7/5/09

El llibre "El territori de l'Ebre" analitza les problemàtiques socials i econòmiques associades a la planificació del sòl

El llibre El territori de l'Ebre. Ordenació i jerarquies urbanes es presentarà divendres 8 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Municipal de Roquetes.
La presentació anirà a càrrec de Josep Maria Franquet, director del centre de la UNED.

Els processos econòmics i socials de les darreres dècades associen nous conjunts de xarxes, fluxos i sinergies que articulen i reorganitzen les ciutats i les seves jerarquies, que modifiquen la seva capacitat física i funcional, amb noves dinàmiques d’usos i estructures. Aquestes incideixen en el fet que les ciutats del tercer mil·lenni incorporen una gran quantitat de sòl a causa de les noves relacions entre el medi natural i la societat. Aquest estudi té com a finalitat conèixer les problemàtiques socials i econòmiques de les entitats urbanes del territori de l’Ebre, amb la seva heterogeneïtat física, ja que manté un sistema jeràrquic urbà capitalitzat per la ciutat de Tortosa, capital històrica, jurídica i religiosa, però altres entitats hi van emergint com a noves jerarquies demogràfiques i econòmiques. L’anàlisi d’aquestes jerarquies urbanes ha de ser una eina per a la realització de les diverses polítiques de planificació, dels agents administratius i socials.

Antonio Querol:
Antonio Querol (Roquetes, Baix Ebre, 1953), topògraf i doctor en Geografia i Història. Ha desenvolupat la seva trajectòria professional al sector privat, compaginant- ho amb la docència, a la Universitat Internacional de Catalunya. Actualment, és professor tutor de la UNED a Tortosa, de Geografia Humana. La tasca investigadora, la va començar amb la seva tesi doctoral, en el camp de la geografi a urbana, amb un estudi morfològic de la ciutat de Castelló de la Plana. Els primers treballs foren sobre temes urbans, cartogràfics i mediambientals, de Castelló i les seves comarques. Posteriorment, va començar a estudiar el territori de l’Ebre amb la publicació d’un estudi geogràfic. Completen la seva labor, una sèrie de treballs sobre la futura Vegueria de l’Ebre. Fins aquest moment, ha publicat més d’una trentena de treballs, entre els quals destaquen tres llibres, tres atles temàtics urbans, així com articles i estudis inclosos en obres de diverses universitats espanyoles i grups de treball.