14/11/08

"Rabassa morta" exemplifica l'enfrontament en la societat rural de la segona meitat del segle XIX, de manera tràgica i amb tocs d'humor

El llibre Rabassa morta, d’Anselm Aguadé, es presentarà diumenge 16 de novembre, a les 12 del migdia, a la Sala Gran de la Pinacoteca Mn. Romà Comamala, de Vilabella.
La presentació del llibre anirà a càrrec de Francesc Roig i Queralt, cap de la Inspecció dels Serveis Territorials d’Educació de Tarragona.

A la segona meitat de la dinovena centúria, van començar seriosos conflictes socials entre la pagesia que van culminar quan va aparèixer la fil·loxera. Els rics propietaris consideraven que els contractes de conreu emfitèutics, la rabassa morta, assentats bàsicament en la vida dels ceps, els era perjudicial, i la sotmesa pagesia reivindicava l’alliberació de censos i contractes i poder accedir també ells a una propietat.
Fou una lluita aferrissada entre els grans senyors i els semiesclaus de la terra. Anselm Aguadé, en aquesta novel·la històrica, ens ofereix un exemple d’aquestes lluites en una societat pagesívola enfrontada i irreconciliable. Daniel, un rabassaire atrapat pels costums i lligat a la terra, per aconseguir els seus objectius, no tindrà cap més opció que lluitar contra el seu amo, utilitzant els mateixos mètodes de l’agitació obrera de la revolució industrial. Rabassa morta és una novel·la tràgica, amb tocs d’humor, per on desfila una sèrie de personatges del món rural. La seva lectura àgil i desimbolta fa que el seu interès es mantingui fins al final.

Anselm Aguadé i López

Neix el dia 3 de juny del 1960 a Vilabella, una petita i acollidora població de la comarca de l’Alt Camp. Cursa estudis de batxillerat a l’Institut Narcís Oller de Valls i de Tècnic Especialista Administratiu a l’Escola del Treball de la mateixa localitat. Llicenciat en Història per la Universitat Rovira i Virgili, obté, l’any 2003, la diplomatura en Estudis Avançats en Espiritualitat i Religiositat a l’Antiguitat i a l’Edat Mitjana. Els cursos 2004-05 i 2005-06 va ser nomenat coordinador territorial de Formació Professional a la demarcació de Tarragona. Des del curs 1984-85, és professor de Formació Professional a Torredembarra, primer a l’IES Torredembarra i posteriorment a l’IES Ramon de la Torre, del qual va ser el primer director.