1/4/09

La Biblioteca de Tots Colors, que fins ara ha recuperat obres de Puig i Ferreter i de Diego Ruiz, es presenta a la llibreria La Capona

La col·lecció Biblioteca de Tots Colors, que fins ara inclou els llibres L'home que tenia més d'una vida i altres relats i Una mica d'amor i altres relats, de Joan Puig i Ferreter, i Contes d'un filòsof i Contes de glòria i d'infern, de Diego Ruiz, es presentarà dijous 2 d’abril, a 2/4 de 9 del vespre, a la Llibreria La Capona, de Tarragona.
Hi intervindran Guillem-Jordi Graells i Lurdes Malgrat, prologuistes dels llibres, i Magí Sunyer, director de la col·lecció.

L'home que tenia més d'una vida i altres relats
L’home que tenia més d'una vida i altres relats és el primer dels dos volums que reuneixen per primera vegada en llibre tota la narrativa curta de Puig i Ferreter. A més d’una sèrie de proses de joventut, emparentades amb el seu teatre, i de contes diversos escampats per publicacions periòdiques, conté dues novel·les breus, la que proporciona el títol a aquest llibre i Les facècies de l’amor, dos relats vibrants i intensos d’un novel·lista clar, vehement i apassionant.

Una mica d'amor i altres relats
Una mica d’amor és el segon dels dos volums que reuneixen per primera vegada en llibre tota la narrativa curta de Puig i Ferreter. Conté els dos reculls que va publicar l’autor, Una mica d’amor i On són els pobres?, i altres històries de Nadal, i un conte inèdit fins ara, “El misteri de la casa Blanc”. Amb l’anterior volum publicat en aquesta col·lecció, permet una lectura completa de les narracions breus del gran prosista que va ser Joan Puig i Ferreter.

Joan Puig i Ferreter
Joan Puig i Ferreter (La Selva del Camp, 1882 – París, 1956), poeta, dramaturg i novel·lista, va escriure peces teatrals que es continuen representant, com Aigües encantades i La dama enamorada, i algunes de les millors novel·les de la nostra literatura, com Servitud, El cercle màgic, Els tres al·lucinats, Camins de França, La farsa i la quimera i la llarga sèrie El pelegrí apassionat.

Contes d'un filòsof i Contes de glòria i d'infern
A Contes d’un filòsof i Contes de glòria i d’infern, publicats els anys 1908 i 1911 respectivament, d’una gran originalitat en el context de la literatura catalana del temps, la influència perceptible d’Edgar A. Poe, Guy de Maupassant i Villiers de l’Isle- Adam imprimeix caràcter a unes narracions que circulen pels marges del misteri i el sobrenatural. La voluntat provocadora arriba als màxims nivells en els contes d’inspiració bíblica, agosarades versions de passatges i personatges del Nou Testament, i en els que s’ocupen de la bogeria, en què aprofita l’experiència com a psiquiatra de mentalitat i pràctica molt avançades per al seu temps.

Diego Ruiz
Nascut a Màlaga l’any 1881, va connectar amb els sectors més radicals del Modernisme català, a Barcelona i a Girona. Psiquiatre, filòsof d’arrel nietzschiana, va elaborar un sistema filosòfic propi. Després de dues dècades de residència a Itàlia i a Alemanya, va tornar a Barcelona durant la Segona República i l’any 1939 es va exiliar a Tolosa de Llenguadoc. Escriptor en llengües diverses, dels seus llibres en català destaquen, a més de les narracions que publiquem, el recull d’articles ideològics Del poeta civil i el cavaller i Missatge a Macià. La seva personalitat, molt controvertida, va servir de base per a la famosa novel·la de Prudenci Bertrana Jo!, memòries d’un metge filòsof.