12/6/07

Salvador Garcia-Arbós: "llibres com aquest et permeten aprendre la història de la cuina"

Cossetània Edicions va presentar el passat dissabte 9 de juny, el llibre que commemora el XV aniversari de la mostra culinària de Peralada La cuina empordanesa de les mestresses de Peralada. La presentació de l’obra anà a càrrec d’Inès Pedrosa; de l’autor del llibre, Salvador Garcia-Arbós i de l’alcalde de Peralada, Joan Padern. A l'acte hi van assistir moltes de les cuineres que tenen receptes publicades al llibre.
Inès Pedrosa va afirmar que “el llibre ja forma part de la història de Peralada i de Vilanova, i dels seus cuiners”. I que “a més farà perdurar les receptes en el temps i en la memòria de tots els peraladencs i vilanovins”.
Per la seva part, Salvador Garcia-Arbós va dir que “tradicionalment s’associava la cuina dels restaurants a la que feien els homes i la de casa a la que cuinaven les dones. Però això ha canviat, els restaurants han tingut una gran influència en la nostra manera de treballar a la cuina i ara sabem com s’han de cuinar le coses”. Segons l’autor del llibre, “el fet que les dones sempre s’hagin encarregat de les feines de la casa, les ha dut a ser pràctiques i d’aquí n’ha sortit la cuina tradicional, evolucionada evidentment”. Comentà Salvador Garcia-Arbós que “aquesta evolució es pot apreciar en totes les receptes del llibre, però si anéssim més enllà en el futur, veuríem com continuen evolucionant, perquè la cuina és un element viu”. I encara afegí “la gràcia d’aquests llibres és que permeten aprendre la història de la cuina i que tot i que aquest títol sigui sobre cuina empordanesa, no es tracta d’un llibre local, sinó d’una obra universal”.
Finalment, l’alcalde Joan Padern digué que era un dia molt important per la cuina de Peralada i de Vilanova i que quina podia ser la millor manera de celebrar el XV aniversari de la mostra culinària de Peralada que amb la presentació del llibre i la degustació/dinar que es va oferir a continuació al claustre de Sant Domènec, on es van poder tastar els exquisits plats que les mestresses van cuinar i que apareixen al llibre.