1/3/09

El segell de Valls Cossetània Edicions posa al mercat el «Diccionari del vi i del beure»

Cossetània Edicions, segell editorial de Valls, ha fet un pas més en el món de la gastronomia. Ara, acaba de posar al mercat el Diccionari del vi i del beure, de Joan Maria Romaní, una obra que conté més de 2.500 entrades i que posa a l'abast del consumidor les paraules que es fan servir en el món dels vins i el seu entorn.
L'obra és «un recorregut de camp», com la defineix el mateix autor, que recull tot allò que està relacionat amb l'elaboració del vi. «El diccionari inclou allò que he anat buscant sobre el procés d'elaboració del vi. Les entrades hi han estat organitzades tenint en compte la seva posició en el cicle de les begudes.» El Diccionari del vi i del beure és, principalment, un tractat amb una intenció clarament divulgativa que vol oferir una visió general i actualitzada sobre aquest món. Però l'autor també aclareix: «No és una guia de vins ni un llibre valoratiu. No és una obra exhaustiva, perquè és impossible l'exhaustivitat total, però crec que és equilibrada.»
La inexistència total o parcial de material sobre el món del vi en llengua catalana ha motivat especialment l'autor a redactar aquest nou treball, que ha prologat Valentí Roqueta, president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages. «Una vegada em va tocar corregir un llibre sobre el Penedès i vaig veure que no sabia on trobar material de consulta. D'aquí ve que hagi volgut fer aquest diccionari. I també hi he volgut incloure vocabularis en altres idiomes perquè poden ser útils per als consumidors que coneixen el terme, però no en el nostre idioma», argumenta Joan Maria Romaní, que és llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona. A més de les definicions, el diccionari inclou un apartat de refranys ordenats temàticament, vocabularis en castellà, francès i anglès, i adreces d'entitats relacionades amb el món del vi. El llibre no s'adreça únicament als experts i professionals del ram, sinó a totes les persones curioses que vulguin entendre les etiquetes, les contraetiquetes i les fitxes dels suplements dominicals, que vulguin trobar informació sobre la mena de raïm usat en vinificació o les zones d'elaboració.

Notícia d'Anna Estallo al diari El Punt sobre el Diccionari del vi i del beure, de Joan Maria Romaní.