7/6/07

Jordi Garcia-Soler: "Llegint els fets del llibre sembla que retrocedim al segle XIX"

El dimarts, 5 de juny, es va presentar a 2/4 de 8, a la llibreria Catalònia de Barcelona (Ronda de Sant Pere, 3,) La masmorra de Joan Ventura Ballbé, publicat per Cossetània Edicions.
La presentació comptà amb la presència de diversos detinguts i detingudes en els fets narrats al llibre i alguns d'aquests van tenir ocasió de saludar-se, ja que no es coneixien o pràcticament no es recordaven.
Manuel Parés, professor emèrit de la Universitat de Barcelona, remarcà que l’autor, a la dedicatòria del seu exemplar del llibre, l’hi havia escrit: “Més val una mala democràcia que una bona dictadura”, i hi afegí que, al marge que no hi ha dictadures bones, no ens hem de conformar davant el retall de les llibertats.
També afirmà que tan perillosos són els dictadors com els qui se’n serveixen per aconseguir els seus objectius.
El periodista Jordi Garcia-Soler, digué que llegint fets com els que s’expliquen al llibre, i el context social en què s’esdevingueren, no sembla que faci 32 anys: sembla que retrocedim directament al segle XIX.
Especialment interessant va ser el torn de preguntes, en què una àvia va agrair efusivament l’obra perquè, com va dir, llibres com aquest permeten que els joves, quan veuen escrites les “batalletes” que expliquen els que van viure el franquisme, se les comencin a prendre seriosament.
Una assistent demanà a l’autor si havia parlat amb el cantant Raimon, protagonista dels fets, bé que de manera indirecta. Joan Ventura va lamentar que el cantant de Xàtiva no va voler atendre cap dels seus quatre intents de parlar-hi, uns intents fets per diversos mitjans: correspondència, trucades per telèfon, assistència a algun concert…