30/4/07

Artur Bladé, la memòria del país

La revista Lletres publica en l'edició de l'abril / maig un article sobre Artur Bladé "Artur Bladé, la memòria del país", realitzada per Francesc Poblet i Feijoo amb motiu de la publicació dels dos primers volums de l'obra completa d'Artur Bladé i Desumvila: Cicle de la Terra Natal I (Benissanet i Gent de la Ribera d'Ebre) i Cicle de l'Exili I (L'exiliada), de Cossetània Edicions. Reproduïm un fragment d'aquest article a continuació:

"Aquest any 2007 es commemora el centernari del naixement de l'escriptor ebrenc Artur Bladé i Desumvila. Coincidint amb l'efemèride, Cossetània Edicions, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, ha iniciat la publicació de la seva obra completa, que constarà de dotze volums, el darrer amb textos encara inèdits.
Una edició més que justificada per la necessitat de recuperar un clàssic del segle XX que tanta gent no ha pogut llegir."

"Una de les seves grans obres va ser editada el 1953 Benissanet. Els treballs i els dies d'un poble de l'Ebre català [...] on evoca tota la seva enyorança de la terra natal [...]. No es tracta però d'una simple monografia local, sinó d'una narració autobiogràfica en què l'emoció i a voltes la seva emolada ironia són ben presents. escrita a partir de les seves vivències personals, el pensament de la gent i les seves formes de vida son els protagonistes d'aquestrelat.
Una altra de les seves obres més característiques és l'Exiliada. Dietari de l'exili 1939-1940 [...]. Hi relata [...] el nostre episodi més tràgic del segle XX: El final de la Guerra Civil, la marxa a l'exili, l'arribada a l'Estat francès i la vida dels primers anys fora del país. La narració no deixa de ser un dietari [...] però el llibre pren una dimensió de crònica col·lectiva"
"Són precisament aquests dos llibres els primers que ara es presenten dins l'obra completa, amb la inclusió al primer volum de l'obra Gent de la Ribera d'Ebre. Artesans, pagesos, rodaires..., una crònica històrica en què relata de manera esplèndiada el parlar i la manera de veure la vida a partir de la cultura agrària de la gent de la seva comarca i que, en certa manera, complementa Benissanet."
"En la recuperació de la figura de Bladé estan jugant ara un important paper els joves de Benissanet, agrupats a l'Associació Cultural Artur Bladé.
"L'escriptor Andreu Carranza, estudiós de l'obra de Bladé, en destaca la figura i afirma que amb Bladé es va adonar de la riquesa literària de les Terres de l'Ebre. Per ell, Artur Bladé, Sebastià Juan Arbó i Jesús Moncada conformen els fonaments de la nostra literatura ebrenca."
"La figura de Bladé transcendeix, doncs, el seu àmbit territorial i mereix ocupar un lloc destacat dins el memorialisme català del segle XX al costat de les grans obres de Pla, Gaziel o Sagarra. Podem afirmar sense matisos que cal considerar Bladé com un dels clàssics de la prosa de no-ficció de la nostra literatura del segle XX i, la seva obra, apreciar-la com una aportació fonamental al coneixement del nostre país.

Francesc Poblet
Publicat a la revista Lletres abril / maig 2007, núm. 26