12/2/08

Els itineraris de mossèn Cinto als cims del Pirineu

El llibre Les ascensions de Verdaguer al Pirineu (Cossetània Edicions), de Bernat Gasull i Roig, es presentarà dimecres dia 13 de febrer. L'acte tindrà lloc a 2/4 de 8 del vespre a la llibreria Catalònia de Barcelona.
La presentació anirà a càrrec d'Anton Fontdevila i Martí, president de la Federació d'Entitats Excursioniste de Catalunya (FEEC), i d'Enric Faura i Busto, escriptor i director de la revista Vèrtex.

Resum
Entre els anys setanta i vuitanta del segle XIX, el poeta i escriptor Jacint Verdaguer va atènyer alguns dels cims més emblemàtics del Pirineu. Especialment durant les dues travesses realitzades els estius del 1882 i el 1883 mentre preparava l’obra Canigó, va endinsar-se en una aventura muntanyenca extraordinària sovint no prou coneguda, on entre d’altres va pujar als cims del Canigó, l’Aneto o la Pica d’Estats. Amb l’afany d’identificar els recorreguts i les ascensions, entre els anys 2003 i 2005 es va realitzar un treball de recerca per la serralada pirinenca. És fruit d’aquesta feina que es presenta la següent guia de muntanya; per tal que els interessats, mitjançant la descripció de 29 itineraris principals acompanyats de les notes, ressenyes, poemes i altres referències que Mossèn Cinto ens va deixar de cada recorregut, puguin resseguir i apropar-se a les agosarades i fascinants passes del poeta català pels cimals del Pirineu.

L'autor
En Bernat Gasull i Roig va néixer la primavera de l’any 1971 a Gràcia, Barcelona. És biòleg de formació i membre de la Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia des de fa una colla d’anys. Fascinat per la muntanya, i per tot bri d’herba que hi creix i bestiola que s’hi belluga, li agrada d’enfilar cims i voltar món. De fet quan volta món també acaba enfilant cims. Vet ací que un bon dia va engrescar-se amb l’aventura muntanyenca de Mossèn Cinto pels Pirineus. Ateses les dificultats actuals per emprendre un viatge en l’espai-temps per tal de contactar directament amb l’escriptor, personatge que enveja profundament, es va decantar més aviat per tasques detectivesques, i en redescobrí les passes a mesura que es deixava captivar pels mots del poeta.