21/2/08

"Croquis del natural", el llibre que modernitza la narrativa catalana, obre la "Biblioteca Narcís Oller"

El llibre Croquis del Natural (Cossetània Edicions), de Narcís Oller, apareix referenciat en un article de Lluís Bonada al Setmanari El Temps del 12 de febrer. A continuació us n'oferim alguns fragments:
"Es va editar el 1879 i els relats van quedar escampats en dos dels dotze volums de l'obra completa preparada per l'auor mateix entre 1928 i el 1930. Quan Selecta va publicar les seves edicions de les Obres completes d'Oller, primer el 1948 i, després, el 1985, es va mantenir trencada la Unitat dels Croquis del natural. Ara el llibre la recupera gràcies a les edicions Cossetània. És el títol que engega la "Biblioteca Narcís Oller", una nova edició de l'obra completa de l'escriptor de Valls, coordinada per un comitè format per Margarida Aritzeta, Rosa Cabré, Enric Cassany, Josep Maria Domingo, Jordi Ginebra i Magí Sunyer.
Va ser un llibre innovador i reeixit, com van indicar els crític -coronat per l'èxit, segons Joan Sardà-, i el comitè editor ha pensat que seria de justícia que els lectors d'ara llegissin el mateix llibre que va ser tan celebrat, un llibre amb el qual -com diu Rosa Cabre a l'estudi introductori- Narcís Oller, que fins llavors s'havia inserit de ple en la tradició romàntica, encapçala la renovació narrativa."
"A més, els quatre relats, considera Rosa Cabré, focalitzen cinc aspectes que emmarquen algunes de les situacions cclau de la classe mitjana i de la burgeia ciutadana emergent: les insalvables diferències socials; la necessitat d'apostar per la llengua i la cultura autòctones; la reflexió sobre l'escriptura i la societat; el joc de veure i ser vist dels salons; i l'assimilació de les formes noves com a motor de progrés, contrastada amb l'enlluernament -però, al capdaall, inadaptació- per la ciutat d'algunes persones provinents del camp.
La "Biblioteca Narcís Oller", dirigida pel gremi de filòlegs universitaris, publicarà els textos tal com els va veure editats l'autor de gran, tot esperant que n'apareguin edicions crítiques."