20/11/08

"L'Espluga de Francolí en els setmanaris de Montblanc (1903-1923)" descobreix els ideals de persones que escrivien als periòdics de l'època

El llibre L'Espluga de Francolí en els setmanaris de Montblanc (1903-1923) es presentarà dimarts 22 de novembre, les 7 de la tarda, a l’Auditori Carulla Font del Casal de l’Espluga.
La presentació anirà a càrrec de M. Dolors Civit Cañellas, Josep M. Porta Balanyà, Antoni Gavaldà, prologuista del llibre; i Josep Maria Vallès, l’autor.

Aquest és el resultat de la transcripció de les cròniques espluguines publicades, entre el 1903 i el 1923, en els diferents setmanaris de Montblanc.
A partir d’aquest cúmul de notícies, es podrà avançar un pas més per comprendre la història de l’Espluga. S’hi descobreixen els ideals de les persones que escrivien als periòdics i s’hi identifiquen persones que amagaven la seva personalitat amb pseudònim.
La gent de l’Espluga que escrigué a les capçaleres montblanquines que presenta l’autor era gent amb força “lletra”, d’una catalanitat i un republicanisme en alça que els marcà un determinat perfil.
El treball aporta notícies de molts temes de la vila, que permeten reviure les arrels de l’Espluga en els dos decennis analitzats. La recuperació del material escrit i guardat a les hemeroteques que Vallès ha recuperat passa a tenir la categoria de llibre i a ser a l’abast de tothom.

Josep M. Vallès Martí
Nascut a l’Espluga de Francolí el 1945, és afeccionat a la història local. La seva carrera professional s’ha centrat en la gerència empresarial, i el seu oci, en la promoció cultural a la seva vila. Fundà l’Escola de Música del Casal el 1978 i ocupà la presidència del Casal del 1981 al 1985, període durant el qual promogué la reaparició de la revista mensual El Francolí i fou un dels fundadors del premi Bernat Morgades de recerca històrica local. També fou fundador del Centre d’Estudis del Casal de l’Espluga (1983). Ocupà l’alcaldia de l’Espluga en la legislatura 1987-1991, però es veié obligat a dimitir per la polèmica del Pla de Residus. És autor d’un treball monogràfic sobre l’aigua de les Cent Fonts i biògraf de Pere Antoni Torres Jordi, sobre el qual ha publicat articles, ha fet conferències i ha escrit el llibre De l’idealisme a l’oblit. Poesia i teatre de Pere Antoni Torres Jordi. Membre i col·laborador dels centres d’estudis de la Conca de Barberà i de les Garrigues, en les revistes dels quals ha publicat els articles següents: “Josep Mallén i Garzón, un mestre republicà a l’Espluga de Francolí” (Montblanc, 2006) i “El capbreu del Vilosell de 1758” (les Borges Blanques, 2006). Actualment és gerent del Casal de l’Espluga de Francolí.