31/10/08

L'obra pòstuma de Baixeras és «absolutament moderna» pels personatges i els temes triats

Presentació de Contes menestrals al Museu d'Art Modern (J. Fernández)

L'acte de presentació de la seva obra pòstuma, Contes menestrals, es va convertir, dimecres a la nit, en un homenatge a Josep Anton Baixeras, mort aquest estiu. El volum, editat per Cossetània i La Gent del Llamp, reuneix cinc narracions breus, aparentment deslligades entre si, però que es caracteritzen pel seu to humorístic, impregnat de sarcasme i ironia.

Per l'escriptora Lurdes Malgrat, encarregada de fer-ne la presentació, Contes menestrals «és un llibre absolutament modern», «en la selecció dels personatges i el seu tractament, en la tria dels temes i en l'estil». El volum reuneix cinc narracions breus: La influència, El vent i la boira, L'alcalde de Zalamea, Pols enamorada i Els adéus. Segons Malgrat, els temes de què tracta Baixeras en aquests cinc relats «descriuen aspectes de la realitat més contemporània: per exemple, a La influència es parla de la corrupció». L'escriptora també va destacar «els cops d'efecte brillantíssims» en l'estil narratiu de Baixeras.
Durant la seva intervenció al Museu d'Art Modern de Tarragona, l'escriptora va destacar també que els cinc relats es caracteritzen «pel seu to humorístic i alhora amarg, l'agilitat narrativa i un desenllaç sempre sorprenent». Per Malgrat, «la ironia, el sarcasme i l'humor distancien els personatges de la tragèdia».
El volum ha estat editat per Cossetània Edicions i La Gent del Llamp. La imatge de la portada és d'Enric Baixeras Sastre, germà de l'autor.
Durant la presentació també es va posar de manifest l'aportació de l'autor al món cultural tarragoní: «Baixeras és fonamental per entendre la cultura a Tarragona durant molts anys», va dir Magí Sunyer, escriptor i membre de La Gent del Llamp. Sunyer també va reclamar ajut institucional per editar les obres completes de Baixeras. En aquest sentit, Albert Vallvé, vicepresident de la Diputació de Tarragona, es va comprometre a col·laborar en la publicació: «És de justícia fer-ho», va assenyalar.
L'escriptor, advocat i traductor tarragoní Josep Anton Baixeras va morir el mes d'agost passat als 81 anys.

Notícia de Carina Filella
al diari El Punt sobre la presentació del llibre Contes menestrals, de Josep Anton Baixeras.