29/6/08

Llibre: “Els capitells del claustre de Santes Creus”

L’art dels monestirs del Císter, vist superficialment pot semblar excessivament senzill i auster. Com gairebé tot a la vida, només cal “gratar” una mica per tal d’adonar-se la complexitat que amaga a dins.
No vull dir que el gòtic del Císter sigui recarregat. Tot el contrari. Però dins de la seva sobrietat, hi ha un autèntic món de simbolisme, el significat del qual tot sovint s’ha perdut o és de difícil interpretació.
Visitar el Monestir de Santes Creus és una experiència que paga la pena. Però si no saps el que s’ha de mirar, perds molts dels detalls que cal conèixer. Jo només l’he visitat una vegada i ja fa uns anys –era l’època de l’Institut–. L’únic record que em queda és la tomba de Pere el Gran, feta amb una “banyera”
Aquest llibre ens redescobreix un element del patrimoni de Santes Creus que segurament queda una mica en segon terme. Dins del claustre, construït al segle XIV en època de Jaume II, trobem un total de setanta-nou columnes amb capitells que sorprenen per la seva temàtica.
D’un banda, hi ha una varietat de temes prou significativa. D’altra, ens trobem amb el “trencament” d’un dels principis de l’art cistercenc. És ben diferent de la resta de claustres que trobem als altres monestirs de l’orde com són Poblet i Vallbona de les Monges.
Aquest llibre fa un estudi d’aquests capitells. D’una banda ens proposa un itinerari per a la visita i permetre conèixer els elements esculpits. Per això divideix el claustre en quatre àrees (nord, sud, est i oest) i explica cada un dels capitells: descripció i característiques de les representacions que hi ha.
Una segona classificació és per àrees temàtiques: temes bíblics, animals (mamífers, aurs, rèptils, mitològics, monstres), humans, vegetals i heràldica. Finalment ens trobem una aproximació d’interpretació simbòlica dels elements més significatius.
Finalment, cal destacar la bellesa de les fotografies. La impressió i edició del llibre es molt acurada, detall que s’agraeix, així com el format apaïsat.

Article del web Diari d'un llibre vell sobre el llibre Els capitells del claustre de Santes Creus (Cossetània Edicions), de Josep Baluja Barreiro i Jesús M. Oliver Salas.