Els safareigs públics de la Conca de Barberà de R. M. Canela, M. Martínez i I. Vivancos editat per Cossetània Edicions, es presentarà el divendres 23 de febrer, a 2/4 de 9 del vespre, a la Sala d’Actes del Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca (C/ Josa, 6 - Montblanc).
La presentació anirà a càrrec de Valentí Gual, conseller comarcal de Cultura i Núria Anglès, presidenta d’ADOMONT (Associació de Dones de Montblanc).
Resum
A Els safareigs públics a la Conca de Barberà es fa un recorregut pels diferents safareigs dels pobles de la Conca, amb imatges del present i del passat, alhora que es recullen les vivències de les dones que els han utilitzat, en el seu anar i venir amb cossis de roba, el rentar amb les pales, el sabó, el blauet..., així com l’activitat de fer sabó de casa, la bugada i molt més.La presentació anirà a càrrec de Valentí Gual, conseller comarcal de Cultura i Núria Anglès, presidenta d’ADOMONT (Associació de Dones de Montblanc).
Resum
Aquesta publicació vol fer present el record d’un espai exclusiu de dones que tenia un paper molt important en les relacions socials i veïnals, amb tot el que hi tenia lloc: els comentaris, les rialles, les baralles, el fer safareig, parlar i rentar... una socialització a l’entorn del treball. I també pretén reivindicar el gran valor del treball fe-me-ní, massa sovint oblidat i poc valorat.
Mitjançant un inventari d’aquest patrimoni arquitectònic local que són els safareigs públics, es pretén revaloritzar-los i que quedin incorporats en la vida del dia a dia, reconvertits en espais lúdics i de lleure en els quals transmetre a les noves generacions aquell fer d’anys enrere.
Els autors
Rosa Maria Canela i Balsebre (Cabra del Camp, 1973). Llicenciada en antropologia social i cultural (URV, 1997) i diplomada en treball social (URV, 1995). Té experiència en recerca etnològica, amb estudis sobre jocs tradicionals, llegendes, construccions rurals, genealogia i toponímia. Ha participat en l’equip de recerca de l’IPEC els anys 2003 i 2005, sobre l’estudi de les construccions de pedra seca al terme de Montblanc. Actualment treballa d’educadora en un centre d’acollida d’infants tutelats, i de tècnica de turisme a l’Ajuntament del Pla de Santa Maria. Pròximament publicarà el llibre Llegendes de la Conca de Barberà.
Manel Martínez i Garcia (Vimbodí, 1962). Empleat públic del Servei de Costes del Ministeri de Medi Ambient i col·laborador del Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca. Ha participat en l’equip de recerca de l’IPEC els anys 2003 i 2005, sobre l’estudi de les construccions de pedra seca al terme de Montblanc. Té publicats diferents treballs relacionats amb la història del Bosc de Poblet i amb l’arquitectura rural de la Conca de Barberà.
Iolanda Vivancos i Boleda (Valls, 1969). Llicenciada en filosofia (UB, 1992) i en antropologia social i cultural (URV, 1998) i màster en gestió cultural (UB, 2003). Ha participat en l’equip de recerca de l’IPEC els anys 2003 i 2005, sobre l’estudi de les construccions de pedra seca al terme de Montblanc. Actualment treballa al Departament de Cultura i Comunicació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, demarcació de Tarragona.
Fitxa tècnica
Títol: Els safareigs públics de la Conca de Barberà. Un testimoni de la feina de les dones en el passat
Autors: Rosa M. Canela, Manel Martínez i Iolanda Vivancos
Col∙lecció: El Tinter, 72
Nombre de pàgines: 136
Nombre d’il·lustracions: 124
Enquadernació: en rústica
Mida: 17 x 24 cm
Preu: 11,80 euros
ISBN: 84-9791-241-1
1 comentari:
this is appreciable.!!!!!!i like it.
Publica un comentari a l'entrada