10/4/10

La cal·ligrafia del cel

Hi va haver un temps en què homes i dones escorcollaven el cel amb la promptitud amb la qual avui examinen el correu electrònic a l'ordinador. La meteorologia era llavors una ciència discreta que s'aprenia en convents o acadèmies militars. No hi havia satèl·lits ni televisió, però homes i dones escorcollaven el cel i llegien en ell la informació precisa per sembrar, collir, fer-se a la mar o dur a terme una llarga travessia... I no s'equivocaven més del que s'equivoquen avui els meteoròlegs més experts.

Escrit en blanc i gris sobre fons blau, consultat als més venerables ancians del lloc, el temps, la meteorologia ens depara en realitat poques sorpreses.

El passat 23 de març, dia mundial de la meteorologia, el Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) va presentar a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà aquest llibre de Marcel Costa i Jordi Mazón: Conèixer els núvols. La vetllada va anar acompanyada d'una conferència sobre la formació dels núvols, els tipus de núvol més comuns i la seva dinàmica en el cel, una exposició fotogràfica i una performance en què es 'va gestar' un petita núvol a l'interior d'una ampolla de plàstic.

El públic va participar molt activament en la festa del temps, tenint en compte que la comarca de La Cerdanya està considerada pels meteoròlegs del país com un 'niu de tempestes'. Al costat de Costa i Mazón, els assistents van repassar alguns efectes del canvi climàtic sobre els núvols, van sol·licitar informació sobre la perillositat dels raigs i sobre la possibilitat de disparar coets carregats amb determinades substàncies químiques als núvols per prevenir la calamarsa.

Jordi Mazón Bueso (Barcelona, 1973) és un climatòleg de la Universitat de Barcelona de formació física. Actualment treballa com a professor associat al Departament de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i ensenya física a secundària. Mazón és també secretari general de l'Associació Catalana d'Observadors Meteorològics (ACOM) i membre de l'Associació Catalana de Comunicació Científica. Ha escrit nombrosos articles i llibres de divulgació científica, particularment en l'àmbit de les ciències atmosfèriques.

Marcel Costa Vila (Barcelona, 1960), per la seva banda, és un meteoròleg de formació biològica, també professor de ciències a secundària. Com Mazón, Costa ha escrit llibres i articles de divulgació científica sobre la meteorologia. És vocal de l’ACOM i ha impartit diversos cursos de divulgació sobre temps i clima.

Sota la tutela d'aquests dos experts, el llibre presentat es recrea amb il·lustracions en els diferents tons i formes dels núvols, transcendint la seva qualitat estètica i remarcant la seva importància científica i la seva utilitat per a una vida a l'aire lliure, a l'empara del cel.

És un llibre-guia amè i fàcil d'entendre. Convida a mirar de nou al cel; a interpretar els seus senyals com ho feien els nostres avantpassats; a cercar poesia i també indicis de pluja, vent o fred; a planificar excursions, sortides a la mar, i a treure partit dels caps de setmana o els dies de vacances.

Valls extenses com la comarca de La Cerdanya són punts idonis per a la lectura dels núvols. El cel presideix la panoràmica de nord a sud i d'est a oest. La rosa dels vents sobre el vellut blau de l'èter orquestra un concert de formes singulars, una lliçó que en el llibre de Costa i Mazón va revelant-se pàgina a pàgina.

Article al diari Global talent de ciència i innovació, del 6 d'abril, sobre el llibre Conèixer els núvols, de Marcel Costa i Jordi Mazón.