28/3/07

Teresa Pàmies, autora de "Ràdio Pirenaica": "L'emissora feia una defensa del propòsit i del projecte de les persones que la feien"

Els llibres Ràdio Pirenaica. Emissions en llengua catalana de Radio España Independiente, de Teresa Pàmies, i Veus de l'Exili. 20 testimonis de la diàspora catalana de Josep Maria Figueres es van presentar en roda de premsa el dimecres dia 28 de març a la llibreria Catalònia de Barcelona. Aquests dos llibres formen part de la col·lecció Memòria del Segle XX, de Cossetània Edicions.

Algunes frases que es van dir a la presentació

Teresa Pàmies
"Els corresponsals de Ràdio Pirenaica no podien donar el seu nom ni rubricar les cròniques ja que per seguretat havien de mantenir l'anonimat".
"Sobre l'activitat clandestina hi ha molts tòpics, però hi ha poc material explicat en primera persona. Per això aquest llibre és interessant".
"La Pirenaica era una emissora de propaganda. Feia una defensa del propòsit i del projecte de les persones que la feien."
"La Pirenaica, sense els partits i els governs que la van ajudar, no hagués estat possible. L'emissora va ser una obra importantíssima que va tenir l'ajuda dels governs francesos, soviètics, romanesos i fins i tot britànics".
"Les cròniques les passaven a màquina els corresponsals i arribaven a Bucarest per mitjà de pilots i hostesses de la companyia aérea rumanesa, els quals no sabien que portaven les cròniques per a Ràdio Pirenaica".
"El nom de "Pirenaica" que és com se la va conèixer popularment li va voler donar una ubicació, tot i que no es feia des cap punt del Pirineu. El seu nom real era Radio España Independiente."
"Les emissions en català van poder-se fer gràcies a la defensa que Emili Vilaseca va fer sobre els drets dels catalans per poder escoltar la ràdio en la seva llengua."

Josep Maria Figueres
"L'exili va ser un fet traumàtic però real que s'ha de fer conèixer."
"Vam entrevistar 70 exiliats i d'aquests n'hem fet una selecció de 20 per al llibre. El personatges que surten el llibre són ben diferents ja que s'ha volgut donar visions diverses de l'exili."
"El llibre vol acostar la història de l'exili per mitjà dels seus protagonistes."