24/4/09

"Preludi de l'última batalla" descriu el pas de les Brigades Internacionals pel Priorat el 1938

El llibre Preludi de l’última batalla. Les Brigades Internacionals al Priorat, 1938, d’Àngela Jackson, es presentarà divendres 24 d’abril, a 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Municipal i Comarcal de Falset.
La presentació anirà a càrrec de Toni Orensanz, escriptor i periodista.

Durant la primavera de 1938 l’exèrcit republicà es va assentar en diferents indrets de la comarca del Priorat per tal de refer-se del greu estat físic i psicològic després de l’ensulsiada del front d’Aragó. Des d’aquest moment van començar els preparatius militars de l’Exèrcit de l’Ebre, que van culminar en l’última ofensiva ambiciosa de la República - la batalla de l’Ebre. És en aquest període de respir que se centren aquest llibre i l’exposició, Preludi de l’última batalla: les Brigades Internacionals al Priorat, que reflecteixen els moments d’esbarjo i tranquil·litat quan els soldats s’aproximaven a la gent dels pobles i aprofitaven fins a l’últim glop de vida. Aquest llibre ha estat preparat pel comitè editorial de No Jubilem la Memòria. Angela Jackson és presidenta d’aquesta associació cultural des de 2003, l’any de la seva fundació. És autora de diversos llibres, inclosa la seva tesi doctoral British Women and the Spanish Civil War, que el proper any publicarà la Universitat de València amb el títol Británicas y la Guerra Civil Española. El seu darrer llibre, Els brigadistes entre nosaltres: Pròleg i epíleg a l’última gran batalla de la Guerra Civil Espanyola (Cossetània, Valls, 2008), és el resultat d’una recerca contínua que també s’ha publicat en anglès com At the Margins of Mayhem (Warren & Pell Publishing, 2008).

Àngela Jackson:
La tesi doctoral d’Angela Jackson, British Women and the Spanish Civil War (Dones britàniques i la Guerra Civil espanyola) va ser publicada el 2002 per l’editorial Routledge de Londres. Després ha escrit Més enllà del camp de batalla: testimoni, memòria i record d’una cova hospital en la Guerra Civil espanyola, en català i en anglès. Basada en aquestes investigacions, l’any 2007 va aparèixer la seva novel·la, Warm Earth (Terra càlida). Viu al Priorat, on continua involucrada en la conservació de la memòria històrica de la guerra mitjançant la seva feina a l’associació No Jubilem la Memòria (www. nojubilemlamemoria.tk).