18/12/08

Animals que són literatura

Els animals haurien de disposar de categoria pròpia literària. Se l'han guanyada després de protagonitzar algunes novetats editorials del tot recomanables.
D'entrada, contem amb els Mamífers peluts [del llop a la musaranya] de Celdoni Fonoll (Cossetània), un llibre il·lustrat amb el qual l'autor completa la seva bibliografia dedicada a la versificació de la natura, i ens proposa la catalogació de 34 espècies de mamífers dels Països Catalans. Versos, fotografies, cultura popular, cançons i dades científiques, en una obra que converteix l'autor merescudament en "el poeta de la biodiversitat" cpm ha definit amb encert en Jordi Sargatal al pròleg del llibre.
De la trentena d'animals poetitzats per Fonoll no consta un amb nom propi, protagonista meritori d'una autobiografia amb regust cinematogràfic, molt comentada i reeixida. Es tracta de Me Cheeta (Jo Xita) una de les obres finalistes del premi Guardian, que compta amb molts defensors entre els quals es troba el crític de cinema Peter Bradshaw, que no ha dubtat en assenyalar el títol com "el llibre que tothom hauria de trobar sota l'arbre" durant el Nadal. [...]

Fragment de l'article Animals que són literatura, al blog sobre llibres.