28/7/08

"Olímpics tarragonins" del cambrilenc Francesc Joan, el reflex del somni olímpic

Francesc-Joan Matas (Berta Ruiz/Revista Cambrils)

Olímpics tarragonins. La història dels 28 esportistes del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre que han participat en els Jocs, és el primer llibre del cambrilenc Francesc Joan i Matas, que recull i repassa exhaustivament cadascun dels esportistes olímpics de la demarcació que han participat en els Jocs Olímpics de l'era moderna, és a dir, des de 1896 i fins a les darreres Olimpíades d'Atenes 2004.

Els 28 millors atletes tarragonins

Francesc Joan ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital, les principals curiositats d'aquest llibre, com va sorgir aquesta idea, les millors anècdotes i la trajectòria esportiva dels 28 millors atletes d'elit –21 homes i 7 dones– que ha donat el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre en tota la nostra història recent.
El cambrilenc –actual redactor en cap d'esports del Diari de Tarragona i responsable de l'edició digital del Diari de Tarragona– ha treballat en aquest llibre durant un any i mig. De fet, la idea va sorgir l'estiu de 2006, quan, tal i com explica Joan, "va caure a la nostra redacció una convocatòria sobre l'equip espanyol de natació sincronitzada, i en la llista hi apareixia una noia, Andrea Fuentes, nascuda a Valls i que havia participat en els Jocs d'Atenes 2004". Segons explica Joan, "no en teníem constància d'això, i vam pensar que si descobríem aquella noia, segurament hi havia més gent. Em va picar la curiositat i a partir d'aquí va néixer la idea. Vaig involucrar-me més i vaig començar a estirar del fil, contactant amb el Comitè Olímpic Espanyol". De fet, un dels protagonistes del llibre, l'exatleta reusenc Gaietà Cornet, és l'actual director d'activitats del Comitè Olímpic Espanyol, amb qui Francesc Joan "va trobar la seva complicitat i em va facilitar bases de dades internes del COE, on vam tenir constància de dos atletes tarragonins més, a banda de l'Andrea Fuentes". Arran d'aquestes primeres indagacions, també es va localitzar el primer olímpic de casa nostra: el vallenc Ramon Balcells que va participar a Helsinki 1952.
A partir d'aquestes primeres dades, Francesc Joan es va anar posant en contacte amb cadascun dels protagonistes, per tal d'explicar els rècords, la seva vivència en els Jocs i també van poder aportar material fotogràfic. En cada capítol del llibre dedicat a cada esportista, també s'acompanya tota aquesta informació amb una biografia completa de la trajectòria esportiva.

Jordi Mariné: el cambrilenc olímpic
Com a únic representant cambrilenc hi apareix Jordi Mariné, que tot i néixer a Vinyols i els Arcs "és cambrilenc d'adopció i a més va començar la seva relació amb la bicicleta, de ben jove, quan havia de venir a estudiar fins a La Salle de Cambrils, des de Vinyols". Mariné va participar als Jocs de Tòquio 1964 i és una de les persones, que segons explica Francesc Joan, "recorda molt la seva presència als Jocs i té molta estima a la seva participació. Qualsevol ciclista quan comença, parla del Tour de França com la meta màxima, però ell diu que no, que els Jocs et marquen molt més. Hi ha tants països representats –en la seva Olimpíada hi van participar uns 90– i amb tants atletes, la convivència a la vila olímpica, la desfilada per l'estudi... Són moment que et queden per sempre".
A banda, Jordi Mariné també aporta una curiositat molt interessant, ja que durant la prova de ciclisme va corre escapat durant una bona estona amb un dels millors ciclistes de la història –el belga Eddy Merckx–. Mariné es va posar a roda del ciclista belga i durant tres quilòmetres van anar en solitari. "Durant una estona va somiar que aquella escapada fos bona i poguessin lluitar per les medalles al final de la cursa, tot i que el pilot els va caçar".

Des de 1964 sempre hi ha hagut algun representant tarragoní als Jocs Olímpics

Una altra de les dades curioses que aporta el llibre de Francesc Joan és que des de les Olimpíades de Tòquio 1964, sempre hi ha hagut algun representant de Tarragona en totes les edicions fins els darrers Jocs que recull el llibre, els JJOO d'Atenes 2004 amb Andrea Fuentes.
Ara, a pocs dies per a l'inici dels Jocs de Pequín 2008, la delegació espanyola tornarà a comptar amb representació tarragonina. La vallenca Andrea Fuentes tornarà a competir en uns Jocs, i juntament amb ella, ho faran dues noves debutants: Sònia Franquet d'Ascó, que participarà en tir i la tortosina Laia Forcadell que participarà en la prova dels 400 metres tanques.

"És un homenatge a ells. Tenim la gent més destacada que mai ha tingut l'esport tarragoní"

Francesc Joan explica que tot plegat, "és un homenatge a ells. Tenim a la gent més destacada que mai ha tingut l'esport tarragoní i volia que quedés reflectida la seva trajectòria. Per exemple, el cas del tirador reusenc Eladi Vallduví, que és un dels espanyols que més vegades ha participat en uns Jocs, amb cinc participacions, o el nedador reusenc Santi Esteva que també va ser el primer nedador espanyol en aconseguir un diploma olímpic. Les generacions joves no coneixen a tota aquesta gent i és una manera de recollir-los en aquest llibre, per tal que sàpiguen que tenim gent molt bona. És una llàstima que caiguin en l'oblit".
Olímpics tarragonins. La història dels 28 esportistes del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre que han participat en els Jocs, es va presentar a Tarragona el passat 8 de juliol –justament un mes abans de la inauguració dels Jocs, que tindrà lloc el dia 8 d'agost a les 8 i 8 minuts del vespre, ja que el "8" és el número de la sort dels xinesos–. L'acte va comptar amb la presència de Gaietà Cornet, el delegat del Govern de la Generalitat –Xavier Sabaté– i 20 dels protagonistes del llibre. Aquesta mateixa setmana, el llibre –editat per Cossetània Edicions– ja està disponible a les llibreries.

Notícia de Berta Ruiz al diari digital Revista Cambrils sobre el llibre Olímpics tarragonins (Cossetània Edicions), de Francesc Joan Matas.