6/8/09

"L’origen històric de les catànies de Vilafranca"

L’estudi documental de Joan Solé i Joan Cercó que s’acaba de publicar demostra que ni les catànies ni el seu nom no en tenen res d’italianes i que es tracta d’una creació genuïnament i directament relacionada amb la família Trens, una nissaga vilafranquina que s’inicia al segle XVIII i que arriba fins als nostres dies. Així s’exposa a El llibre de les catànies i les coques de Vilafranca. Postres i llepolies del Penedès un volum que aquests dies ha vist la llum a les llibreries i que es presentarà el proper mes de setembre, publicat per la vallenca editorial Cossetània l’edició ha comptat amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i de la Diputació de Barcelona.
El volum, que compta amb un pròleg del prestigiós estudiós i escriptor gastronòmic Jaume Fàbrega, s’inicia amb un seguit de consideracions sobre la gastronomia penedesenca i específicament sobre les postres, amb referències a la fruita i el mercat de melons de Vilafranca. Tot seguit entra en la consideració de la xocolata i en l’estudi històric de les reconegudes catànies de Vilafranca en base a nombrosa documentació sobre la Vilafranca menestral i botiguera des del segle XVIII fins els temps actuals. En una segona part l’edició s’endinsa en l’univers simbòlic de l’artista vilafraquí Pau Boada, descendent d’una altra reconeguda nissaga de pastissers i es reprodueixen a color diverses obres de l’artista. La tercera part del volum s’endinsa en el món dels forners i l’estructura de funcionament dels forns des de l’època medieval. Aquest àmbit és el que porta a l’estudi del tractament de la rebosteria penedesenca, des de les coques de recapte o enramades a les coques fines de Vilafranca, amb referències als vilafranquins, els borregos vilanovins, els bufats vendrellencs, els esclopets sitgetans, els noiets sadurninencs, els carquinyolis de Sant Quintí de Mediona o de Torrelles de Foix i altres fins arribar a les garlandes del Penedès i altres delícies de les que se’n conserven referències històriques i populars.
L’edició s’acompanya de nombroses il·lustracions i diverses receptes que tenen com a protagonistes les catànies, les coques fines i enramades o les garlandes del Penedès. En conjunt, aquest és el primer resultat d’un llarg treball de recerca de dades que els autors fa anys que porten a terme i sobre el que Joan Solé i Joan Cercó estan preparant altres treballs, de forma que aquest és el primer volum d’una sèrie sota la denominació “La gastronomia del Penedès i els seus documents”.
(Gràcies a la insistència dels llibreters, el llibre ja és a la venda a les llibreries de Vilafranca i, per tant, és un llibre adequat per provar noves receptes de cara a la FM.)"

Article extret de Calaix de Sastre - El Webloc publicat el 3 d'agost de 2009.

1 comentari:

Lluís ha dit...

Les catanies, un producte que si t'hi enganxes cada vegada les trobes més bones, i has de parar perquè si no... Val a dir que a Vilafranca hi ha dos productors del mateix producte, totes dues son bones.
Salutacions
Calaix