20/9/07

Un llibre que analitza l'origen dels castells

Cossetània Edicions ha publicat aquest mes de setembre, el llibre guanyador de la tercera edició del Premi d'Assaig L'Esperidió, L'origen dels castells, del reusenc Joan Bofarull i Solé.
L'acte de presentació tindrà lloc el dijous 20 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, al Saló d’Actes del Servei Territorial de Cultura (Carrer Major, 14 - Tarragona) i anirà a càrrec del Molt Honorable Ernest Benach i Pascual, president del Parlament de Catalunya.

Resum
L’origen dels castells és un tema apassionant que es planteja gairebé tothom que fa castells o que n’ha vist alguna vegada. El debat fa més de cent anys que dura, i ha donat lloc a diverses teories, algunes força imaginatives, altres esbiaixades per les passions localistes, altres més ben fonamentades. Aquest llibre és el primer que afronta aquest tema de forma monogràfica i espera resoldre’l de manera convincent, amb rigor, amb el màxim de dades i amb noves aportacions.
Aquest llibre es basa en dues anàlisis: d’una banda, ressegueix la història del ball de valencians, des del segle XVII fins a l’origen dels castells, 60 notícies en total, de les quals fa una lectura crítica, que de vegades no coincideix amb les interpretacions donades fins ara. De l’altra, l’anàlisi tècnica es fa a partir de la descripció i comparació dels castells, els balls de valencians, les muixerangues del País Valencià, les moixigangues religioses catalanes i fins i tot amb els acròbates del Magreb.

L'autor
Joan Bofarull Solé (Reus, 1971). Va començar a fer castells com a enxaneta dels Xiquets de Reus. L’any 1995 es va llicenciar en geografia i història general i actualment és professor de secundària. Fa anys que estudia les muixerangues valencianes i la seva relació amb els castells. També col·labora activament amb la Federació de Muixerangues i en activitats per a la seva promoció, per tal de superar l’aïllament local en el qual han estat confinades durant anys.