29/9/09

Presentació al CCAP de El llibre de les catànies i les coques de Vilafranca

Presentació del Llibre de les catànies i les coques de Vilafranca

El dijous 17 de setembre, la sala de plens del Consell Comarcal es va omplir de gom a gom amb motiu de la presentació de El llibre de les catànies i les coques de Vilafranca, editat per l’Editorial Cossetània amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la Diputació de Barcelona.
Els autors, Joan Solé i Bordes i Joan Cercó i Rimbau, van explicar que el llibre era el fruit d’una llarga amistat i d’un interès compartit per la història de la gastronomia del Penedès. També van anunciar que tenien previst publicar nous llibres dins la mateixa col·lecció dedicats a altres productes autòctons i plats tradicionals. Solé Bordes va explicar com havia trobat casualment la referència de l’últim Catani (del català “Catany”) de Vilafranca, mentre estudiava les defuncions de la Guerra del Francès, i la relació entre els “catanis” i les catànies.
El punt fort de la presentació va ser la xerrada de Jaume Fàbrega, periodista, professor universitari i un dels crítics gastronòmics més importants arreu del món (guanyador de 5 edicions del Gourmand World Cookbook Awards, el màxim premi internacional de literatura gastronòmica). Jaume Fàbrega va afirmar que les catànies són l’únic producte de la pastisseria catalana tradicional fet amb xocolata. A més, una xocolata de gran qualitat, la qual cosa no és habitual a la península Ibèrica.
També va explicar l’origen català del sucre –en contra de la creença general que situa aquest origen a Cuba- i la seva influència en la gastronomia medieval i moderna. En aquesta explicació no hi van faltar anècdotes i referències de personatges famosos (el papa Bòrgia, Nostradamus, el Mestre Robert, Ferran Adrià, etc.) que van sorprendre l’auditori gratament.
Va tancar l’acte el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Jordi Girona, que va exposar com les catànies són presents tothora a l’Ajuntament que ell presideix, ja sigui per celebrar sants, aniversaris, natalicis, etc., o també com a obsequi per als visitants forans i en els intercanvis internacionals.

Notícia i fotografia de Penedès Digital sobre la presentació del Llibre de les catànies i les coques de Vilafranca, de Joan Solé i Bordes i Joan Cercó i Rimbau.