28/2/08

Febrer 2008

La novel·la de gènere mor, es revifa, torna a decaure... Contínuament llegim frases lapidàries d’aquest estil al voltant d’un gènere sovint maltractat i considerat menor sense cap tipus de prejudici. I per això sobta trobar un escriptor jove, com és el cas del Vicenç Ambrós, que en les dues primeres novel·les que publica ja marca un traç ben clar sobre les seves preferències: la novel·la policíaca d’intriga. Perquè dins les opcions de què disposa si ens atenim al bagatge literari que ens ha arribat, tria la novel·la-enigma d’arrels britàniques. Una elecció que encara té més coincidències amb el seu referent britànic: la protagonista de Des de la mort amb amor, té certes similituds amb l’entranyable Miss Marple. Amb tot, la investigadora afeccionada amb qui els lectors compartim aquest cas de múltiples assassinats manté la distància justa amb la seva predecessora per tal de no esdevenir un duplicat.

La història comença quan la Patrícia Tadeus, una baronessa de l’aristocràcia catalana i vídua recent, sospita que està en perill i contracta els serveis d’una detectiu. Aquesta, però, deixa el cas en mans de la seva mare, la Irina Lausac, una catedràtica d’Història de l’Art que gaudeix d’un any sabàtic i que en investigacions anteriors ja l’ha ajudada. La Irina s’introdueix en l’entramat de les relacions familiars de la Patrícia tot fent-se passar per una bona amiga, i ben aviat tindrà més feina de la que s’esperava.

És una obra on el lector pot jugar a fer de detectiu i cercar les mateixes pistes que troba la investigadora; que passa per davant els nostres ulls amb una velocitat aclaparadora, incapaços d’abandonar la lectura; amb un final sorprenent i ben construït, que no deixa indiferent. Una obra, en resum, que et fa desitjar més novel·les d’aquest jove autor llicenciat en Dret i d’aquesta investigadora afeccionada, per tal de veure com creix el personatge i com aprofundeix l’autor en la seva caracterologia a mesura que ens presenta altres casos de misteri. Un tret que encara pot treballar literàriament.

-Article "Febrer 2008" del blog Caducitat Immediata sobre el llibre Des de la mort amb amor, publicat per Cossetània Edicions.