22/2/08

La "cara humana" de la Part Alta

Cossetània Edicions ha editat el catàleg de l'exposició col·lectiva Part Alta 20-21, que es va veure la primavera de 2006 a l'Antic Ajuntament de Tarragona i que proposa un viatge per «la cara més humana» de las Part Alta de Tarragona. Els fotògrafs que van prendre part en la mostra, i que ara són recollits en el catàleg que ahir es va presentar a la Casa Canals, van captar l'essència d'un barri que «tot i els canvis ha mantingut els darrers divuit anys el seu caràcter obert i la seva diversitat».
Entre el 1989 i el 1991, diversos fotògrafs coordinats per la Galeria Forvm van dirigir l'objectiu sobre la Part Alta de la ciutat. Hi van retratar «les persones i els personatges» d'aquest espai de la ciutat «molt singular humanament parlant», segons va dir ahir un dels fotògrafs que van prendre part en la iniciativa, Quim Vendrell. Gairebé vint anys després, un altre col·lectiu de fotògrafs, formats a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona) van prendre el relleu i també van impulsar un projecte similar, que servís per fer una revisió de l'estat del barri i també de la fotografia. Totes dues col·leccions de fotografies van conformar l'exposició col·lectiva Part Alta 20-21, que es va poder veure durant la primavera de 2006 a l'Antic Ajuntament de Tarragona. I ahir, a la Casa Canals, es va presentar el catàleg d'aquella exposició, editat per Cossetània Edicions, que esdevé «un viatge per l'art, pel temps, per la geografia social d'un dels emblemes de la ciutat de Tarragona».
Els autors dels textos són David Balsells, Magí Sunyer, Lluís Vives i Olga Xirinacs. I els fotògrafs són el Col·lectiu Forvm (David Balsells, Emili Ferández, Martín García, Luz Gorbeña, Quim Vendrell i Lluís Vilarroya) i Sílvia Iturria, Lluc Queralt, David Sanz i Ioli Valsells. El seu objectiu ha estat captar «la cara més humana» i l'essència de la Part Alta de Tarragona, un barri «viu, que canvia, s'hi fan descobriments, es renova i té el sostre majestuós de la catedral que domina la ciutat i el mar amb el so greu de la Capona», segons va dir l'escriptora Olga Xirinacs.

Història "llastimosa"
Però durant la presentació del llibre, la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, va haver de lamentar «la història llastimosa» de les fotografies de la galeria Forvm que conformen el catàleg ja que, segons va recordar, tot i que van passar a les mans de l'Ajuntament, finalment «no se sap com, van anar a parar a un contenidor de brossa», des d'on, sortosament, van ser rescatades. Rossell va mostrar-se satisfeta per haver pogut muntar una exposició i editar un llibre amb aquelles fotografies recuperades. I també va aprofitar l'acte per anunciar que una de les plantes de la Casa Canals, on ahir es feia la presentació, es convertirà en la seu permanent de la Fundació Forvm, dedicada a la promoció del món de la fotografia.

-Article de Carina Filella del diari El Punt digital de dijous 21 de febrer

Fotografia: presentació de Part Alta 20-21 a la Casa Canals de Tarragona, signada per C.F. a El Punt digital