22/4/10

Toni Orensanz ens presenta 'El Falsari', una obra amb essència de Priorat

El Falsari és el titular de la darrera obra del periodista Toni Orensanz, un recull d'històries i rumors de la tradició oral del Priorat que el falsetenc ha decidit posar per escrit.


Qui sap si les històries que Toni Orensanz ens explica en el seu últim treball titulat El Falsari són certes. De fet, no ho sap ni ell mateix. Tot i així, el que es ben cert és que el falsetenc ha posat per escrit algunes d'aquelles històries i rumors que durant tants anys els prioretencs han transmès de generació en generació i de boca en boca per acabar formant part de la realitat personal i col·lectiva de la comarca. El llibre conforma un conjunt d'històries independents entre elles i de fàcil lectura que a través de la ironia, Orensanz ens arrenca algun que altre somriure. Les històries que es poden llegir a El Falsari, a més, tenen la capacitat de reflectir una manera de fer i una manera de viure a una comarca que és desconeguda per molts, encara que geogràficament la tinguem tan aprop.

Segons l'autor, a El Falsari narra allò que extreu d'escoltar els veïns i observar el seu entorn, però, al contrari del que havia fet fins ara, no busca ser rigorós amb la realitat que descriu. Orensanz juga a fer la bola més grossa a partir del que li han explicat.
L'autor

Toni Orensanz és periodista i guionista. Articulista habitual del diari La Vanguardia, col·labora amb nombrosos mitjans de premsa, ràdio i televisió locals i nacionals. Té diversos llibres publicats, el més conegut dels quals és l'èxit editorial L'òmnibus de la mort: parada Falset, editat l'any 2008.

Article al diari delCamp.cat sobre el llibre El Falsari, de Toni Orensanz.