A l'edició digital d'El Punt, el dilluns 22 d'octubre de 2007, hi va sortir publicat un article de la Fina Anglès sobre el llibre de Roger Roig i Lluís Albert Arrufat La Barcelona modernista publicat per Cossetània Edicions. A continuació podeu llegir l'article reproduït:
"Després d'haver descobert La Tarragona romana i d'haver-se passejat per les terres del Quixot, aquest nou volum de la col·lecció Els Amics del Zum-Zum, trasllada els protagonistes, la Carla i el Pol, que van conèixer en Zum-Zum un dia a la fira i ja no se n'han separat mai més, a la Barcelona modernista.
En aquest tercer lliurament, en Zum-Zum, un globus tan especial comparteix guiatge i companyonia no solament amb els seus dos amics de sempre sinó també amb un altre personatge molt i molt singular: el drac de trencadís del parc Güell.
Tots quatre, doncs, hauran de resoldre un enigma que afecta la construcció de la Sagrada Família. Per descomptat, per cercar solucions a un problema cal definir-lo i disposar de tanta informació com sigui possible sobre el tema. Per tant, els serà necessari saber coses del modernisme, d'Antoni Gaudí, dels edificis modernistes de Barcelona, com ara la Casa Lleó Morera de Domènech i Montaner, la Casa Ametller de Puig i Cadafalch i la Casa Batlló del mateix Gaudí; hauran de passejar-se detingudament per la Pedrera o el parc Güell i, no podia ser d'una altra manera, pel temple de la Sagrada Família.
En fi, aquest nou text de Roger Roig, que amb la complicitat dels seus personatges viatgers i una trama d'aventura mitjançant la qual cerca l'interès del lector i que sempre interessa molt els infants, es proposa fer arribar als més joves les característiques de l'arquitectura del modernisme i donar-los a conèixer els principals monuments barcelonins que pertanyen a aquest corrent artístic. El text narratiu el completen «Quatre notes sobre Gaudí i la Sagrada Família», de contingut divulgatiu.
Quant a les il·lustracions, Lluís Albert Arrufat, seguint la línia de la col·lecció, situa els personatges –també seus– en entorns acolorits no només pel trencadís que és omnipresent en l'arquitectura modernista i, és clar, en el text visual, sinó també per les seves propostes plàstiques.
I encara ens agrada remarcar el gest de complicitat que sembla que la il·lustració que enceta el llibre dirigeix al lector, ja que Arrufat la presenta des de l'anomenat pla picat, o sigui, una visió vertical superior, que correspon a la visió des d'un globus, encara que sigui captiu d'un fil. I és que no podem oblidar que és en Zum-Zum qui, com es diu en la contraportada, «condueix el Pol i la Carla a situacions inesperades i, alhora, és el responsable que visquin cada dia noves i emocionants experiències».
Finalment l'enigma es resol primer parlant i després seguint els camins per aconseguir de bones maneres allò que és millor per a tots. Queda del tot clar per a tothom, sigui de naturalesa humana, o tingui el cor de pedra o el cos d'aire, com en Zum-Zum, que l'objectiu de tots és veure acabat el temple de la Sagrada Família.
I, com que «feina feta, no té destorb», el drac de trencadís del Parc Güell es pot reincorporar a la seva tranquil·la dedicació de donar la benvinguda als visitants just a l'entrada del parc, i el Pol, la Carla i en Zum-Zum continuen a la recerca de conèixer nous llocs i de trobar noves coses per aprendre.
El llibre es presenta en tapa dura, amb les il·lustracions sense cap emmarcament i amb el text amb un tipus de lletra molt clara. Són aspectes del tot adequats, al nostre entendre, per a l'ús autònom que és desitjable per part dels lectors més joves als quals va adreçat."
Article de Fina Anglès Soronellas, extret de l'edició digital d'El Punt, el dilluns 22 d'octubre de 2007.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada