20/4/09

Mir Roy i Manel Riu: "L'esborrany d'aquest dietari novel·lesc el vam publicar com a blog a internet"

Expliqueu-nos breument l'argument del vostre llibre i la vostra relació amb el món de la tecnologia.
La nostra novel·la és el dietari que, en forma de blog internàutic, escriu al llarg de tot un any una professora de Secundària que es diu Mireia. Mentre va explicant les seves desballestades vivències sexuals, polítiques, educatives i turístiques, es veu embolicada en una trama, també prou desballestada, de desaparicions i enganys. Quant al món de la tecnologia, val a dir que l'esborrany d'aquest dietari novel·lesc el vam publicar com a blog a internet, entre 2006 i 2007. Abans, però, hi va haver un pla inicial, i després del blog, un procés de reescriptura d'on va sortir la novel·la en paper.

Quin futur creieu que pot tenir el llibre digital?
Precisament acaba d'aparèixer a Edi.cat l'edició digital del nostre llibre. O sigui que Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos) va néixer digital, va passar després al paper i ara també es pot aconseguir en format de llibre digital. El llibre digital té futur? Sembla que sí, els nous e-readers són força manosets; però caldrà veure si el lector s'hi fa o no.

Estan canviant les TIC la manera de consumir llibres?
Per ara, el que ha canviat amb les TIC és, sobretot, la manera d'escriure els llibres. Escriure sempre ha estat reescriure i, amb les TIC, es fa molt més fàcil aquesta reescriptura. En el nostre cas, ens van resultar molt útils perquè així cadascun de nosaltres dos podia alterar, ampliar o escurçar el que escrivia l'altre. Per una altra banda, publicar l'esborrany a internet ens va permetre saber què agradava i què no agradava, què s'entenia i què no s'entenia. No sempre vam fer cas de les reaccions dels internautes (al cap i a la fi teníem clar què preteníem), però en unes quantes ocasions sí que vam adaptar el projecte a les reaccions dels lectors.

Creieu que hi ha diferències entre els lectors que fan servir la xarxa i els que no?
Els lectors són els mateixos, però la manera de llegir canvia força. La lectura en llibre sol ser més curosa, amb tendència a llegir íntegrament el text; mentre que la lectura a internet tendeix a ser fragmentària i diagonal, amb més atenció envers la part superior del text i envers les parts acompanyades d'imatges o elements cridaners. Per exemple, un text d'internet té més garanties de ser llegit si comença amb un parell de frases que sobtin el lector; el mateix text, dins d'un llibre, no necessita aquesta contundència inicial.

Ens proposeu algun llibre per aquest Sant Jordi?
I tant! Dos llibres que parlen respectivament sobre el català (a la Franja, és clar) i sobre literatura (francesa, és clar): "Planeta Franja. El trencaclosques del català a l'Aragó", de Josep Espluga (Pagès Editors, Lleida, 2005) i "Dictionnaire égoïste de la littérature française", de Charles Dantzig (Editions Grasset, París, 2005).

Entrevista del 3cat24.cat a Manel Riu i Mir Roy, autors del llibre Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos)