Cossetània Edicions va presentar el dimarts 6 de febrer els dos primers volums de l’obra completa d’Artur Bladé. El Volum 1: Cicle de la Terra Natal (I) aplega dos llibres: Gent de la Ribera d’Ebre i Benissanet (Els treballs i els dies d’un poble de l’Ebre català); i el Volum 2: Cicle de l’exili (I): L’exiliada.
La presentació a la premsa de l’obra anà a càrrec del coordinador de l’obra compelta, Xavier Garcia; de l’escriptor ebrenc Andreu Carranza; d’Artur Bladé Font, fill de l’autor i del gerent de Cossetània Edicions, Jordi Ferré.
Jordi Ferré va mostrar la seva satisfacció per poder iniciar aquesta edició i va comentar que així es podrà tenir ben classificada i ordenada tota l’obra d’aquest autor de gran importància, tant per les Terres de l’Ebre com per Catalunya.Xavier Garcia va parlar de la importància de reunir tota l’obra d’aquest autor i reivindicar-ne d’aquesta manera el seu nom i la importància que es mereix. Amb motiu del centenari d’Artur Bladé i Desumvila, que se celebra enguany, es pretén actualitzar la seva figura, oculta fins al moment per la marxa dels fets. Garcia comentà que fa una anys poc abans de la mort de Bladé ja es va intentar editar l’obra completa però no es va poder dur a terme. “Ara, gràcies als esforços de col·lectius i persones sensibilitzades amb el tema, podrem donar al públic actual els volums d’aquesta obra que molt pocs han pogut llegir”, digué Garcia. També es va referir a Frederic Mauri, artista ebrenc que va cedir les seves il·lustracions desinteressadament perquè poguessin figurar en les portades dels llibres (Es poden contemplar aquests olis en l’exposició itinerant que commemora el centenari de Bladé).
El primer volum, Cicle de la Terra Natal (I): Gent de la Ribera d’Ebre i Benissanet (Els treballs i els dies d’un poble de l’Ebre català) es refereix a la terra i la comarca natals com el seu nom indica. Segons explicà, Xavier Garcia havia estat publicat en una altra ocasió i ja llavors, fou una revel·lació per la prosa que s’hi utilitzava, la qual va ser comparada per Riera Llorca amb la prosa de Josep Pla. L’obra arribava a Barcelona amb compta gotes, però les personalitats no van tardar a elogiar-la com es mereixia. La 2a edició d’aquest volum la va publicar Pòrtic als anys 70. Els treballs i els dies d’un poble de l’Ebre català és la reedició d’aquell Benissanet mític, ja que Artur Bladé la va escriure a Mèxic a partir del record de 30 anys enrere, evocant el Benissanet de la seva infantesa i joventut. El 2n llibre Gent de la Ribera d’Ebre, és una crònica multilocal i una sèrie de reflexions sobre la vivència personal de l’autor. Retrata de manera superba, esplèndida, el parlar i la manera de veure la vida a partir d’una cultura agrària, la de la gent de la comarca.
Pel que fa al 2n volum de l’obra completa, que recull el llibre L’exiliada, explicà que va significar una gran novetat, perquè va permetre aproximar al lectors als primers anys del dur exili després de la Guerra Civil.
Per la seva part, segons Andreu Carranza, Artur Bladé li recorda a Proust perquè reelabora la memòria, que per a Bladé no és un punt finit sinó que sempre està en moviment. Carranza creu no equivocar-se quan afirma que Jesús Montcada va beure de la riquesa lèxica i literària dels textos d’aquest autor; diu que s’estableix una clara connexió entre Artur Bladé, Sebastià Juan Arbó i Jesús Montcada i que aquests són els ciments que fonamenten la literatura ebrenca, basant-se en el record i en la memòria.
Finalment, Artur Bladé Font, fill de l’autor digué que el llibre de Benissanet va ser una explosió de l’enyorança del seu pare, que va ser ell qui li va fer estimar el poble. Corrien temps difícils a Mèxic, a l’exili, quan Artur Bladé hi publica Geografia espiritual de Catalunya. Després, ja en condicions més normals, a Catalunya i jubilat (fent de pagès perquè les seves arrels ho eren) pot publicar altres peces de la seva obra. Vivia entre Benissanet i Tarragona, al qual l’aferrava un amor d’infantesa.
La presentació al públic dels dos primers volums de l’obra completa de Bladé es portà a terme el mateix dia 6 de febrer al Museu d’Història de Catalunya. Aquesta presentació anà a càrrec del poeta i professor de la UOC Sam Abrams qui enumerà les qualitats de l’obra d’Artur Bladé i Desumvila.
El proper dimarts, 15 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre tindrà lloc una nova presentació, en aquest cas a la Biblioteca Municipal Marcel·lí Domingo de Tortosa. Amb la Participació d'Artu Bladé Font, Xavier Garcia i Josep Subirats Piñana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada