27/8/09

Armando Vericat guanya el 27è Premi de Narrativa Ribera d’Ebre amb un thriller ambientat al s. XVI

L’obra La veïna i altres animals domèstics, de Rosa Pagès, premiada en l’edició anterior del certamen, es presentà ahir a Vinebre.

Armando Vericat, durant el lliurament del Premi Rosa Pagès, durant la presentació de La veïna i altres animals domèstics

Armando Vericat Climent, un autor de Traiguera (Baix Maestrat), ha guanyat el 27è Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre amb l’obra La vall del miracle, un "thriller històric" que s’ambienta al segle XVI, al nord del País Valencià.
Durant el sopar en el que es va lliurar el guardó ahir a la nit, al local municipal de Vinebre, Vericat parlà sobre l’elaboració de la seva obra: “la novel·la l’he escrit en part gràcies a la crisi econòmica, ja que vaig perdre la feina i això em va deixar temps per poder escriure, cosa que no feia desde força temps enrere.”
Segons Núria Grau, editora de Cossetània i membre del jurat del premi, l’obra guanyadora d’aquest any, La vall del Miracle, d’Armando Vericat Climent es pot emmarcar dins el gènere del thriller històric i està ambientada al nord del País Valencià, al segle XVI, en unes terres dominades per l’orde militar de Montesa. El protagonista és un capellà, una mica faldiller, que sana miraculosament d’una ferida mortal al santuari de la Font de la Salut i, en agraïment, s’hi queda a fer d’ermità. L’autor coneix molt bé l’entorn en què se situa la història i els personatges de la comunitat religiosa estan molt ben definits i caracteritzats. Hi ha elements interessants i molt ben lligats en la trama que fan que el lector s’hi enganxi: relacions amoroses prohibides, homes llop, assassinat, interrogatoris, miracles, etc.
Prèviament al lliurament del guardó del 2009 del Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre, es presentà l’obra que va guanyar l’edició de l’any passat: La veïna i altres animals domèstics, de Rosa Pagès. La presentació va anar a càrrec de l’escriptora Mariona Quadrada, qui destacà que “la Rosa Pagès és una dona rigurosa, com ho són les històries que explica en el llibre. A més, l’autora fa literatura de veritat. Converteix la quotidianitat en lletres, paraules i frases, i ens fa entrar a les històries a través dels sentits i de les emocions.”
Mariona Quadrada també digué que en La veïna i altres animals domèstics “hi ha ironia amagada sota imatges romàntiques, amb personatges que són vius i que es troben reaccions inesperades que els fan reaccionar.” Destacà també que l’autora “té una llengua rica que no és mai ni carrinclona ni carregada. En definitiva, és un llibre suggerent, emotiu, entretingut, que provoca somriure o fins i tot riure, i que no baixa el to en cap moment.”

Més informació:
El Punt
Tinet
Sies.tv