12/4/10

Cossetània presenta vuit llibres de les Terres de l’Ebre per aquest Sant Jordi

Xavier Garcia, Francesca Aliern, Josep Suñé, Vicent Pellicer i Toni Orensanz

Un total de vuit obres de les Terres de l'Ebre presenta Cossetània Edicions com a novetats per a la propera diada de Sant Jordi. Divendres dia 9 d'abril es féu a Tortosa una presentació conjunta d'aquestes novetats amb la presència de diversos dels autors.
Vicent Pellicer autor del llibre Terres de l'Ebre: vida i colors, digué que en l'obra "queda reflectida la natura en 200 imatges. Hi podem veure els paisatges i els éssers vius que hi habiten. És un regal per als ulls i per l'ànima". L'obra divideix el territori de l'Ebre en quatre espais: el Delta, la vall de l'Ebre, la plana i el Massís del Port i està escrita en tres idiomes: català, castellà i anglès.
Per la seva part, el periodista Toni Orensanz, autor d'El Falsari va indicar que aquest llibre "malgrat que podria ser molt local, és un retrat de les societats mediterrànies i el que s'hi explica pot haver succeït en qualsevol dels pobles de la Mediterrània." En el llibre l'autor parla amb els vilatants "que m'han explicat històries algunes de les quals fan riure i deixen un bon sabor de boca".
Francesca Aliern, que per aquest Sant Jordi presenta com a novetat la novel·la Mans de fang, ha indicat que "en aquesta obra hi ha una part molt íntima de la meva vida. Explico un temps en què el somni era l’únic que ens mantenia l'esperança. És un relat que fomenta l'amistat, que retrata els anys de la guerra i la postguerra, el dol, la manca de recursos, temps molt durs, en què les dones no podien anar en cap lloc a diferència dels homes i així malgastaven la seva joventut."
Josep Suñé publica Lletres de lluita on es recullen articles que l'autor ha publicat al llarg dels anys a el diari El Punt. "Son escrits", segons l'autor, "on es pot veure l'esperit de lluita i rebel·lió al costat de la Unió de Pagesos, la lluita per les llibertats individuals i col·lectives. Hi ha temes de defensa de la pagesia, concepte que va més enllà de conrear la terra, l’entorn natural o qüestions que critiquen la manera com Catalunya és maltractada.”
Per la seva part, Xavier Garcia, coordinador de l’Obra Completa d’Artur Bladé i Desumvila, de la qual enguany s’han publicat els volums VII i VIII que corresponen al Cicle de Biografies II i al primer volum del Cicle de la Història digué que “amb la publicació d’aquests dos volums ja hem passat l’equador de l’Obra Completa. En aquest cas són llibres que tracten de biografia i d’història.” Garcia recordà que Bladé és un referent en la literatura de les Terres de l’Ebre i que amb la publicació de l’obra completa “s’està recopilant la seva obra que estava molt dispersa.”
A més d’aquests llibres esmentats, Cossetània també publica per aquest Sant Jordi les obres Lo Carrilet de la Cava i les canços de Josep Bo, de Gemma Bo, Elena Fabra i Arturo Gaya, i Ribera d’Ebre. 17 excursions en BTT, de Josep Ulldemolins. També cal tenir en compte que el llibre Monsieur Binoix i altres contes. 13è premi de narrativa curta per Internet Tinet (Premis Literaris Ciutat de Tarragona), en que és publica el relat guanyador obra de l’escriptora d’Alcanar Àngela Buj, i que Cossetània també ha publicat l’obra guanyadora del Premi de Narrativa Vila d’Ascó 2009, Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

Més informació:
Diari El Punt
Viulebre