18/11/09

“Laporta és avui el millor ambaixador del català”

L’escriptor Sebastià Bennasar presenta Mateu el president, una novel·la negra ubicada en el centre antic de Barcelona

Qui es pot plantejar, quan encapçala amb Joan Laporta una manifestació que mou més de 300.000 persones, que algú gosarà matar el president del Barça en aquell mateix moment? Doncs l'escriptor i periodista Sebastià Bennasar, que compartí una bona estona amb Laporta en aquesta situació, s'ho imaginà en no veure els guardaespatles del català. D'aquí i de la troballa que un amic de Bennasar féu d'una agenda negra a la universitat Pompeu Fabra neix Mateu el president (Cossetània Edicions), la darrera novel·la negra del mallorquí, que presentarà el proper 25 de novembre a la llibreria Àgora acompanyat per Miquel Vicens Escandell.
Un assassinat, un fugitiu, el cap d'un mosso d'esquadra dins un cotxe i una investigació policial que descobreix l'existència d'un complot de l'extrema dreta barcelonina i de la burgesia catalana per acabar amb Joan Laporta són els ingredients principals que integren la quarta novel·la negra de Bennasar.
El mateix protagonista de Jo no t'esper, l'anterior treball de Bennasar, Jaume Fuster, és al capdavant d'una investigació "a la qual escau la frase de Balzac que deia: Al darrere d'una gran fortuna s'hi amaga un crim". Aquest complot pot no ser tan fictici com el de la novel·la, si tenim en compte que "Joan Laporta és avui el millor ambaixador de la llengua catalana", apuntà l'autor. "És la figura catalana amb més projecció internacional que du la nostra llengua per allà on va", afegí.
Malgrat que l'objectiu de la conxorxa sigui el president d'un club de futbol, l'obra parla poc d'aquest esport. "El personatge té molt de símbol del catalanisme i és molt més que un president esportiu", assenyalà Bennasar, qui remarcà que "el procés d'internacionalització que el Barça ha fet del català és important i això, a la dreta i a la burgesia catalana, els preocupa". D'aquest fet, i passant per la imaginació i la ploma de Bennassar, sorgeix Mateu el president.

Tècnica i forma

En la darrera novel·la de Bennasar abunden els monòlegs interiors, les evocacions literàries i l'autor hi aplica la tècnica de crim lliure. "És una obra molt literària. Un dels reptes que em vaig proposar fou aplicar-hi conegudes tècniques d'autors de novel·la no negra, com James Joyce, Dino Buzzati i William Folder", precisà l'autor.

Article de Laura Acedo al Diari de Balears de dilluns 16 de novembre sobre la novel·la Mateu el president, de Sebastià Bennasar.