26/4/10

Escoltant Guardiola, de Josep Riera

” Si perdem seguirem sent el millor equip del món. Si guanyem serem eterns ” Pep Guardiola, entrenador del FC Barcelona.

Pep Guardiola ostenta una manifesta eròtica del poder. I això no es deu al seu atractiu físic (encara que podem dir que no ens “molesta”) sinó a una personalitat més que eloqüent. La seva capacitat de seducció del gran públic radica, segons afirma l’autor de Escoltant Guardiola, el periodista Josep Riera, en la seva facilitat per comunicar. Així, el llibre proposa un divertit joc de recuperació dels arxius sonors i escrits del protagonista que ens ajuden a endinsar-nos dins del seu pensament. L’autor ens permet així conèixer un poc més de la seductora personalitat de Pep Guardiola. Nosaltres no som vidents ni res paregut, però creiem que no anem res desencaminats si prediem que el llibre serà uns dels èxits més sonats a Sant Jordi.

Josep Riera estructura el seu llibre a partir d’unes 150 frases sortides de la boca de l’entrenador del Barça, mitjançant entrevistes i rodes de premsa. Les seves declaracions públiques serveixen a Riera per establir les bases filosòfiques del pensament de Guardiola. Si no teníem suficients mites en què creure, ara ve l’entrenador del Barça i postula per convertir-se en el proper líder espiritual de tots els catalans. ¡Si no ho és ja!

L’autor, Josep Riera, és un home lligat a l’esport, no hi ha cap dubte. La seva relació literària amb el Barça es remunta al seu primer llibre: Van Barça. El FC Barcelona i Holanda, més que una relació. A més, Riera es un prestigiós periodista esportiu que treballa al periòdic El Punt, on exerceix el càrrec de director de la secció d’esports. La seva veneració per Guardiola arriba fins l’extrem d’escriure un llibre basat en la força de les paraules de Pep Guardiola. El punt comú de les 150 frases incloses al llibre sempre serà el mateix: la seva passió pel futbol i pel FC Barcelona. No obstant això, el llibre Escoltant Guardiola no és tan nou com podria semblar. Paraula de Pep (VVAA), publicat en 2009, aplicava la mateixa fórmula.

La capacitat de seducció de l’entrenador no té límits, i es que ell no perd el temps presumint dels mèrits que tots sabem que té, sinó convencent al seu equip i a l’opinió pública de que el Barça és el millor dels equips. La cançó Viva la Vida de Coldplay és ara un himne barcelonista gràcies a Guardiola, que posava la cançoneta als vestidors abans d’un partit. El afecte i la sensibilitat cap al el seu equip i els seus colors el varen fer arribar fins el punt d’encarregar un vídeo a la secció d’esports de TV3 per motivar els jugadors i, sobretot, l’afició.

Si t’agrada el futbol i ets seguidor del Barça, segur que ja estàs pensant en aquest llibre. Preferències a banda i sense entrar en “política futbolística”, recuperar les millors frases públiques de qualsevol personalitat sempre és un exercici interessant per conèixer les seves preocupacions, el seu pensament i les seves contradiccions. Sí, tots en tenim, de contradiccions. Sols ens falta llegir el llibre per saber si Josep Riera les ha incloses o ha preferit suavitzar-les en pro de la creació d’un mite vivent.
Pots comprar el llibre en versió digital aquí.

Article d'Andrea Jaén publicat al blog Llegirllibres.cat sobre el llibre Escoltant Guardiola. El pensament futbolístic i vital de l'entrenador del Barça en 150 frases, de Josep Riera.