30/3/07

Presentació de "Benet Vigo Trulls", el nou llibre de la col·lecció Cooperativistes Catalans

El número 7 de la col·lecció Cooperativistes catalans Benet Vigo Trulls de Cossetània Edicions es presenta el dissabte 31 de març, a les 7 de la tarda, al Teatre Municipal de Roses (Avinguda Tarragona, 81). La presentació anirà a càrrec de Josep M. Barris, arxiver municipal de Roses.

Resum
(Roses, 1918), pagès i posteriorment propietari dedicat al ram de l’hostaleria, ha estat un rosinc entusiasta de la cooperació. Ha participat en la creació de quatre cooperatives a la seva vila natal, en el decurs del segle XX: la cooperativa agrícola La Bodega, el Centre Escolar Empordà, Promocions Turístiques i la Societat Cooperativa Dr. August Pi i Sunyer, en àmbits diversos com la cooperació agrària, l’educativa, la de serveis i la del mutualisme mèdic. Aquesta actuació implica que sigui un referent cooperatiu a Roses i a Catalunya, ja que aconseguí implicar en aquest camp persones i institucions diverses. Altrament, ha participat en la Fundació Roca i Galès, de Barcelona, entitat dedicada a l’estudi i divulgació del moviment cooperatiu. La voluntat de saber li ha comportat una assistència persistent i continuada en esdeveniments cooperatius arreu del món per discernir què representava l’economia social amb vista a millorar la societat i per saber quins eren els eixos d’encert i de fracàs. Part d’aquestes reflexions les ha reflectit en la revista Cooperació Catalana.

L'autor
Antoni Gavaldà Torrents (Vallmoll, 1950), diplomat en Magisteri, llicenciat en Geografia i Història i en Filologia Catalana, i doctor en Història, és professor a la Universitat Rovira i Virgili. Els seus temes de recerca se centren en els moviments socials i polítics contemporanis i en la didàctica de la història. Ha publicat en moltes revistes especialitzades d’història i d’ensenyament del país. En l’actualitat participa en els consells de redacció de revistes com Comunicació Educativa, a Tarragona, i Plecs d’Història Local (suplement de L’Avenç), a Barcelona, i en la direcció de la col·lecció de llibres Cooperativistes Catalans, a Barcelona, sota el patrocini de la Fundació Roca i Galès. És coautor de llibres educatius de l’editorial Bruño i col·laborador de les principals obres col·lectives dels darrers anys a Catalunya en format d’atles, enciclopèdies i diccionaris.
Entre la seva obra destaquen els dos volums de L’associacionisme agrari a Catalunya (El model de la Societat Agrícola de Valls: 1888-1988) (Valls 1989), considerats uns referents clàssics de la temàtica cooperativista i sindicalista. El seus dos darrers llibres publicats han estat Joan Busquets Queralt, afusellat. La repressió franquista a Valls (Tarragona 2005) i El naixement del nou sindicalisme d’ordeno y mando (Tarragona 2006).

28/3/07

Teresa Pàmies, autora de "Ràdio Pirenaica": "L'emissora feia una defensa del propòsit i del projecte de les persones que la feien"

Els llibres Ràdio Pirenaica. Emissions en llengua catalana de Radio España Independiente, de Teresa Pàmies, i Veus de l'Exili. 20 testimonis de la diàspora catalana de Josep Maria Figueres es van presentar en roda de premsa el dimecres dia 28 de març a la llibreria Catalònia de Barcelona. Aquests dos llibres formen part de la col·lecció Memòria del Segle XX, de Cossetània Edicions.

Algunes frases que es van dir a la presentació

Teresa Pàmies
"Els corresponsals de Ràdio Pirenaica no podien donar el seu nom ni rubricar les cròniques ja que per seguretat havien de mantenir l'anonimat".
"Sobre l'activitat clandestina hi ha molts tòpics, però hi ha poc material explicat en primera persona. Per això aquest llibre és interessant".
"La Pirenaica era una emissora de propaganda. Feia una defensa del propòsit i del projecte de les persones que la feien."
"La Pirenaica, sense els partits i els governs que la van ajudar, no hagués estat possible. L'emissora va ser una obra importantíssima que va tenir l'ajuda dels governs francesos, soviètics, romanesos i fins i tot britànics".
"Les cròniques les passaven a màquina els corresponsals i arribaven a Bucarest per mitjà de pilots i hostesses de la companyia aérea rumanesa, els quals no sabien que portaven les cròniques per a Ràdio Pirenaica".
"El nom de "Pirenaica" que és com se la va conèixer popularment li va voler donar una ubicació, tot i que no es feia des cap punt del Pirineu. El seu nom real era Radio España Independiente."
"Les emissions en català van poder-se fer gràcies a la defensa que Emili Vilaseca va fer sobre els drets dels catalans per poder escoltar la ràdio en la seva llengua."

Josep Maria Figueres
"L'exili va ser un fet traumàtic però real que s'ha de fer conèixer."
"Vam entrevistar 70 exiliats i d'aquests n'hem fet una selecció de 20 per al llibre. El personatges que surten el llibre són ben diferents ja que s'ha volgut donar visions diverses de l'exili."
"El llibre vol acostar la història de l'exili per mitjà dels seus protagonistes."

27/3/07

Es presenten les obres publicades dels Premis Ciutat de Tarragona


La Casa Canals de Tarragona va acollir, dimarts dia 27 de març, la presentació de les obres publicades dels Premis Ciutat de Tarragona 2006. Entre aquestes obres, dues han estat editades per Cossetània Edicions. Concretament, Reconstrucció, d'Antoni Espí, obra guanyadora del premi Ramon Comas i Maduell de poesia i Sopa instantània i altres contes, llibre que recull el conte guanyador i els finalistes del 10è premi de narrativa curta per Internet Tinet.
La presentació anà a càrrec de l'escriptor Pep Blay qui recordà com era culturalment i literàriament Tarragona ara fa vint anys quan ell va marxar a viure a Barcelona, i comparà aquella situació amb la realitat actual, molt diferent i amb molta més activitat. Blay tingué un reconeixement a la tasca feta pel col·lectiu Gent del Llamp.
Antoni Espí, autor de Reconstrucció digué que "l'eix de la temàtica del poemari és la mort" i que "quan aquesta la veus aprop sens el seu cop de dalla". Segons l'autor, "el llibre és variat en formes i contè sonets, proses poètiques, poemes curts, poemes rimats, etc." Malgrat la temàtica Espí digué que no és un poemari trist. Reconstrucció es presentarà també aquest divendres 30 de març, a les 8 del vespre, a la Sala Noble de la Casa de Cultura de Xàtiva.
Per la seva part, Dora S. Farnós autora del conte Sopa Instàntania, que fou el guanyador del Premi de Narrativa Curta per Internet Tinet, comentà que el conte és una història real que ocorregué a una persona gran de Londres. Farnós comentà que "els vells són la franja de població que més em colpeixen. Gent que moltes vegades ha de malviure i que majoritàriament són dones. El conte és un petit record cap a elles." Sopa Instantània i altres contes es presentarà a Alcanar, localitat natal de la guanyadora del premi, el dia 21 d'abril.

Més sobre Reconstrucció
Reconstrucció és un llibre de poemes fragmentat en quatre seccions i una divisa prèvia que obeeix a un impuls vital de l’autor: a mesura que ens fem majors ens adonem que, quan la mort va modificant el cercle de familiars i amics, hem de reinventar-nos sense ells. A més a més, al llarg de la vida hi ha tantes petites morts, tants abandonaments, tantes frustracions, que hem de fer l’esforç ètic de mantenir-nos vius i dignes, cosa que no és possible si no reconstruïm contínuament la memòria —individual i col·lectiva— com a punt de referència dels dies que han de venir “irremeiablement, com l’atzar o la mort”.

Antoni Espí Cardona
(Bèlgida, la Vall d’Albaida, 1956) ha treballat de professor de llengua i literatura catalanes en uns quants instituts de Catalunya i el País Valencià (Reus, Tarragona, Amposta, Cullera, Xixona, Albaida…). Actualment treballa a l’IES Doctor Simarro de Xàtiva.
És coautor —amb Tomàs Llopis— dels llibres Curs de narrativa i Curs de poesia. També ha col·laborat en l’elaboració d’altres materials didàctics per a les editorials Castellnou i Bromera. Amb Joan Olivares ha publicat la novel·la juvenil El regne d’Albaríssia.
Amb Niudecorbs en blanc i negre va obtenir el premi de narrativa curta 25 d’abril Vila de Benissa.

Més sobre Sopa instantània i altres contes
Aquest llibre recull el conte premiat en el 10è Premi de narrativa curta per Internet Tinet (Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2006) i una selecció dels millors relats que s’hi van presentar, els autors dels quals són: Dora S. Farnós, Ramon Herrero, Jordi Boladeras, Júlia Costa, Diana Roig, Marta Mora, Imma Cisa, Montserrat Gil, Josefa Bellver, Francisco Rojas, Clara Prat, Gerard Elies, Maria Rosa Martí, Laia Pajuelo i Joan Adell.

"Camins", la nova novel·la de Francesca Aliern

Cossetània Edicions publica Camins de Francesca Aliern, el nou títol de la col·lecció Notes de color.

Presentacions:
- Divendres, 30 de març a la sala polivalent de l'Ajuntament de Xerta, a les 8 del vespre. Presenta: Pere Poy, professor de llengua i literatura.
- Dijous, 12 d'abril a la llibreria i quiosc Cal Sisco de Tortosa, a les 8 del vespre. Presenta: Jesús Tibau, mestre i escriptor.
- Divendres, 13 d'abril a l'Associacio de Mestresses de Casa de Jesús, a les 19.30 h. Presenta: Manel Marquès, llicenciat en Belles Arts.
- Dissabte, 14 d'abril a l'Associació de Veïns de Sant Llàtzer, a les 19.30 h. Presenta: Emigdi Subirats, professor d'anglès i escriptor amateur.
- Dilluns, 16 d'abril a la llibreria papereria Cris, a les 8 del vespre.
- Dimecres, 18 d'abril a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, a les 19.30 h. Presenta: Jesús Tibau, mestre i escriptor.
- Dissabte, 21 d'abril al quiosc estanc La Ravaleta, a les 10 del matí.
- Dissabte, 21 d'abril a l'Associació de Dones d'Aldover, a les 17.30 h. Presenta: Manel Marquès, llicenciat en Belles Arts.

Resum
A partir dels anys seixanta del segle passat, es van produir canvis socioeconòmics molt significatius en la societat espanyola, després de llargues dècades de postguerra, els quals van significar una revolució en tots els sentits; sobretot, vistos amb els ulls d’uns jóvens educats en l’ambient rural dels pobles de l’Ebre.
Camins és la història d’uns personatges a la recerca de noves experiències i un futur millor; és el relat dels seus camins particulars, definits per la llibertat i marcats per les seues circumstàncies, però sobretot és el símbol d’una societat canviant i en moviment, captada per l’autora de manera coral i colorista.

L'autora
Francesca Aliern. Nascuda a Xerta (Baix Ebre), és una novel·lista compromesa. Guardonada amb diversos premis literaris, compta amb una obra prolífica i amb lectors i lectores fidels: Xerta. Recull popular (1995), Records i memòries al voltant d’uns murs (1996), Un otoño, toda una vida (1997), No llores, Laura (1999), El batec de l’aigua (2000), La canela (2001), Misererenobis (2002), La menestrala (2003), La historia innecesaria (2004), El pont de la solitud (2005) i Sabó moll (2006). Col·labora habitualment en la premsa comarcal i participa en obres col·lectives, com ara els reculls de narracions El brogit de l’Ebre (2003), Otras voces (2003, traduït al francès) i L’altre Nadal (2006).

25/3/07

Catàleg amb les novetats de Sant Jordi de Cossetània Edicions

Cossetània Edicions ha editat el catàleg amb les novetats que presenta l'editorial per aquest Sant Jordi 2007. Aquest té un total de 16 pàgines i està imprès a tot color. S'hi pot trobar informació sobre totes les novetats que l'editorial ha editat des del mes de gener d'enguany i també les més destacades que es van editar durant el darrer trimestre de 2007. Aquest catàleg s'envia al mailing de què disposa l'editorial, amb les adreces de les persones que ens han tramès la fitxa que s'encarta a l'interior dels llibres, i als mitjans de comunicació. Si no rebeu habitualment els catàlegs amb les novetats de Cossetània i desitgeu fer-ho podeu sol·licitar-ho enviant un correu electrònic a l'adreça cossetania@cossetania.com. Cal que ens indiqueu la vostra adreça. Si desitgeu rebre el catàleg en format PDF, ens el podeu sol·licitar en aquesta mateixa adreça electrònica. En principi preveiem que abans de Setmana Santa estiguin enviats tots els catàlegs, de manera que confiem que a partir del dia 10 d'abril les persones que habitualment reben informació referent als nostres llibres comencin a tenir-los als seus domicilis.

"Ràdio Pirenaica", de Teresa Pàmies, i "Veus de l'exili", de Josep Maria Figueres, dos nous llibres de la col·lecció Memòria del Segle XX

La col·lecció Memòria del Segle XX de Cossetània Edicions, disposa de dos nous llibres: Ràdio Pirenaica. Emissions en llengua catalana de Radio España Independiente (1941-1977), de Teresa Pàmies, i Veus de l'exili. 20 testimonis de la diàspora catalana, de Josep Maria Figueres. Aquests dos llibres es presentaran a la premsa el dimecres dia 28 de març, a les 11 del matí, a la llibreria Catalònia de Barcelona.

xxx
Ràdio Pirenaica
Resum
Teresa Pàmies fou col·laboradora i corresponsal de la llegendària Pirenaica, com s’autodenominava Radio España Independiente (REI), “emisora sin censura de Franco”, des de la seva creació el juliol del 1941 fins al juliol del 1977. Escrivint sobre la seva experiència amb la Pirenaica, l’autora ha volgut informar-nos sobre la tasca realitzada per l’emissora de cara a aportar una mica d’esperança als derrotats per les tiranies protegides pel nazisme i el feixisme ascendents a Europa. I és especialment significatiu que, durant la seva llarga existència, l’emissora inclogués de manera continuada espais en català.
xxc
L'autora
Teresa Pàmies va néixer a Balaguer, l’any 1919. Als deu anys venia La Batalla, òrgan del Bloc Obrer i Camperol, del qual el seu pare n’era un dels dirigents locals. Als setze anys va començar a militar al Partit Socialista i un any més tard va intervenir al famós míting de la Monumental a Barcelona. De seguida es va convertir en dirigent de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i de l’Aliança Nacional de la Dona Jove (1937-1939), junt amb noies d’altres partits. A més a més, va ser directora de la revista Juliol. S’exilià a França, on passà un temps en un camp de concentració; després va estar a la República Dominicana, a Cuba i a Mèxic, on va començar a estudiar periodisme. Amb vint-i-vuit anys va marxar a Praga, on va ser redactora i locutora de les emissions en castellà i català de Ràdio Praga. Allà va formar una família i hi va viure dotze anys. L’any 1971 tornà a Catalunya amb el seu primer èxit, Testament a Praga (1971), escrit juntament amb el seu pare. Amb aquest, va guanyar el Premi Josep Pla. Publicà, entre altres, La filla del pres (1967), Va ploure tot el dia (1974), Quan érem capitans (1974), Dona de pres (1975), Memòria dels morts (1981), finalista del Premi de novel·la Ramon Llull, i Estem en guerra. Escrits 1936-1939 (2005). D’altra banda, ha traduït moltes obres i ha col·laborat en mitjans de comunicació com ara el diari Avui i Catalunya Ràdio —on continua fent-ho. L’any 1984 fou guardonada amb la Creu de Sant Jordi i, el 2001, amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.
xxx
Veus de l'exili
Resum
Amb aquest títol, Catalunya Cultura va emetre una sèrie de trenta programes que es repetiren a Catalunya Ràdio a la tardor del 2006 i que encara poden escoltar-se al web de l’emissora. Foren produïts amb la finalitat de divulgar la història dels exiliats que deixaren en gran nombre la Catalunya ocupada del 1939. Josep M. Figueres, que va tenir la idea del programa i féu entrevistes a Mèxic a una setantena d’exiliats o als seus fills, ens acosta ací a una selecció de noms dels que van tornar i dels que no ho feren amb una clara finalitat de mostrar una realitat amagada pel franquisme, silenciada per la transició i oblidada, fins fa poc, per la democràcia, com ho palesen els pocs reconeixements, estudis, exposicions i actes diversos que s’han fet als qui van defensar la legalitat i encara avui esperen el reconeixement ple del seu coratge i dignitat. La vintena d’entrevistes són un testimoni punyent de la realitat amarga de la derrota militar del 1939 i, alhora, un testimoni viu de la defensa de la catalanitat malgrat les adversitats.
xxx
L'autor
Josep M. Figueres Artigues. Historiador i professor d’història del periodisme a la UAB. Autor de diversos estudis sobre història del catalanisme i del periodisme. Els seus darrers treballs publicats són: Història de Catalunya contemporània; Lluís Companys, diputat per Sabadell; l’antologia de cròniques de la guerra civil espanyola Madrid en guerra; la segona edició de la biografia Valentí Almirall, i les actes d’El Primer Congrés Catalanista i Valentí Almirall. També ha tingut cura de la coordinació de Grans moments de la història de Catalunya. Ha estat comissari de l’exposició “Aurora. Temps de República” i assessor històric del film El coronel Macià, de J. M. Forn. Dirigeix a Cossetània la col·lecció Memòria del Segle XX i la revista digital Materials d’Història de Catalunya.

22/3/07

Xavier Graset, autor de "Bon vent": "Del que més parlo en el llibre és del que més he viscut d'aprop, o he vist o he tastat"

La Casa del Llibre de Barcelona va acollir el dimecres dia 21 de març, la presentació del llibre Bon Vent. Escrits sol·licitats, del periodista Xavier Graset. La presentació anà a càrrec de l'escriptor Màrius Serra. Aquest és el quart llibre que Cossetània Edicions publica de Xavier Graset.


Frases que es van dir a la presentació

Màrius Serra
"Xavier Graset és un personatge sol·lícit, molt accessible, cosa que es reflecteix en els seus escrits."
"L'autor mira en els seus escrits la realitat d'aprop, tocant de peus a terra. En alguns articles es veu clarament el seu arrelament a la terra. Les seves arrels suren per tot en el llibre."
"En l'obra hi ha la vida passada pel filtre del qui escriu el llibre. L'autor hi posa la seva subjectivitat".
"S'hi pot veure optimisme evident, però també crítica i demostra sense pudor que és un sentimental, cosa que fa recuperant en alguns dels seus escrits fragments de llibres i textos antics."

Xavier Graset
"Un recull d'articles s'alimenta de material inicialment fungible però que el pas del temps li dóna una altra vida, una altra vivència,"
"El pas del temps et fa adonar que la relació tibant Catalunya-Espanya la domina la incomprensió i això dóna uns grans rèdits especialment a Madrid. Aquesta incomprensió acaba convertint-se més que en cojuntural, en estructural."
"Al llibre hi ha una tria de gustos de temes personals. Del que més parlo és del que més he viscut d'aprop, o he vist, o he tastat..."
"A Bon Vent hi trobareu l'exercici de gratar el passat recent, cosa que ens fa adonar del molt recorregut que ens queda per fer. El llibre m'ha servit per alimentar la memòria i reflexionar dia a dia."

21/3/07

Jordi Longàs, autor del llibre "Catalunya. 50 excursions inoblidables": "hi ha excursions que valen la pena en totes les comarques"

El passat 20 de març, Cossetània Edicions va presentar a la Llibreria Altaïr de Barcelona, el nou llibre de Jordi Longás Catalunya. 50 excurions inoblidables. Amb unes magnífiques fotografies i diferents maneres de viure les rutes. La presentació va anar a càrrec de Jaume Ciurana.

Frases que es van dir durant la presentació


Jaume Ciurana:
“Vull felicitar l’autor per la concepció del llibre, que combina en justa mesura la divulgació del patrimoni natural i cultural, les indicacions pràctiques per gaudir-ne i una gran qualitat de les imatges fotogràfiques.”
“A vegades tenim una tendència a pensar que allò que és proper és prescindible, que ja tindrem ocasió de trobar-ho o que no ens pot aportar res; menyspreem la carena que veiem cada dia. Aquest llibre ens ensenya a valorar tot això que tenim a prop.”
“Avui, el meu fill de 10 anys, quan ha vist que m’emporava el llibre de casa [per portar-lo a la presentació], m’ha preguntat: «ja te l’has caminat tot?»”

Jordi Longás:
“Per mi ha estat un repte magnífic trobar llocs interressants arreu del país, i ha estat una bona oportunitat de, a més de tornar als molt coneguts Pirineus, Montserrat o Montseny, veure que hi ha excursions que valen la pena en totes les comarques.”

20/3/07

El gran Bladé i Desumvila, complet

El primer paràgraf de Benissanet, un dels dos llibres que inclou el primer volum de l'obra completa d'Artur Bladé Desumvila publicada a Cossetània Edicions, comença amb una entrada del diccionari Salvat que resumeix en una quinzena de línies el que l'autor diu que en sabien els humans que no n'eren veïns, d'aquest poble de l'Ebre català, en la primera meitat del segle XX. Bladé ens diu a continuació que segurament la nota resumeix tot el que s'ha escrit en català i en qualsevol altra llengua sobre el seu poble, que «no és gaire». Quan acabes el llibre, t'adones que ara potser s'ha escrit molt més, però que mai no serà tant ni tan ben escrit com el que Bladé diu a les pàgines de Benissanet, un llibre subtitulat Els treballs i els dies d'un poble de l'Ebre català.
Desconeixia Bladé, tot i que me'n sonava el nom i havia llegit sobre ell alguna cosa en manuals i llibres diversos. I ara no entenc com la seva obra ha estat i s'ha mantingut allunyada del gran públic tant de temps, la seva obra i el seu reconeixement. En aquest ressorgiment, hi ha tingut a veure molta gent, però cal donar les gràcies especialment a Xavier Garcia, homenot del sud –del sud del nord, que dic jo– per no haver defallit en aquesta tasca veritablement de titans. Ell me'n va parlar quan preparava aquesta edició, i a ell li vull agrair la descoberta.
Aquest primer volum inclou els llibres Benissanet i Gent de la Ribera d'Ebre. Artesans, pagesos, rodaires... Benissanet va obtenir el Premi de Cultura Catalana de París en els Jocs Florals de 1950, i suposa un abocament al seu costat més proper, el seu poble. Bladé el va escriure des de l'exili, però no hi trobem aquell regust ensucrat del passat mitificat i desfigurat, tot al contrari. Des de l'exili a l'Estat francès un cop perduda la guerra, l'escriptor de l'Ebre refà el seu món a voltes amb precisió i altres vegades amb el caliu que traspuen les seves paraules, sobretot quan parla de persones que són personatges, com Toni de Bruixa i el seu tir al blanc portàtil.
Per la seva banda, Gent de la Ribera d'Ebre és un gran retaule de la gent de la seva comarca, tant dels que feien les feines que apareixen al títol com d'altres que se suposa que són els tres punts que l'autor posa al final del títol. I quins tres punts...
El segon volum de l'obra completa és L'exiliada. Dietari de l'exili, 1939-1940, un llibre que situa l'escriptor entre les grans veus de la literatura catalana que han tractat del tema de l'ensulsida i l'intent de reconstrucció a l'estranger de les vides de milers i milers de persones vençudes pel feixisme en la guerra del 36 al 39. Al costat d'Els darrers dies de la Catalunya republicana, de Rovira i Virgili; Les elegies de Bierville, de Carles Riba; Els vençuts i 1939, de Xavier Benguerel; les Corrandes d'exili, de Pere Quart, o El crist dels 200.000 braços, d'Agustí Bartra, s'aixeca L'exiliada, de Bladé. Es tracta d'un text escrit en forma de dietari. Hi trobem els camins de l'exili de la Catalunya del Nord, París o Montpeller, que l'escriptor ebrenc viu al costat de Lluís Companys, Pompeu Fabra, Pau Casals, Carles Riba, Rovira i Virgili, Francesc Pujols i molts altres.
Per mi, acabada de llegir, aquesta és la gran obra de l'exili català, sense deixar de banda la qualitat de les altres, però amb la reivindicació que mereix un text que no ha de passar de llarg per als lectors i les lectores que tinguin el gust de llegir una prosa ben escrita i un ampli desplegament de referents culturals. I no només això, sinó sobretot una epopeia humana tràgica però viscuda amb dignitat. Resulta escruixidor el primer exili, que conté moltes escenes commovedores, entres les quals, el que s'esdevé quan quatre soldats republicans decideixen cremar els seus fusells per escalfar-se travessant el coll d'Ares. Allò és el punt i final, els soldats deixant les armes i assumint que ja no serveixen per a res, que han estat vençuts.
En les pàgines de l'Exiliada també hi trobarem la coneixença d'un bon nombre de gent nova amb qui Bladé construirà una vida dedicada a les lletres, el seu refugi particular contra el feixisme, que li negava tot el que ell era, perquè serà precisament en aquest ambient de desfeta i durant la seva estada a la Residència dels Intel·lectuals Catalans de Montpeller on recollirà el material que anys després li permetrà escriure les biografies d'alguns dels seus nous companys, entre les quals destaca la de Francesc Pujols, el savi universal català.
Gràcies a tota la gent que ha fet possible aquesta edició, que és la trobada en el meu cas i el retrobament en general amb aquesta veu oblidada que des d'ara ja és una més de la meva família literària, com a mínim.

Jordi Martí Font
Article publicat a El Punt, el dia 19 de març del 2007

19/3/07

Excursions per recordar

Cossetània Edicions acaba de publicar el llibre Catalunya. 50 excursions inoblidables dins de la col·lecció Khroma.
L’acte de presentació tindrà lloc el dimarts 20 de març, a 2/4 de 8 del vespre, a la llibreria Altaïr de Barcelona (Gran Via, 616 - 08007 Barcelona. Tel: 933 427 170 - www.altaïr.es). Aquesta anirà a càrrec de Jaume Ciurana, polític i editor.

Resum
Caminar és una de les millors formes d’aprendre a estimar la terra, de respectar el nostre medi i de viure amb harmonia amb nosaltres mateixos. Per això, aquest recull d’excursions inoblidables pretén tant oferir idees a persones expertes com a aquells que volen obrir els seus horitzons, potser per viure’ls en família o amb la colla. En conseqüència, en aquest viatge que et proposem no falten incursions als espais naturals clàssics, reconeguts des fa anys per diferents figures legals que els protegeixen, però també hi ha excursions poc conegudes que poden estimular els excursionistes més experimentats.
L’obra s’estructura en 50 rutes. La presentació de cada excursió segueix un mateix model. Una breu fitxa pràctica dóna les principals referències que cal tenir en compte per fer la ruta, com són l’accés al punt de sortida, l’horari aproximat, la valoració de la dificultat i una cartografia bàsica de consulta. Després, un breu text anticipa alguns dels aspectes més destacats del lloc que es vol visitar, evoca alguns records o suggereix altres formes de viure la ruta proposada. Seguidament es fa la descripció del camí, de manera suficient per seguir l’itinerari però sense abusar de detalls que limitin en excés la iniciativa i compromís de cada excursionista. Finalment, cada ruta s’acompanya d’un croquis i de diverses fotografies que mostren la bellesa de cada zona.

L'autor
Jordi Longás i Mayayo (Barcelona, 1960). És fotògraf, alpinista i pedagog. Treballa de professor a la Universitat Ramon Llull. Fa 15 anys va iniciar la seva carrera com a fotògraf i escriptor. Ha publicat més de 70 articles i centenars de fotografies en les principals revistes de muntanya (Desnivel, Grandes Espacios, Vèrtex o Mundo de los Pirineos). Ha publicat també 5 llibres de gran format dedicats als Pirineus: Pirineos en esquís, 120 itinerarios; Pirineos íntimos; Pirineos en esquís, 150 itinerarios; Pirineos, 100 cumbres; i Pirineus. Viatge fotogràfic, aquest darrer en la col·lecció Khroma de Cossetània Edicions. És membre del consell assessor de la revista Vèrtex des de l’any 2004 i col·laborador habitual de Cossetània Edicions. Entuasiasta excursionista i bon coneixedor de la geografia catalana, es mostra il·lusionat per compartir alguns dels millors indrets que ha descobert en més de 30 anys d’activitat.

16/3/07

Nou llibre de la col·lecció Prisma "Els Amazics, una història silenciada, una llengua viva"

Cossetània Edicions presenta el nou llibre de la col·lecció Prisma: Els Amazics. Una història silenciada, una llengua viva d'Eva Castellanos i Hassan Akioud. Les diverses presentacions tindran lloc:

- Dijous 22
, a les 19.30 h, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa (Carrer de la Mercè, 6). Presentarà: Xavier Vega, director territorial de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Divendres 23, a les 19. 30 h, a la llibreria Robafaves de Mataró (Carrer Nou, 9).
- Dimarts 27, a les 19.30 h, a la llibreria Alataïr de Barcelona. Presentaran l'acte Mohand Tilmatine, professor d'amazic a la Universitat de Cadis i autor del pròleg del llibre i David Minoves, director general de Cooperació i Acció Humanitària de la Generalitat de Catalunya.
- Divendres 20
, a les 20.00 h, al Casal Popular La Turba de Valls.
    Resum
    Aquest llibre pretén ser una obra de divulgació per donar a conèixer el poble amazic, la seva llengua i la seva cultura mil·lenària. Un poble que ha sobreviscut a la romanització i a l’arabització del nord de l’Àfrica. Un poble heterogeni que, en bona part, té en la llengua pròpia la base de la seva identitat col·lectiva i que es caracteritza per haver sobreviscut a través de la tradició oral. Són amazics el poble nòmada dels tuaregs, els habitants de la Cabília algeriana; de l’Atles, el Sus i el Rif marroquí; de l’illa de Jerba a Tunísia; dels oasis de Siwa a Egipte; així com algunes tribus de Mali, Níger i fins i tot de Mauritània, el Txad i Burkina Faso. També era amazic el mític líder rifeny anticolonialista, Abd el-Krim, o els almoràvits i els almohades, que van tenir un protagonisme destacat en l’ocupació musulmana de Catalunya durant l’edat mitjana.
    La nostra intenció és allunyar-nos de descripcions folklòriques i simplistes per aproximar-nos a una cultura viva i dinàmica. És només d’aquesta manera que el coneixement del poble amazic, fins i tot, ens pot arribar a donar claus per entendre alguns aspectes relacionats amb qüestions de gran actualitat com la situació dels països islàmics, el paper de la dona a l’islam o els orígens d’un percentatge significatiu dels immigrants magrebins presents avui en dia al nostre país.
    Aproximar-nos a la cultura autòctona del nord d’Àfrica ens permet trencar el tòpic d’un Magreb arabomusulmà. Sovint es té una imatge distorsionada del nord d’Àfrica, s’entén com una uniformitat cultural àrab sota el vel de l’islam. La nostra intenció és donar veu a una llengua i a una cultura que, tot i que han estat constantment silenciades, es mantenen tossudament vives.

    Els autors
    Hassan Akioud va néixer a Agadir, Marroc, l’any 1972, tot i que fa més de deu anys que viu a Barcelona. És llicenciat en Filologia Hispànica i ha cursat els estudis de doctorat en Lingüística General a la Universitat de Barcelona. És professor d’amazic i d’àrab a l’Institut Al-qantara de Barcelona. És membre del Grup d’Estudis Amazics de Catalunya i de l’associació catalanoamaziga Itran (integrada a l’Assemblea Amaziga de Catalunya). És col·laborador de Barcelona Televisió com a presentador de les notícies en llengua amaziga.

    Eva Castellanos va néixer a Barcelona l’any 1969, tot i que fa més de sis anys que viu a la Ràpita (Terres de l’Ebre). És antropòloga, llicenciada per la Universitat de Barcelona i doctorada a la Universitat de Manchester. Ha estat professora d’antropologia a la Universitat de Manchester, de Recursos Territorials Turístics i Patrimoni de Catalunya a l’escola de turisme CETA (adscrita a la UdG) i tutora dels estudis de turisme de la UOC. Actualment es dedica a la gestió cultural. Ha estudiat amazic a l’Escola Arabiyya i és membre de l’associació catalanoamaziga Itran.

    Presentació del nou llibre de Xavier Graset, "Bon vent"

    Bon vent. Escrits sol·licitats és el nou llibre de Xavier Graset editat per Cossetània Edicions. Aquest recull d'articles periodístics es presentarà per a la premsa el dimarts dia 20 de març, a 2/4 de 6 de la tarda, a la llibreria La Capona de Tarragona (C/ Gasòmetre, 41 - 43).

    Presentacions per al públic:
    - Dimecres 21 de març, a les 19.30 h a la Casa del Llibre de Barcelona (Passeig de Gràcia, 62). Presentarà el llibre l'escriptor Màrius Serra.
    - Divendres 13 d'abril, a les 20.00 h, a la Biblioteca Municipal de Vila-seca.

    Resum
    Bon vent. Escrits sol·licitats és un compendi del treball d’articulista de Xavier Graset. La seva mirada, arrelada al seu poble, Vila-seca, s’estén per tot el Camp de Tarragona, i la Costa Daurada, fins a tot Catalunya. Els interrogants, la memòria i la consciència passen pel seu sedàs personal per qüestions que formen part dels seus neguits d’aquests últims anys. Neguits i passions, des de l’Estatut fins a l’AVE, Aznar, Zapatero, Pujol, Maragall i Montilla, moda, teatre, gastronomia, turisme.
    Sorneguer, irònic i punyent, Xavier Graset aconsegueix retratar alguns dels moments de la vida que ens han passat pel davant, combinant l’experiència personal amb l’interès col·lectiu.

    L'autor
    Xavier Graset i Forasté (Vila-seca 1963) és periodista. Coautor, amb Andreu Faro, dels llibres editats per Cossetània Aznarografia (2004), Tanta tinta t’unta (2003) i Tanta tinta tonta (2002), i, amb els membres del seu programa, El món s’acaba. Com superar el 2000 (Columna, 1999). Format en origen a la premsa comarcal, no ha deixat de publicar a la revista del seu poble El Pont de Fusta. Ha col·laborat també en setmanaris com El Temps, i en diaris com El Periódico, La Vanguardia o Metro. També ha treballat a TV3, en diversos programes d’entreniment de la productora El Terrat; ha presentat el magazine Artèria 33, el concurs 12 punts i ha col·laborat a Aquest any cent.
    Des del 1987 treballa a Catalunya Ràdio, on ha sigut delegat a Madrid, ha fet diversos programes, i actualment dirigeix i realitza la tertúlia d’actualitat L’oracle.

    15/3/07

    Cossetània presenta el llibre de la sèrie de TV3, "Històries de Catalunya"


    Cossetània Edicions va presentar el dijous dia 15 de març, a la Casa del Llibre de Barcelona Històries de Catalunya. Aquest llibre està basat en la sèrie de gran èxit de TV3 que es va emetre amb aquest mateix nom. Enric Calpena i Esther Rodríguez han adaptat el contingut de la sèrie per adequar-los al format de llibre. La publicació s'ha completat amb acurades il·lustracions de Jordi Ballonga i Massimo Coba, que han donat com a resultat un llibre divulgatiu que permet conèixer i entendre la història de Catalunya a partir de les vivències de les persones. La presentació va comptar amb les intervencions d'Antoni Tortajada i Joan Gallifa, directors del programa; Miquel Garcia, cap del departament de Nous Formats de TV3 i dels dos autors del text, Enric Calpena i Esther Rodríguez.

    Frases que es van dir en la presentació

    Miquel Garcia:
    "En el programa, i també en el llibre, vam assumir el compromís d'explicar la història quotidiana d'aquest país."

    Joan Gallifa:
    "El llibre, que reflecteix l'esperit de la sèrie, permet que el resultat d'aquesta perduri en el temps".

    Enric Calpena:
    "Les històries de la sèrie es reconeixen clarament en el llibre, el qual té una vocació didàctica molt directa i està pensat perquè els lectors en puguin gaudir i entretenir-se."

    Esther Rodríguez:
    "Amb la sèrie Històries de Catalunya es va demostrar que es pot fer història de manera divulgativa i a la vegada seriosa."

    Antoni Tortajada:
    "El llibre compleix exactament el que volíem en la sèrie. És un llibre per a tota la família i entretingut."

    13/3/07

    Ramon Alcoberro, autor del llibre "L'home que mira": "El blog és un lloc filosòfic perquè és confús"


    La llibreria La Central del Raval de Barcelona va ser el marc, el dimarts dia 13 de març, de la presentació del llibre L'home que mira. Un bloc de filosofia i pensament, de Ramon Alcoberro, editat per Cossetània Edicions. La presentació anà a càrrec del catedràtic de la Universitat de Barcelona, Manuel Cruz.

    Frases que es van dir a la presentació

    Manuel Cruz
    :
    "És molt difícil que en un blog algú hi llegeixi amb continuïtat, tot i que l'autor pensa en continuïtat. Un dels problemes que els blogs tenen, és que dificulten el diàleg filosòfic amb l'autor. Per resoldre tot això i ha un vell remei que és diu llibre, el qual et permet tenir al davant el territori mental de l'autor."
    "La gent ha de poder relacionar-se físicament, l'objecte amb el pensament, i això només es percep en el format llibre".
    "Alcoberro explica com es veu el món des del lloc en el qual ell està, i ell està ben posicionat."
    "El filòsof veu el mateix que la resta de gent però repara en qüestions de la realitat que la gent passa de llarg."
    "Ramon Alcoberro ha escrit per entregues un llibre en un nou format: el blog."

    Ramon Alcoberro
    :
    "L'importat del que faig en el blog no és dir el que jo penso, sinó mirar les coses i permetre que els lectors treguin conclusions".
    "A Catalunya i a l'Estat espanyol els blogs tenen un excés de politizació".
    "El blog és un lloc filosòfic perquè és confús. És un món confusionista i atzarós però altament filosòfic."
    "A Internet hi ha el punt de vista de la gent més avantguardista".
    "El blog m'ha permès experimentar amb un mitjà nou, la qual cosa és molt timportant en una cultura petita com la nostra."
    "Internet experimenta sobre límits d'un lleguatge que no sabem on va."
    "Tant de bo en el futur als blogs hi hagi més reportatge i menys opinió política".

    Tres llibres de Cossetània, finalistes dels premis Gourmand

    Tres llibres de Cossetània Edicions, L'Àvia Remei talla el bacallà, de Remei Ribas; Taules i fogons, de Pere Tapias, i Catalunya al paladar, de Carme Gasull han quedat finalistes dels Gourmand Cookbook Awards.

    En la categoria de millors llibres de cuina de receptes senzilles, el jurat del Gourmand Cookbook Awards ha considerat que el millor llibre publicat l'any 2006 ha estat L'Àvia Remei talla el bacallà, de Remei Ribas.
    En la categoria de llibres de literatura culinària, el millor llibre publicat en llengua catalana l'any 2006 ha estat Taules i fogons, de Pere Tapias.
    Finalment, en la categoria dels millors llibres de cuina de viatges, el jurat ha considerat que el llibre Catalunya al paladar, de Carme Gasull ha estat el millor que s'ha publicat en català durant l'any 2006.
    Ara, els guanyadors de cada categoria i de cada llengua són els finalistes que aspiren a ser escollits els millors llibres del món. Els guanyadors de cada categoria dels Gourmand Cookbook Awards es donaran a conèixer el proper dia 7 d'abril en una gala que se celebrarà a Pequín.

    12/3/07

    Centenari del naixement de l'autor de 'Benissanet'

    Tard però intensament

    En el món de la cultura literària d'aquest país les coses s'acostumen a fer tard però, per sort, intensament. Per això, en el cas d'un escriptor de la talla d'Artur Bladé i Desumvila, havien passat 46 anys des del seu ignorat retorn al "país natal" i 12 anys des de la seva discreta mort sense assolir el reconeixement que indiscutiblement es mereixen la seva figura i la seva obra. Durant aquests llargs i durs anys de silenci no han faltat alguns gestos puntuals i meritoris, com ara la concessió de la Creu de Sant Jordi i la creació del premi d'assaig que porta el seu nom per part del Centre d'Estudis de la Ribera de l'Ebre. Però res que es pugui comparar, ni de lluny, amb la quantitat i la qualitat de les iniciatives que s'estan produint al llarg d'aquest any de la celebració del centenari del naixement de l'autor de Benissanet.

    Ja ho he dit: tot arriba tard, però arriba de manera ben intensa. S'hi han abocat tota mena d'institucions públiques, des de la jove i modesta però potent Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila fins a la mateixa Generalitat de Catalunya, passant per la Diputació de Tarragona, l'Institut Ramon Muntaner, el Consell Comarcal de la Ribera de l'Ebre i l'Ajuntament de Benissanet. També hi ha participat un petit exèrcit de persones de l'entorn familiar i del món de la cultura, començant per Artur Bladé i Font, fill de l'autor, i continuant per Heribert Barrera, Xavier Garcia, Albert Manent, Pere Muñoz, Joan Maria Pujals, Josep Sánchez Cervelló, Emigdi Subirats, Magí Sunyer i Vicenç Villatoro, entre d'altres.

    I tots plegats han generat tota mena d'activitats: una exposició itinerant (Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l'Ebre català, cronista de l'exili), comissariada per Xavier Garcia; la inauguració del Centre Cultural Artur Bladé i Desumvila a Benissanet; una ruta literària "bladeriana" per Benissanet; una adaptació teatral de L'exiliada, Blat d'Orió, de Xavier Aragó; diversos col·loquis i conferències; la divulgació de materials didàctics Bladé a l'escola, i una gran diversitat de publicacions, entre les quals destaquen els dos primers volums de l'obra completa de l'autor, editats per Cossetània, i una primícia, una mostra significativa de l'obra poètica inèdita, Versos de la guerra i de l'exili, editada per Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

    Déu n'hi do! Tard però intensament. Ara bé, tots aquests esforços han de desembocar en alguna banda que no sigui precisament la terra erma del segon vici més estès en el món de la cultura d'aquí, el vici d'aixecar molta polseguera i després mirar cap a un altre cantó buscant nous motius de celebració i gatzara. Les coses no poden anar pas d'aquesta manera. Aquest esplèndid Any Bladé i Desumvila ha de ser només el sorollós i il·lusionat punt de partida de cara a un sostingut esforç adreçat a la recuperació total de la figura i l'obra de l'autor de Viatge a l'esperança.

    D'entrada, s'ha d'acabar l'edició de les obres completes, perquè encara en falten deu volums. A més, s'hauran d'anar publicant altres inèdits que es puguin trobar en portar a terme la recerca als arxius per establir el text definitiu de les obres completes. Per una altra banda, a poc a poc s'hauran de reeditar les obres individuals de l'autor i s'hauran de fer antologies temàtiques que serveixin d'introduccions generals.

    Després, el més important, un cop l'obra de Bladé torni a circular amb normalitat pel mercat del llibre, s'hauran de dedicar molts esforços a promocionar-la i a estudiar-la a fons, i a tots els nivells possibles. Caldrà continuar la iniciativa d'acostament de Bladé a lectors nous a través de les escoles, els instituts i la universitat (la gran absent de les celebracions del centenari). Caldrà divulgar-la a través de tots els canals de promoció de la literatura: suplements literaris, revistes de cultura, ràdio i televisió. Caldrà trencar els tòpics de localisme i anacronisme que ofeguen l'obra de Bladé per poder-la analitzar correctament i donar-li la volada real que té. Falten encara estudis sobre Bladé i la seva obra des del punt de vista històric, biogràfic, literari, antropològic, polític, etc.

    Ras i curt: no pot prolongar-se més la situació actual d'ignorar la figura i l'obra de Bladé i Desumvila i quedar-se tan tranquils. Ignorar Bladé és ignorar el propi país, perquè Bladé encarna, a uns nivells profunds, molts dels principis de la identitat d'aquesta nació. Ignorar Bladé és ignorar un segment important de la història del país, perquè Bladé era el cronista de la contrahistòria, que desmentia, rectificava o matisava la història oficial. Ignorar Bladé és ignorar l'intent de sotmetre la literatura a un procés de plena democratització. Ignorar Bladé és ignorar la meitat del país, perquè Bladé va recrear insistentment el seu "sud" perquè Catalunya pogués ser un país culturalment sencer. En aquest sentit, ignorar Bladé és ignorar també l'extraordinari poder de la topografia literària. Ignorar Bladé és ignorar una faceta important del projecte de modernització de la prosa catalana a partir de Pla i Espriu. Ignorar Bladé és ignorar un referent imprescindible en el procés del desplegament de la memorialística catalana moderna i contemporània. Ignorar Bladé és cedir davant els efectes devastadors de la desmemòria. Ignorar Bladé és renunciar a una dosi poderosa d'esperança, que bona falta ens fa a tots en aquests moments de desil·lusió i desconcert.

    D. Sam Abrams

    11/3/07

    Autors de Cossetània van signar llibres a la Setmana del Llibre en Català


    Quatre autors de Cossetània Edicions van signar llibres el dissabte dia 10 de març a la Setmana del Llibre Català, activitat que s'ha celebrat des del dijous dia 1 de març fins el diumenge dia 11 de març en una carpa instal·lada a la plaça de Catalunya.

    Els autors de Cossetània que van signar llibres han estat els següents:

    Darío Porras, autor del llibre S'ha escrit un llibre.

    Ramon Alcoberro, autor de L'home que mira.

    Xavier Graset, autor de Bon vent i Aznarografia.

    Remei Ribas "Àvia Remei", autora de La cuina de l'Àvia Remei, Plats i secrets de l'Àvia Remei, Àvia Remei vull cuinar i L'Àvia Remei talla el bacallà.

    En la imatge es pot veure en primer pla Xavier Graset i l'Àvia Remei, i més enrera Darío Porras.

    9/3/07

    Cossetània Edicions presenta "Històries de Catalunya" el 15 de març

    El llibre Històries de Catalunya, basat en la sèrie de TV3, estarà a la venda a les llibreries de Catalunya a partir del dia 12 de març. En aquest llibre es pot conèixer la història del nostre país a través dels fets concrets de cada moment. El llibre té un caràcter marcadament divulgatiu. Està editat a tot color i compta amb extraordinàries il·lustracions.

    La presentació d'Històries de Catalunya, el llibre de la sèrie de TV3, editat per Cossetània Edicions, es durà a terme el dijous dia 15 de març, a 2/4 de 8 del vespre a la Casa del llibre de Barcelona (Passeig de Gràcia, 62). La presentació comptarà amb la presència de Miquel Garcia, Antoni Tortajada, Joan Gallifa, Enric Calpena i Esther Rodríguez.

    Resum
    La història, sovint, només s’ha escrit per recordar els grans dirigents dels països. Catalunya també ho ha patit i, per aquesta raó, les petites històries de les persones —com vivien, com menjaven, com estimaven— eren desconegudes per molta gent.
    Televisió de Catalunya va produir la sèrie documental Històries de Catalunya, que tingué un enorme èxit d’audiència. El públic, a través de la sèrie, va conèixer la vida quotidiana dels homes i les dones del passat. Un dels guionistes de la sèrie, Enric Calpena, en col·laboració amb Esther Rodríguez, ha recreat aquella sèrie televisiva de tant èxit en el llibre que teniu a les mans. A més, Jordi Ballonga i Massimo Cova han il·lustrat curosament, amb un gran respecte per la veritat dels fets, les històries que van des de la cultura ibera fins a la mort del general Franco.

    7/3/07

    "El Camí de Sant Jaume" de Cossetània traduït a l'alemany

    El Camí de Sant Jaume, la guia de Joan Fiol Boada (núm. 5 de la col·lecció Azimut Turisme) publicada el juliol de 2006 per Cossetània Edicions, ha estat traduïda a l'alemany per Hampp Verlag, una editorial alemanya amb seu a Stuttgart que va comprar els drets del llibre en la darrera Fira de Frankfurt. Aquest guia es començarà a distribuir al mercat alemany el proper mes d'abril, amb el títol Der Jakobsweg.

    Resum
    El Camí de Sant Jaume inclou els recorreguts coneguts pels pelegrins com a Camí Francès, des de Roncesvalles, i Camí Català, des de Montserrat. També explica les tres etapes des de Santiago fins al Cabo de Finisterre, i l’etapa de Saint Jean Pied de Port.
    El llibre arrenca amb una documentada introducció, amb diferents capítols que parlen de la història del peregrinatge, els Camins d’avui dia, els Camins Catalans, els albergs, el material, la preparació física i diversos consells que poden ser útils de cara a emprendre la ruta.
    Es detallen un total de 47 etapes, cadascuna de les quals inclou: tres mapes digitals, resum de l’etapa, distàncies, serveis disponibles a cada població, resum dels aspectes culturals, descripció del recorregut, oficines d’informació, enumeració dels albergs amb les seves característiques i altres allotjaments.

    L'autor
    Joan Fiol Boada va néixer l’any 1965 a Terrassa, on viu actualment. Professionalment treballa al sector financer. Està vinculat al món de l’excursionisme des de fa 20 anys, i és soci del Centre Excursionista de Terrassa des de fa 15 anys. Sant Llorenç del Munt, Montserrat i el Montseny són els indrets que més a fons coneix i on habitualment practica el senderisme.
    Els principals recorreguts a peu que ha fet són: la Transpirenàica, el Camí de Sant Jaume des de Roncesvalles i des de Montserrat diverses vegades, el Camí de la Plata, el Camí Aragonès, el Camí de Le Puy, i alguns trams del Camí Portuguès i del Camí del Nord.

    6/3/07

    "Van Barça" a les llibreries a partir del 26 de març

    El primer llibre de la nova col·lecció de Cossetània Edicions, Fora de Joc, porta per títol Van Barça. El Futbol Club Barcelona i Holanda més que una relació i analitza precisament això, les relacions entre el futbol del club barcelonista i els holandesos que han passat pel Camp Nou. El podreu trobar a totes les llibreries a partir del 26 de març.


    Resum
    El Barça és un univers tan gran que a vegades cal fragmentar-lo per mirar d’entendre’l una mica més bé. Aquest llibre parteix d’una d’aquestes fragmentacions: entre el futbol holandès i el club blaugrana hi ha alguna cosa més que unes quantes coincidències. Però el que parteix com un fragment s’acaba convertint en el nucli essencial per entendre els últims quaranta anys de la història del club. Des de l’arribada de Rinus Michels com a entrenador i de Johan Cruyff com a jugador a principi dels anys setanta del segle passat han estat vint-i-set els holandesos vinculats al club blaugrana. Uns més que altres han tingut un paper decisiu en la història del Barça, en una relació que, com totes les històries d’amor, ha tingut moments més bons que altres. Més enllà de les dades, que Déu n’hi do, la influència del futbol holandès i d’alguns holandesos ja forma part de la idiosincràsia blaugrana. I per això la història d’aquest llibre també és inacabada, perquè es pot saber quan va començar però no fins on arribarà en el futur.

    Els autors
    Josep Riera va néixer a Osor (Selva) el 1963. És llicenciat en filologia catalana i periodista. El 1987 s’incorpora al diari El Punt, on ha exercit diverses funcions. Entre altres, va ser redactor en cap de l’edició de les comarques gironines i també el primer director de l’edició del diari al Maresme. El 2002 es va incorporar a l’equip fundacional d’El 9 Esportiu de Catalunya com a director adjunt i des del novembre del 2003 n’és el director. És també el director de la col·lecció Fora de Joc de Cossetània, que s’inicia amb aquest llibre.

    Miquel Roca va néixer a Barcelona el 1972. És periodista, llicenciat en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. En el camp del periodisme esportiu, que ha alternat amb altres àmbits de la comunicació, ha treballat entre altres mitjans a Televisió de Catalunya, a les revistes Stick i Tennis Taula, a l’Agència Olímpica dels Jocs de Barcelona 92 i al portal d’Internet www.futvol.com, a més d’El 9 Esportiu, del qual ara és col·laborador. Actualment també és narrador de partits de futbol a Audiovisual Sport.

    5/3/07

    Descobreix la vall de Sant Daniel

    Cossetània Edicions presenta la guia de Xavier Vilamitjana Excursions a peu pel voltant de Girona que ens descobreix 13 itineraris per la vall de Sant Daniel. La presentació tindrà lloc el dijous 15 de març, a les 8 del vespre a la llibreria Ulyssus de Girona (C/ Ballesteries, 29). Presentaran el llibre, Jordi Vilamitjana, escriptor i professor de llengua i Ponç Feliu, tinent d'alcalde de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona.

    Resum
    Aquest llibre va adreçat a persones que estimen la natura, l’esport i la ciutat de Girona. Es tracta d’una guia que permetrà descobrir els racons més amagats de la vall de Sant Daniel. Però no només es podrà gaudir de paratges insòlits, sinó que també es podrà conèixer l’entorn natural més immediat a la ciutat; sempre acompanyat de la història que precedeix i condiciona el present, passat i futur de la vall.
    L’obra s’estructura en 13 capítols o rutes que, de mica en mica, es van internant a la vall fins als puigs que la limiten i la conformen. Per mitjà d’una descripció plana i plena de referències cartogràfiques, hom es guiarà eficaçment entre camins i caminois, ajudat per algunes observacions i recomanacions pràctiques. Cada ruta va precedida per un mapa topogràfic detallat que permet seguir les indicacions del text amb gran facilitat; i un gràfic amb altimetries en tres dimensions que dóna idea de la dificultat o duresa que pot presentar l’excursió. Finalment, un recull de fotografies i descripcions ordenades a cada text permet reconèixer els indrets per on es passa i apreciar els detalls més ocults.

    L'autor
    Xavier Vilamitjana Pujol va néixer a Girona el 1977. Des de ben petit l’amor per la natura i el medi natural l’ha portat a fer excursions a la muntanya. Aquesta passió el va guiar a cursar els estudis d’enginyeria agrò-noma que li han permès tenir coneixement suficient de topografia per documentar aquest llibre. És el fundador d’una associació naturalista i excursionista universitària amb la qual ha realitzat innombrables ascensions als pics més emblemàtics dels Pirineus. Avui dia encara segueix escapant-se a la muntanya sempre que la feina li ho permet, i la base del seu entrenament és l’obra que teniu a les mans.

    2a edició de "50 itineraris en BTT per Catalunya"

    Cossetània Edicions publica la 2a edició del llibre 50 itineraris en BTT per Catalunya, amb una petita revisió i canvis en algunes de les rutes. De la 1a edició d'aquest llibre se'n van vendre 3.000 exemplars.


    Resum
    Amb la BTT es pot assolir, en molt menys temps del que exigeix un complet trekking, antigues ermites romàniques assentades en bucòlics paratges, cims més modestos però alhora interessants, frondosos boscos i belles fagedes, cursos de rius, rierols i rieres gairebé oblidats i espais rurals poc coneguts. Aquest nou volum de la col·lecció Azimut és una guia de rutes seleccionades i distribuïdes per tot el territori català que permet conèixer aquests tipus d’indrets, alguns molt emblemàtics i altres més desconeguts i, per tant, menys freqüentats. Tots els itineraris que presenta la guia han estat dissenyats i recorreguts amb l’ajuda de mapes cartogràfics i han estat catalogats entre un i cinc estels, com la famosa guia Michelin, en funció de paràmetres tals com la duresa i la llargada del recorregut, la bellesa de l’entorn, la ciclabilitat de les pistes o camins, el percentatge de trams per carretera... i, val a dir, l’autor ha posat especial cura que de la totalitat dels quilòmetres acumulats en aquests itineraris, el 99% siguin ciclables.

    L'autor
    Manel Cajide i Plaza Va néixer a Terrassa l’any 1958. Ja de ben jove, va ingressar al Centre Excursionista de Terrassa i esdevingué així un bon practicant de l’escalada, l’esquí i el muntanyisme en general. Arran del naixement de la seva filla a mitjans de la dècada dels vuitanta, va canviar el casc d’escalada pel de ciclisme, però ha mantingut sempre el seu contacte amb la muntanya. La descoberta del món cicloturista li permeté coincidir amb excel·lents companys i amics, amb els quals ha recorregut més de 100.000 quilòmetres damunt les bicicletes, tot participant en les principals proves europees de categoria cicloturista UCI (Unió Ciclista Internacional) i superant en diverses ocasions els mítics “cols” alpins i pirinencs, escenaris autèntics de les grans gestes esportives del ciclisme professional i amateur. La passió per la BTT l’ha portat a recórrer gran part del territori català, cercant sempre noves cavalcades per terrenys que no li resulten tan familiars com l’entorn natural que conformen els turons, les carenes i els boscos vallesans. Fruit de la seva dilatada experiència és aquesta selecció d’alguns dels més significatius itineraris que l’autor ha portat a terme per terres catalanes.

    Jornades sobre Artur Blade i Desumvila a Benissanet



    La localitat de Benissanet ha celebrat els passats dies 2 i 3 de març la Jornada Conèixer Artur Bladé i Desumvila, en motiu del centenari de l'escriptor. L'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila organitzà entre divendres i dissabte un seguit d'actes per recordar la persona i l'obra d'aquest autor que va néixer a Benissanet. Entre aquest actes destacaren la inauguració de l'exposició "Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l'Ebre català, cronista de l'exili", la presentació del número 5 de la revista L'Aufàbriga dedicada a Artur Bladé, la realització d'una ruta literària, una conferència sobre Bladé de l'historiador Pere Muñoz, la presentació del llibre Artur Bladé i Desumvila. Versos de la guerra i de l'exili (edició a cura de Joan Maria Pujals) i també la presentació dels dos primers volums de l'obra completa d'Artur Bladé que ha editat Cossetània Edicions. Aquesta presentació es va dur a terme el dissabte a la tarda al Centre Cultural Artur Bladé i Desumvila i anà a càrrec de Xavier Garcia, coordinador de l'obra completa i d'Artur Bladé Font, fill de l'autor. La presentació va finalitzar amb una lectura de textos d'Artur Bladé realitzada pel fill de l'autor i per la seva besneta (tal com es pot veure en la fotografia que acompanya aquest text).
    Els dos primers volums de l'obra completa d'Artur Bladé i Desumvila són els següents:
    Cicle de la terra natal I. Benissanet (Els treballs i els dies d’un poble de l’Ebre català) i Gent de la Ribera d'Ebre (Artesans, pagesos, rodaires...)
    Cicle de l'exili I. L'exiliada

    3/3/07

    Cossetània publica un llibre sobre un bloc filosòfic

    Cossetània Edicions presenta el llibre sobre el blog de Ramon Alcoberro. L’acte tindrà lloc el dimarts, 13 de març, a 2/4 de 8 del vespre, a la llibreria la Central del Raval (C/ Elisabets, 6 - Barcelona).
    La presentació anirà a càrrec de Manuel Cruz, catedràtic de la Universitat de Barcelona.

    Resum
    Des de la seva aparició l’any 2004 dins del web de filosofia www.alcoberro.info, el bloc L’home que mira de Ramon Alcoberro és un dels més seguits en català i provoca autèntiques fílies i fòbies al món internàutic. Un professor de filosofia que escriu un bloc? L’home que mira recull les opinions sovint incorrectes d’un home gras, lleig, tímid i escèptic, a prop del retour d’age, que mira el món sense acabar de creure-hi i més posat en els llibres que en la vida. Una forma diferent de fer memoralisme, culte i prou escèptic per no acabar de prendre’s seriosament ell mateix —i encara menys l’espectacle de la vida.
    El primer any de L’home que mira es recull ara revisat i endreçat en una edició que testimonia els usos d’Internet en la literatura d’idees a Catalunya i que, a més, fa pensar. Els filòsofs també s’enganxen a les noves tecnologies.

    L'autor
    Ramon Alcoberro va néixer a Pals, Baix Empordà, el 1957. És professor d’Ètica a la Universitat de Girona, consultor a la Universitat Oberta i administrador d’una de les planes web de referència en l’àmbit de la filosofia: www.alcoberro.info. Col·labora a l’espai «Grans preguntes, grans respostes» d’El matí de Catalunya Ràdio i manté el bloc filosòfic L’home que mira, el primer any del qual (2004-2005) surt ara publicat en paper.
    Paucis notus, paucioribus ignotus, Ramon Alcoberro ha publicat quasi una desena de llibres, des del primer text sobre postmodernitat en català, El desordre cívic (1983), fins a un manual d’ètica aplicada: Ètiques per a un món complex (2004) i ha traduït o editat textos de Voltaire, D’Alembert, Mazzarino, La Rochefoucault, Frederic II de Prússia i Thoreau. Ha editat el volum col·lectiu Ética, economía y empresa (2007) i treballa sobre l’he-rència de les Llums i sobre problemes d’ètica aplicada, especialment en tecnologia, economia i medi ambient. És membre de l’Institut de Tecnoètica i coordina la secció de filosofia de l’Ateneu Barcelonès.

    2/3/07

    Escrits en femení

    La presentació del llibre Flor a l'ombra de Teresa Costa-Gramunt tindrà lloc el divendres 2 de març, a les 8 del vespre, a Llorens Llibres de Vilanova i la Geltrú (C/ Sant Sebastià, 12).
    Presentarà l'acte Mercè Foradada, escriptora i regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova.

    Resum
    En la naturalesa es donen dues tendències: expansió/concentració, inspiració/expiració, positiu/negatiu. En les persones, també. Tot i que segons el sexe que ens determina (al capdavall, una convenció de la naturalesa), una tendència sol pesar més que l’altra. Veig aquesta circumstància com a un avantatge per a la dona, que, amb aquesta marcada tendència cap a l’harmonia, tan sovint se sent cridada a procurar el diàleg, l’entesa, la confraternització. Llavors s’escarrassa per nodrir allò que està neulit, o s’afanya a tapar esquerdes, o a reclamar justícia i equitat. No hi ha actitud més valenta que la de la dona que se sent estimulada per una causa justa. Així és com les dones han sostingut el món, encara que històricament ho hagin hagut de fer a l’ombra.
    Flor a l’ombra és el títol d’aquest recull d’alguns dels textos que he escrit durant anys amb aquest afany per l’equilibri, per la bellesa i pel coneixement. Les protagonistes d’aquests escrits som les dones. Tant les filles d’Eva, l’estigmatitzada, com de Lilith, la rebel. Flor a l’ombra és un reflex de les meves preocupacions, ocupacions i motivacions. Perquè, tant si es vol com si no es vol, la flor eclosiona, creix a contravent i en els intersticis d’una paret.

    L'autora
    Teresa Costa-Gramunt va néixer a Barcelona el 1951 però actualment viu a Vilanova i la Geltrú. De formació humanista (psicologia i grafologia, animació sociocultural, italià i cultures orientals), és graduada en Disseny Gràfic. A partir de 1977 es va especialitzar en el disseny d’exlibris que ha mostrat en més d’un centenar d’exposicions i alguns es troben a diferents museus i biblioteques d’arreu del món. Fundadora de l’Associació Catalana d’Exlibristes (1989), també és la presidenta de l’Associació Dones Artistes Som 7. A partir del 1990 s’ha dedicat bàsicament a la creació literària. Des de llavors ha publicat cap a trenta llibres entre assaigs, narracions, poemes i prosa poètica, entre els quals destaquen: Llibre d’Unai, La Porta Índia, Treball de camp, El cantor sense llengua, Addicte a la bellesa, Noviluni a Washington, Estampes de Cuba, Temps, espai, Llibre de l’Amic, La crisàlide, Sol ponent, sol ixent, L’ull de Polifem, La memòria dels jardins, Santuari grec, Anno Domini, Cinc visions i Com un despertar de la memòria.
    Col·labora al Diari de Vilanova, L’Eco de Sitges, El 3 de Vuit i a la revista Bonart. Té, entre d’altres premis, el DON-NA de literatura (1990) i l’Eugeni Molero de Periodisme (1998). És Mestra en Gai Saber (Jocs Florals del Rosselló). Al llarg de dues temporades (1996-1997) va presentar i dirigir al Canal Blau TV el programa “L’amic escriptor”. Amb Oriol Pi de Cabanyes ha publicat la traducció al català de La veritable història de la Lídia de Cadaqués d’Eugeni d’Ors; també ha fet una versió al català de les Històries i llegendes de Víctor Balaguer i ha traduït al castellà Roca-Sastre: una vindicació del realisme d’Oriol Pi de Cabanyes. En l’àmbit artístic, ha elaborat el Retrat del pintor i gravador Enric-Cristòfol Ricart i ha escrit una monografia del pintor vilanoví Jordi Santacana.
    Poemes seus han estat inclosos en diverses antologies, així com alguns han estat traduïts al castellà, basc, gallec, francès, alemany, anglès i italià.
    Amb Yara Monturiol ha publicat Lluernes al celobert. Antologia de poesia espiritual femenina.

    Fitxa tècnica
    Títol: Flor a l’ombra. Reflexions sobre el femení
    Autora: Teresa Costa-Gramunt
    Col·lecció: El Tinter, 71
    Nombre de pàgines: 272
    Enquadernació: en rústica
    Mida: 17 x 24 cm
    Preu: 18 euros
    ISBN: 84-9791-240-3

    Cent anys de la coronació de la Mare de Déu de la Serra

    La presentació del llibre es durà a terme el diumenge dia 11 de març, a les 17.30 h de la tarda al Santuari de la Mare de Déu de la Serra de Montblanc. Presentaran el llibre Mn. Albert Palacín i Artiga, plebà de Montblanc; Mn. Armand Puig i Tàrrech degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i el Dr. Eugeni Perea Simon, professor tutor de la UNED de Tortosa.

    Resum
    Teniu a les mans el llibre sobre la història de la devoció a la Mare de Déu de la Serra, patrona de la vila ducal de Montblanc, des dels segles passats fins als més recents, que ressenya les festes que s’han celebrat en el seu honor des de la seva Coronació canònica, l’any 1906, fins avui. Vull agrair als diversos autors que amb la seva col·laboració han ajudat a fer possible aquesta miscel·lània rigorosa i exhaustiva en els temes tractats.
    Aquest llibre palesa la rellevància i la importància que ha tingut i té la devoció a la Mare de Déu de la Serra per a Montblanc. Serà un bon recordatori dels esdeveniments més importants relacionats amb aquesta devoció. Vull recordar aquí el fet extraordinari de l’any jubilar concedit pel papa Joan Pau II poc abans de morir. És un fet espiritual important que ha de restar en les efemèrides de la Serra.
    No hi ha dubte que aquest llibre serà una bona aportació a la història del santuari de la Serra i de Montblanc. Serà un complement a les obres ja conegudes. I és per això que felicitem els autors. Hem d’agrair-los els seus treballs, perquè us ajudaran a conèixer i estimar més la vostra vila.

    Els autors
    Josep M. Grau Pujol, Núria Medrano Torres, Miquel Mirambell Abancó, Lluís Munné Casas, Albert Palacín Artiga, Lluís París Bou (†), Eugeni Perea Simón, Josep M. Porta Balanyà, Armand Puig Tàrrech, Roser Puig Tàrrech, Josep Recasens Llort, Joan Roig Montserrat i Gabriel Serra Cendrós.

    Nova col·lecció d'assaig esportiu "Fora de Joc"

    Cossetània Edicions inicia aquest més de març la nova col·leccció d'assaig esportiu Fora de Joc, el director de la qual és en Josep Riera.
    El primer títol d'aquesta nova col·lecció serà Van Barça, que tracta sobre els holandesos que han passat pel club blaugrana al llarg de tota la seva història i què ha quedat d'ells en el seu pas per la casa.

    Nova temporada de la sèrie Bèsties de TV3

    TV3 ha iniciat una nova temporada de la sèrie Bèsties. El primer capítol de la nova entrega de programes es va emetre el passat dimarts dia 27 de febrer. D'aquesta sèrie Cossetània Edicions n'ha editat el llibre en el qual es descriuen les bèsties progragonistes de la primera entrega de la sèrie. La sèrie és dirigida per Jaume Sañé, autor també del llibre editat per Cossetània, i presentada per Pol Izquierdo.

    Resum
    El llibre
    Bèsties és la projecció en paper del programa de TV3 Bèsties. Hi trobareu fotografies inèdites realitzades durant els rodatges i tota la informació sobre la vida privada de les espècies protagonistes de la sèrie: com viuen i es reprodueixen, els llocs on podem observar-les, els perills que les amenacen, les actuacions que es porten a terme per a la seva conservació… I també anècdotes, històries i llegendes relatives a totes aquestes bestioles i informació de primera mà sobre com es va fer Bèsties, la primera sèrie documental dedicada a la fauna de Catalunya en tota la història de la televisió.

    L'autor
    Jaume Sañé va néixer a Taradell (Osona) l’11 de setembre de 1961. Va estudiar Biologia a la Universitat de Barcelona, però va deixar la carrera per dedicar-se de ple a la seva passió: les bèsties. A través de la fotografia i de la filmació de la natura ha recorregut prop de 50 països dels cinc continents. Ha treballat a Austràlia, a Indonèsia, a Tanzània, al Canadà, a Islàndia i al Brasil, però la seva especialitat és la fauna autòctona de Catalunya, a la qual ha dedicat la major part de la seva vida. És autor de diversos llibres, entre ells El meu primer llibre d’ocells i Guia dels espais naturals de Catalunya i ha estat director, guionista i operador de càmera d’uns quants centenars de reportatges emesos a televisions de tot el món. El seu darrer treball ha estat la direcció i la gravació de les imatges de fauna de la sèrie Bèsties, emesa en el prime time de TV3, rècord d’audiència pel que fa a programes de natura a Catalunya i premi Zapping al millor programa documental.

    1/3/07

    "Diari d'un artista" la nova novel·la de Miquel S. Jassans

    El nou llibre de Narrativa de Cossetània Edicions Diari d'un artista, té diverses presentacions programades pels mesos de març i abril. Es detallen les dades a continuació:
    - dimarts 6 de març, a 2/4 de 8 del vespre a la llibreria Catalònia de Barcelona (Ronda de Sant Pere, 3); a càrrec de Margarida Aritzeta, escriptora i professora de la URV.
    - dimecres 21 de març, a les 8 del vespre, al Centre de Lectura de Reus (Carrer Major, 15); a càrrec de Pere Anguera, catedràtic d'Història Contemporània de la URV i president del Centre de Lectura.
    - divendres 13 d'abril, al Centre d'Estudis Alcoverencs; a càrrec de Meritxell Granados, llicenciada en Filologia Catalana.
    - dissabte 21 d'abril, a les 8 del vespre a l'Ateneu Josep Taverna d'Alforja (Plaça de Dalt, 10); a càrrec d'Isabel Llopis, llicenciada en Filologia Catalana.

    Resum
    Uns fets que passen a l’any 2050, a Alcover, Barcelona i Sardenya, en els quals la intriga, la passió, l’amor i el crim hi són presents, ens introdueixen en un món on l’art encara no és mort i el vell mite del paradís perdut encara és vigent.
    La Núria descobreix el diari del pintor Bernat Brau i la seva lectura permetrà als protagonistes, la Carla i l’Ambròs, conèixer què pensava Bernat d’alguns artistes i quin era el seu concepte sobre l’art. Aquests coneixements els apassionaran i alhora, la filosofia de Bernat canviarà les seves vides.

    L'autor
    Miquel S. Jassans (Alforja, 1937) és diplomat en Arqueologia Hispànica i llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, i membre de la Societat d’Onomàstica. Participà activament en el moviment cultural del redreçament de la llengua i la nova cançó catalana dels anys seixanta. Cofundador del grup de teatre estudi Els Passerells, de l’Ateneu Cultural Josep Taverna d’Alforja i de la revista d’opinió Vent de Serè.
    Artista pintor i professor d’art, ha exposat a diverses ciutats de Catalunya, França i Alemanya. Conjumina el seu temps pintant, fent arqueologia, fotografia i cercant noms de lloc i de persona per les comarques del Camp de Tarragona.
    Ha publicat: Ordenacions del 1573 de la vila de Rasquera (1984), Toponímia de Rasquera (1988), Noms de lloc i de persona d’Alforja i Cortiella (1991), Onomàstica de Poboleda (1988), El secret dels pergamins càtars (2003) i Onomàstica de Colldejou (2003).