23/2/07

Els safareigs, origen d'un fenomen social a la Conca

Els safareigs públics de la Conca de Barberà de R. M. Canela, M. Martínez i I. Vivancos editat per Cossetània Edicions, es presentarà el divendres 23 de febrer, a 2/4 de 9 del vespre, a la Sala d’Actes del Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca (C/ Josa, 6 - Montblanc).
La presentació anirà a càrrec de Valentí Gual, conseller comarcal de Cultura i Núria Anglès, presidenta d’ADOMONT (Associació de Dones de Montblanc).

Resum
A Els safareigs públics a la Conca de Barberà es fa un recorregut pels diferents safareigs dels pobles de la Conca, amb imatges del present i del passat, alhora que es recullen les vivències de les dones que els han utilitzat, en el seu anar i venir amb cossis de roba, el rentar amb les pales, el sabó, el blauet..., així com l’activitat de fer sabó de casa, la bugada i molt més.
Aquesta publicació vol fer present el record d’un espai exclusiu de dones que tenia un paper molt important en les relacions socials i veïnals, amb tot el que hi tenia lloc: els comentaris, les rialles, les baralles, el fer safareig, parlar i rentar... una socialització a l’entorn del treball. I també pretén reivindicar el gran valor del treball fe-me-ní, massa sovint oblidat i poc valorat.
Mitjançant un inventari d’aquest patrimoni arquitectònic local que són els safareigs públics, es pretén revaloritzar-los i que quedin incorporats en la vida del dia a dia, reconvertits en espais lúdics i de lleure en els quals transmetre a les noves generacions aquell fer d’anys enrere.

Els autors
Rosa Maria Canela i Balsebre
(Cabra del Camp, 1973). Llicenciada en antropologia social i cultural (URV, 1997) i diplomada en treball social (URV, 1995). Té experiència en recerca etnològica, amb estudis sobre jocs tradicionals, llegendes, construccions rurals, genealogia i toponímia. Ha participat en l’equip de recerca de l’IPEC els anys 2003 i 2005, sobre l’estudi de les construccions de pedra seca al terme de Montblanc. Actualment treballa d’educadora en un centre d’acollida d’infants tutelats, i de tècnica de turisme a l’Ajuntament del Pla de Santa Maria. Pròximament publicarà el llibre Llegendes de la Conca de Barberà.
Manel Martínez i Garcia (Vimbodí, 1962). Empleat públic del Servei de Costes del Ministeri de Medi Ambient i col·laborador del Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca. Ha participat en l’equip de recerca de l’IPEC els anys 2003 i 2005, sobre l’estudi de les construccions de pedra seca al terme de Montblanc. Té publicats diferents treballs relacionats amb la història del Bosc de Poblet i amb l’arquitectura rural de la Conca de Barberà.
Iolanda Vivancos i Boleda (Valls, 1969). Llicenciada en filosofia (UB, 1992) i en antropologia social i cultural (URV, 1998) i màster en gestió cultural (UB, 2003). Ha participat en l’equip de recerca de l’IPEC els anys 2003 i 2005, sobre l’estudi de les construccions de pedra seca al terme de Montblanc. Actualment treballa al Departament de Cultura i Comunicació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, demarcació de Tarragona.

Fitxa tècnica
Títol: Els safareigs públics de la Conca de Barberà. Un testimoni de la feina de les dones en el passat
Autors: Rosa M. Canela, Manel Martínez i Iolanda Vivancos
Col∙lecció: El Tinter, 72
Nombre de pàgines: 136
Nombre d’il·lustracions: 124
Enquadernació: en rústica
Mida: 17 x 24 cm
Preu: 11,80 euros
ISBN: 84-9791-241-1

1 comentari:

Anònim ha dit...

this is appreciable.!!!!!!i like it.