10/6/08

'Crims a la Catalunya del segle XIX", de Manuel Bofarull i Terrades

En uns moments en els quals malauradament els successos estan a l’ordre del dia, Crims a la Catalunya del segle XIX aplega onze històries que transcorren per diversos indrets de les terres catalanes, entre el 1838 i 1892 i que van ser narrats amb tota mena de detalls per la premsa de l’època.
Com es destaca en aquest llibre, el segle XIX va ser un moment en el qual els crims i les circumstàncies del procés i compliment de la sentència, eren seguit per la gent gairebé com se segueix el futbol actualment.
Els crims, narrats amb rigor i de forma entenedora, es complementen amb il·lustracions suggerents de la premsa de l’època.
Des del ‘Segrest i mort d’en Gallifa’, un assassinat que va convulsionar el Mataró de 1849, fins a ‘El parricidi de Lleida’, el 1838, ‘Les noies de Folgueroles’ (1858) o ‘Sang al santuari de Foix’ (1892), el lector hi trobarà un ventall d’històries reals transmeses per la premsa que esfereeixen i ens recorden que la crònica negra, per desgràcia, és un fet inherent a l’espècie humana.
L’autor d’aquest llibre, Manuel Bofarull, va néixer a Badalona el 1923. És autor d’una llarga nòmina de títols d’històrica comarcal lligada amb el Penedès. Va guanyar el premi Sant Jordi amb la novel·la històrica Els hereus de la terra, el 1987 i amb Figures vora el rec (1995), va ser protagonista de la polèmica edició 1994 del premi Josep Pla.

Article publicat el diumenge 8 de juny al blog El Quadern d'Albert Calls, sobre el llibre Crims a la Catalunya del segle XIX (Cossetània Edicions)