18/9/09

Jaume Fàbrega: "La catània és un fet excepcional no tan sols als Països Catalans, sinó a tota la Mediterrània"

Presentació del Llibre de les catànies i les coques de Vilafranca

El llibre de les catànies i les coques de Vilafranca, de Joan Solé i Bordes i Joan Cercó i Rimbau, es presentà dijous 17 de setembre al Consell Comarcal de l’Alt Penedès.
La presentació va anar a càrrec de Jordi Girona i Alaiza, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès; de Jaume Fàbrega, gastrònom i autor de diversos llibres de cuina, i dels autors.

Jordi Girona parlà de la rellevància de les Catànies en les celebracions de la comarca:
Qui no ha tastat mai una catània? Acollir un acte com aquest és també una sensació molt agradable, molt dolça.
Les catànies, no ens les mengem sols; sembre acaben sortint en molts actes de grup. I són unes grans ambaixadores de la nostra comarca.
Jaume Fàbrega destacà la singularitat de les catànies entre les postres de tota la Mediterrània:
Aquest és un llibre modèlic perquè, a més d’estar ben estructurat i ben escrit, s’insereix en un entorn, i això és molt important.
Hi ha llibres de gastronomina, fins i tot alguns de ben bons, que... s’obliden de les postres!
La xocolata és quasi inexistent en la nostra cuina tradicional. Per aixó, podem dir que la catània és un fet excepcional no tan sols als Països Catalans, sinó a tota la Mediterrània.
En un món tan globalitzat, les coses locals (no dic localistes) són les més internacionals. La cuina dita «internaconal» és efímera.
Els autors van parlar sobre la recerca històrica que s’ha hagut de fer per elaborar el llibre:
Aquest llibre és el resultat de vint-i-sis anys de remenar papers, de parlar amb molta gent... Tots dos hem passat moltes hores junts per poder arribar a tenir aquesta publicació.
En un opuscle que es presentà fa vint-i-cinc anys, hi apareixien moltes coses explicades per Antoni Massanell, al cel sigui. En aquell moment no va voler que el citéssim però ara sí que hem deixat constància del seu ajut a les notes del llibre.
Volem dedicar el llibre a tots els artesans pastissers vilafranquins, els veritables protagonistes.