3/2/10

'Lo carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo'

Quan jo tocava i cantava amb Llunàtics els viatges cap al sud per tocar eren sempre llargs. Una de les coses curioses d’alguns d’aquestes expedicions era l’adquisició de cintes de casset, a la gasolinera d’Ulldecona sobretot, amb cançons de Lo Fumador, homenatges a Boca de Bou i rondalles diverses. Entre les cintes de l’editorial Funison destacaven les contes de Josep Bo. Amb els anys, cançons com “Lo Carrilet de la Cava” o “Delta del Ebro precioso” van esdevenir clàssics a un nivell que no sabria com definir. L’aparició de Quico el Cèlio va dotar aquella música de possibilitats d’audiciño estàndards i ens en vam alegrar. Avui, no podem fer res més que celebrar l’aparició de Lo carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo, subtitulat Un paisatge musical per la Delta de l’Ebre, obra de la filla del mateix Josep Bo, Gemma Bo, la historiadora Elena Fabra i del “quico” periodista, Artur Gaya.
El llibre és una aproximació de les Terres de l’Ebre a partir de els cançons de Bo, que no són l’única música d’aquestes comarques dels Països Catalans però sí que en són una bona part. El llibre me l’ha portat el Pere Estellé avui a l’Institut i des que he acabat de treballar no he deixat d’escoltar el disc compacte que acompanya el llibre. Pep Gimeno Botifarra, La Carrau, Andreu Rifé, Pepet i Marieta, Terrer Roig, Josep Maria Bonet, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Montse Castellà i Juno hi fan versions dels temes de Bo. Creeu-me que són dignes d’escoltar, perquè situen en un context musical actual i contemporani la música del creador del Delta sense complexos de cap mena. D’antologia les versions deLa Carrau i dels Quicos, segurament perquè són les més clàssiques i se n’aparten completament. El llibre inclou fotografies i partitures que completen un llibre, rodó, malgrat la seva forma rectangular.

Article de Jordi Martí Font al blog Prendre la paraula sobre el llibre Lo carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo.