28/6/07

"Contra l'invasor", un recull d'articles del periodista gironí Carles Rahola

Cossetània Edicions, la Diputació de Girona i la Fundació Caixa Girona presenten el divendres 29 de juny a 2/4 de 8 del vespre Contra l'invasor de Carles Rahola, a la Sala de Conferències de Caixa Girona, Edifici de la Fontana d’Or (c/ Ciutadans, 19). La presentació anirà a càrrec de Josep Maria Figueres, director de la col·lecció Memòria del Segle XX; Lluís M. de Puig, biògraf i estudiós de Carles Rahola i Antoni Solà, diputat en funcions. També hi participaran Lídia Traveria i Rosa M. Oliveres, les quals han fet la cura de l'edició.

Resum
Contra l’invasor és el primer recull que s’ha publicat fins al moment dels articles que el periodista gironí Carles Rahola va publicar al diari de la seva família, L’Autonomista, d’ideologia republicano-federal. Uns articles escrits entre 1900 i 1938 però que conserven tota la seva vigència, en els quals Rahola donava la seva visió sobre moltes qüestions, com la manca d’infraestructures i l’endarreriment econòmic, l’analfabetisme o les corrides de braus, etc. Per mitjà d’aquests textos Rahola va pretendre denunciar tota mena d’injustícies socials. Són uns articles plens de vida pels quals moriria afusellat l’any 1939.

L'autor
Carles Rahola (Cadaqués 1881 – Girona 1939). L’inici de Carles Rahola en el món del periodisme fou de la mà del seu germà Dàrius, el qual va fundar, a la impremta familiar, el diari El Autonomista, que més tard catalanitzà la seva capçalera. Trobem nombrosos articles de Rahola en aquest diari però també col·laborà en moltes altres publicacions, i arribà a publicar un miler d’articles. Autor prolífic, la seva obra bibliogràfica és extensa, especialment de llibres de temàtica històrica, pels quals rebé gran quantitat de premis. De naturalesa pacifista, tot i els seus postulats republicans, sempre es va mantenir al marge dels partits i de les lluites polítiques. La seva vida va estar lligada a la Diputació de Girona fins a la seva mort, afusellat al cementiri de Girona el 15 de març de 1939.