11/7/07

"Toponímia major actual de les Terres de l'Ebre", una obra de consulta esperada pels ebrencs

La presentació del llibre Toponímia major actual de les Terres de l'Ebre (Cossetània Edicions) de Ramon Miravall, tindrà lloc el divendres 13 de juliol a les 8 del vespre, a la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa (c/ Cervantes, 7).
La presentació anirà a càrrec del Dr. Salvador J. Rovira Gómez, catedràtic d’Escola Universitària i professor de la URV.

Resum
La toponímia ha estat un problema crònic a les Terres de l’Ebre, ja sigui per qüestions lingüístiques o etimològiques o de situació geogràfica, amb major raó quan alguns topònims es repeteixen per diversos termes municipals tot presentant grafies variades i, en qualsevol dels aspectes, presentant dificultats a les institucions oficials i paraoficials, públiques i privades, dels professionals i dels estudiosos, de tothom, de manera que el desert informatiu reclamava una obra de consulta urgent. L’autor fa dècades que treballa en toponímia històrica i ha col·laborat amb organismes nacionals i estatals especialitzats, a la vegada que ha dinamitzat grups d’estudis locals i ha intervingut en algunes de les revisions de la cartografia recents. Davant una realitat que tant afecta la societat, aquest diccionari pretén ésser una eina de treball i de consulta, precisa i descriptiva a afrontar les dificultats i aportar els valors d’estricta actualitat per tal de constituir la resposta a la necessitat generalitzada i a fer el servei requerit a les institucions i als professionals.

L'autor
Ramon Miravall és doctor en Filosofia i Lletres, especialista en epigrafia medieval i neoclàssica, amb grau de llicenciatura per Filologia Clàssica i llicenciatura en Geografia i Història. Els seus estudis s’emmarquen en diverses disciplines, ha editat una seixantena de llibres, alguns amb projecció internacional, i ha participat en moltes obres enciclopèdiques d’abast nacional. Políticament és el referent del nacionalisme català a Tortosa i Terres de l’Ebre; culturalment creà delegacions d’àmbit nacional (Òmnium Cultural, Joventuts Musicals…), empreses editorials, sempre actiu en tots els mitjans de comunicació, en el cinema cultural i en la fotografia testimonial, en accions universitàries i d’alta cultura, de tal manera que la seua vida està íntimament lligada al desenvolupament cultural ebrenc del darrer mig segle. Directiu o membre de nombroses entitats, dels àmbits locals als internacionals, durant vint anys fou el delegat cultural i únic de la Generalitat de Catalunya a Tortosa.