8/5/09

Xavier Massot: "El Montsec comença a ser conegut per un ventall força ampli d'excursionistes i disposar d'un llibre-guia resulta interessant"

Presentació d'Excursions pel Montsec a la Biblioteca Pública de Lleida

El llibre Excursions pel Montsec, de Joan Ramon Segura, es va presentar dijous 7 de maig a la Biblioteca Pública de Lleida. La presentació va anar a càrrec de Xavier Massot, col·laborador de l’obra; de Daniel Planas, president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, i de l'autor.
Xavier Massot destacà la importancia de disposar d’una guia per la difusió de part del patrimoni del Montsec.
El Montsec comença a ser conegut per un ventall força ampli d'excursionistes. Poder disposar d'una guia així, atractiva, ben escrita i ben estructurada, resulta molt interessant.
Hem de destacar que el Montsec és un espai d'un gran valor paisatgístic, amb una gran diversitat d'ambients naturals i una riquesa grandíssima de vegetació i fauna, però també amb un patrimoni arquitectònic i cultural.
Daniel Planas parlà dels valors de l’excursionisme que es veuen reflectits en l’obra:
Per a un pagès del Ripollès com jo i per a molta gent que poca cosa en sabem, del Montsec, una obra així resulta d'un gran interès.
El Centre Excursionista de Lleida és un dels més actius del país, i els valors essencials de l'excursionisme, que aquesta entitat centenària té tan assumits, es veuen reflectits en el llibre.
Joan Ramon Segura parlà de la seva vinculació amb el Montsec i els motius de la publicació del llibre:
Diuen que quan un animal que no està en captivitat veu una persona per primera vegada, queda molt impactat. Doncs això és el que em va passar a mi quan als dotze anys vaig anar al Montsec i no vaig poder pujar al Peladet: l'impacte va ser molt gran.
Vaig intentar convèncer amb insistència el Manuel Cortès perquè actualitzés i reedités la seva guia del Montsec ja exhaurida, i em va passar com a aquells jugadors de frontó que llencen la pilota i els retorna a ells...