània."