27/12/08

Lectura: "La Renaixença i la Ruta del Cister"

Us imagineu participar en una excursió on també hi són mossèn Jacint Verdaguer, el poeta Àngel Guimerà, l’arquitecte Antoni Gaudí, l’escriptor Francesc Matheu i molts altres noms il·lustres de la Renaixença?
Entre el 17 i el 21 de maig de 1882 alguns afortunats van tenir l’oportunitat de fer-la. Va ser una excursió col·lectiva als monestirs de Poblet i Santes Creus i a les poblacions de Valls i Tarragona, on van fer una ruta literària i arqueològica.
L’excursió la va organitzar el poeta valencià Teodor Llorente i Olivares, amb el Centre Excursionista ”Lo Rat Penat”. Hi van participar vint-i-nou excursionistes, quinze del País Valencià, tretze de catalans i un de mallorquí (Marian Aguiló); posteriorment se’n van anar afegint altres intel·lectuals durant les diferents etapes. Va ser, per tant, una ocasió d’agermanament dels màxims representants culturals dels Països de parla catalana, compartint diversos moments molt emotius, amb diverses recreacions literàries, lingüístiques i patriòtiques.
La importància de la reunió es pot copsar amb les diverses cròniques publicades en mitjans de comunicació, tant de València com de Catalunya, en castellà i en català. També es van compondre diversos poemes i articles directament sorgits de l’experiència de participar en l’excursió.
Aquest llibre fa una reconstrucció de l’excursió i inclou un ampli apèndix documental amb les cròniques que van escriure Teodor Llorente (publicada a “Las Provincias”, al “Diario de Tarragona” i traduïdes al català a “La Veu del Montserrat”); per Fèlix Pizcueta (publicada a “El Mercantil Valenciano”); per Joaquim Riera i Bertran (que aparegué a “La Renaixensa”); d’Àlvar Verdaguer (Butlletí de l’Associació d’Excursións Catalana); d’Emili Vilanova (també a “La Renaixensa”) i, finalment, una crònica anònima a la “Revista de Valencia”.
També hi ha tres escrits que expliquen la fraternitat entre els participants de les jornades d’excursió, escrits per Joaquim Riera, Jaume Collell i Josep Brel, també publicats en diversos diaris de l’època.
L’últim apartat són les poesies de Francesc Matheu, Jacint Verdaguer, Teodor Llorente, Fèlix Pizcueta, Terenci Thos i Àngel Guimerà. Són poesies escrites pels participants en l’excursió (excepte el cas de Terenci Thos, que no hi va anar malgrat tenir-ho previst) i que expliquen les sensacions recollides durant els quatre dies de germanor en indrets tan simbòlics com Poblet o Santes Creus.
Vull agrair a l’Emili de l’Arxiu de Folklore i a la Diputació de Tarragona l’amabilitat de fer-me arribar un exemplar del llibre, que va ser lliurat als participants al curs “El rei Jaume I en l’imaginari popular i la cultura”, celebrat el passat octubre a Salou i on es va realitzar aquesta mateixa excursió.

Article al blog Diari d'un llibre vell sobre el llibre La Renaixença i la Ruta del Cister, de Rafael Roca Ricart.