6/9/07

"Apunts de ciència per a tothom"

El dijous 6 de setembre, Vilaweb ha publicat un article sobre el llibre de Daniel Closa Blocs de ciència, editat per Publicacions URV, segell que està gestionat per una Unió Temporal d'Empreses (UTE) entre Cossetània Edicions i Arola Editors. El llibre està basat en el bloc de divulgació científica Centpeus. A continucació podeu llegir la reproducció d'aquest article.
"Els blocs cada vegada tenen més popularitat i el llibre Blocs de ciència (Publicacions URV), que tot just s'acaba de publicar, n'és una mostra més. És un recull d'alguns dels millors apunts publicats al bloc de divulgació científica Centpeus, del biòleg Daniel Closa i Autet. L'autor, ha explicat a VilaWeb, va començar el bloc per curiositat, 'per provar com funcionava això dels blocs', i ja fa un any i mig que hi escriu.
Com que no tenia ganes d'escriure sobre la seva vida personal, Daniel Closa es va desafiar a escriure, cada dia, un article com els de les columnes d'opinió dels diaris, però de ciència. I no sols hi va reeixir, sinó que va perseverar-hi perquè hi fruïa molt.
El llibre és un recull d'articles sobre aspectes molt variats de la ciència: com s'escampa el virus Èbola; com embrutar-se pot ser bo per a la salut dels més petits; quan devia sorgir la vida a la Terra... També viatja a través del temps i critica les noves teories creacionistes.
El llenguatge emprat és simple i amè, pensat per a fer la matèria ben assequible. De fet, en Daniel Closa ja havia publicat tres novel·les, de manera que escriure un llibre no és nou per a ell, que compta entre les seves passions la divulgació científica. L'únic tema científic que no toca és el de la seva feina, a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona, on dirigeix un grup de recerca sobre malalties pancreàtiques. Però diu que li costa massa de simplificar la matèria del seu estudi. En canvi, com a científic, pot entendre allò que diuen els experts dels altres camps i posar-ho a l'abast de tothom.
En Daniel Closa pensa continuar escrivint al Centpeus, oimés que ha tingut una bona acceptació: unes cent quaranta visites diàries. La idea de publicar el llibre no va pas ser seva: va ser un altre blocaire, que treballa a Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, qui va proposar-li d'editar-l'hi dins la col·lecció de divulgació científica Llavors d'Idees."

Article extret de Vilaweb, el dijous 6 de setembre de 2007.