7/6/07

La cuina empordanesa de les mestresses de Peralada

Aquest dissabte dia 9 de juny, es duran a terme al Centre de Turisme Cultural, Sant Domènec de Peralada (Plaça Peixateria, 6), els actes de presentació del llibre coeditat entre Cossetània Edicions i el diari El Punt La cuina empordanesa de les mestresses de Peralada, de Salvador Garcia-Arbós.

- A les 13.15 h tindrà lloc la presentació del llibre.
- A les 14.00 h la degustació/dinar commemoratiu de l’acte.

Resum:
El 1992 va marcar un abans i un després en la història del país. És el començament d’una etapa dinamitzadora de la societat civil en tots els àmbits. Hi ha una eufòria general per fer coses, per engegar projectes. La Mostra Gastronòmica Empordanesa de Peralada és filla d’aquesta modernitat que vol rescatar i fixar les tradicions que s’havien arraconat en els revolucionaris anys anteriors. A partir d’aleshores, la vella cuina familiar s’obre a nous actors: no es limita a les àvies, les mares, les tietes i les mestresses, perquè a ningú ja no se li fa estrany tenir un cuiner a casa. La tradició antiga tolerava l’home com a cuiner d’arrossos i de carn a la brasa, i prou. En el llibre de la cuina de les mestresses de Peralada, hi ha un domini femení, però hi ha plats presentats per homes, però no pas cuiners professionals. El 1992 també és el moment en què prenem consciència de la potència de nova cuina catalana, de la fornada de restaurants de ressò planetari. La influència, llunyana, d’aquestes cuines és present en alguna recepta, cosa que la fa viva i demostra que la cuina s’adapta als signes dels temps. En aquest volum sobre la cuina empordanesa a Peralada hi trobareu les 60 receptes premiades en el concurs de Peralada: trenta platillos i trenta postres. Són plats de Festa Major de tot l’any. Més enllà del receptari, aquest llibre és un breviari sobre la història de la cuina catalana a través de la història, una introducció a la cuina empordanesa i als seus productes monumentals, especialment el vi.

L'autor:
Salvador Garcia-Arbós (Besalú, 1962) va ser el fundador i primer director de Ràdio Besalú. Va estudiar enginyeria tècnica agrícola, però la conjuntura el va portar a la redacció d’El Punt a partir del 1987, on va començar a parlar de la pagesia i de la política econòmica europea. Cronista de política, s’ha decantat més pels temes gastronòmics, de religió i del còmic, especialment en el món de Tintin. Fa crítica de publicacions gastronòmiques a Presència, és l’autor de la secció «Una rega a l’hort», sobre productes vegetals, i fa recerca etnogastronòmica per a la revista Gavarres. És coautor del llibre Del volcà a la taula. Els fesols de Santa Pau. És autor del Llibre de l’allioli.