27/3/07

Es presenten les obres publicades dels Premis Ciutat de Tarragona


La Casa Canals de Tarragona va acollir, dimarts dia 27 de març, la presentació de les obres publicades dels Premis Ciutat de Tarragona 2006. Entre aquestes obres, dues han estat editades per Cossetània Edicions. Concretament, Reconstrucció, d'Antoni Espí, obra guanyadora del premi Ramon Comas i Maduell de poesia i Sopa instantània i altres contes, llibre que recull el conte guanyador i els finalistes del 10è premi de narrativa curta per Internet Tinet.
La presentació anà a càrrec de l'escriptor Pep Blay qui recordà com era culturalment i literàriament Tarragona ara fa vint anys quan ell va marxar a viure a Barcelona, i comparà aquella situació amb la realitat actual, molt diferent i amb molta més activitat. Blay tingué un reconeixement a la tasca feta pel col·lectiu Gent del Llamp.
Antoni Espí, autor de Reconstrucció digué que "l'eix de la temàtica del poemari és la mort" i que "quan aquesta la veus aprop sens el seu cop de dalla". Segons l'autor, "el llibre és variat en formes i contè sonets, proses poètiques, poemes curts, poemes rimats, etc." Malgrat la temàtica Espí digué que no és un poemari trist. Reconstrucció es presentarà també aquest divendres 30 de març, a les 8 del vespre, a la Sala Noble de la Casa de Cultura de Xàtiva.
Per la seva part, Dora S. Farnós autora del conte Sopa Instàntania, que fou el guanyador del Premi de Narrativa Curta per Internet Tinet, comentà que el conte és una història real que ocorregué a una persona gran de Londres. Farnós comentà que "els vells són la franja de població que més em colpeixen. Gent que moltes vegades ha de malviure i que majoritàriament són dones. El conte és un petit record cap a elles." Sopa Instantània i altres contes es presentarà a Alcanar, localitat natal de la guanyadora del premi, el dia 21 d'abril.

Més sobre Reconstrucció
Reconstrucció és un llibre de poemes fragmentat en quatre seccions i una divisa prèvia que obeeix a un impuls vital de l’autor: a mesura que ens fem majors ens adonem que, quan la mort va modificant el cercle de familiars i amics, hem de reinventar-nos sense ells. A més a més, al llarg de la vida hi ha tantes petites morts, tants abandonaments, tantes frustracions, que hem de fer l’esforç ètic de mantenir-nos vius i dignes, cosa que no és possible si no reconstruïm contínuament la memòria —individual i col·lectiva— com a punt de referència dels dies que han de venir “irremeiablement, com l’atzar o la mort”.

Antoni Espí Cardona
(Bèlgida, la Vall d’Albaida, 1956) ha treballat de professor de llengua i literatura catalanes en uns quants instituts de Catalunya i el País Valencià (Reus, Tarragona, Amposta, Cullera, Xixona, Albaida…). Actualment treballa a l’IES Doctor Simarro de Xàtiva.
És coautor —amb Tomàs Llopis— dels llibres Curs de narrativa i Curs de poesia. També ha col·laborat en l’elaboració d’altres materials didàctics per a les editorials Castellnou i Bromera. Amb Joan Olivares ha publicat la novel·la juvenil El regne d’Albaríssia.
Amb Niudecorbs en blanc i negre va obtenir el premi de narrativa curta 25 d’abril Vila de Benissa.

Més sobre Sopa instantània i altres contes
Aquest llibre recull el conte premiat en el 10è Premi de narrativa curta per Internet Tinet (Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2006) i una selecció dels millors relats que s’hi van presentar, els autors dels quals són: Dora S. Farnós, Ramon Herrero, Jordi Boladeras, Júlia Costa, Diana Roig, Marta Mora, Imma Cisa, Montserrat Gil, Josefa Bellver, Francisco Rojas, Clara Prat, Gerard Elies, Maria Rosa Martí, Laia Pajuelo i Joan Adell.