9/11/09

L'escriptor Magí Sunyer recull en un llibre les poesies que ha dedicat a obres d'art i artistes

Magí Sunyer amb el seu nou llibre, Sirventès (Judit Fernàndez / El Punt)

Explica Magí Sunyer que un dia, «atabalat per la perspectiva d'haver de repetir els tòpics de la retòrica habitual en la presentació de l'obra de pintors, ceramistes, escultors i artistes en general», va decidir «intentar oferir-ne una presentació en vers». És com a resultat d'aquesta pràctica que neix el llibre Sirventès (La Gent del Llamp, Cossetània Edicions), que dijous al vespre es va presentar al Museu d'Art Modern de Tarragona.

Per això, «quasi totes les poesies del llibre s'han escrit per acompanyar obres d'art i s'han estampat en catàlegs, targetes i volums d'homenatge», com també va fer en un volum anterior, Conté un secret, publicat fa set anys en la mateixa col·lecció. Ara, Sunyer dedica els seus versos als artistes Antoni Torrell, Antoni Mas, Salvador Juanpere, Mercè Modol, Madola, Rosa Ciurana, Rufino Mesa, Guigui, Josep Queralt Sanromà, Lurdes Malgrat i al col·lectiu Políedre, a més d'un «cadàver exquisit» compartit amb Xavier Amorós i Aureli Ruiz i una poesia dedicada a Francesc Vidal i Montserrat Cortadellas, dos artistes que per Sunyer «representen la radicalitat més pura d'aquesta avantguarda artística i vital».

La primera part del llibre, El jardí de les delícies, que és inèdita, Sunyer la va plantejar a partir d'uns collages d'Antoni Torrell que recreen imatges del conegut tríptic de Hieronymus Bosch. I la segona part recull les poesies més individualitzades de la resta d'artistes.

La presentació del llibre va ser a càrrec de l'escultora Madola (Maria dels Àngels Domingo i Laplana), a qui Magí Sunyer dedica la poesia Cos refractari, dedicat a l'exposició El Cos, que l'artista va presentar al Museu de la Ceràmica de València entre els mesos d'abril i juny.

Magí Sunyer explica en el mateix llibre que l'ha titulat Sirventès «perquè la caracterització del gènere trobadoresc, que es dedica a ‘la reprensió moralitzadora, la polèmica, l'atac violent i la difusió d'ideologies religioses, polítiques i literàries', s'hi ajusta bastant».

Notícia de Carina Filella al diari El Punt sobre el llibre Sirventès, de Magí Sunyer.