18/4/08

El llibre "Els capitells del claustre de Santes Creus" posa al descobert la iconografia del monestir

El llibre Els capitells del claustre de Santes Creus (Cossetània Edicions), de Josep Baluja i Jesús M. Oliver, es presentarà divendres 18 d'abril, a les 10 de la nit, al Casal de Vila-rodona.
La presentació anirà a càrrec de Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, i d’Antoni Carreras, historiador.

Resum:
Què va passar a Santes Creus? Al seu claustre hi ha simis, hi ha monstres, hi ha aus, sirenes, guerrers, músics, elefants, grius… El claustre de Santes Creus és un univers escultòric molt original que és difícil de trobar en qualsevol dels programes escultòrics d’altres monestirs cistercencs. Segons en quin aspecte ens fixem, podríem afirmar que el de Santes Creus és un programa iconogràfic únic en tota Europa per la qualitat i per la diversitat de les seves escultures. El nostre propòsit a l’hora d’elaborar aquest llibre és conduir l’espectador per aquest silenci del claustre gaudint al mateix temps d’alguna de les moltes lectures que són susceptibles de fer en aquest espai claustral. Cada element esculpit pot suggerir una paraula, una frase, una història. “Si veure imatges equival a llegir”, diu Alberto Manguel, llavors a Santes Creus es pot trobar una lectura enormement creativa. No hi ha cap secret, es tracta de passejar, gaudir i “llegir”, pausadament, un, dos, tres o tots els capitells. Aquesta és la invitació, aquest és l’objectiu.

Josep Baluja i Jesús M. Oliver:
Josep Baluja Barreiro és mestre, llicenciat en Pedagogia Terapèutica i en Geografia i Història. Premi Nacional d’Educació, 2006. Ha escrit, sol o amb col·laboració, diversos textos didàctics al voltant dels monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona. Ha col·laborat amb diverses revistes especialitzades en articles sobre didàctica de l’art. En l’actualitat és director del Camp d’Aprenentatge “Els monestirs del Cister”.
Jesús M. Oliver Salas és monjo de Poblet des de 1972. Llicenciat en Teologia (1977) per la Universitat de Fribourg (Suïssa). Col·labora a la revista Poblet i altres revistes. És autor de diversos llibres: Poblet, espai i temps (Barcelona, 2000); Poblet, Santes Creus i Vallbona (en el llibre Música en les rutes del Cister); Catalunya (Saragossa, 2007); Abadia de Poblet, col·lecció “Arte en España” (Barcelona, 1990); El palau reial de Poblet. Guia del Museu (Poblet, 2001).