17/2/07

Cossetània publica un nou volum de l'Arxiu de Poblet

Cossetània Edicions en col·laboració amb la Diputació de Tarragona i la comunitat del Monestir de Poblet, presenten el llibre Poblet, senyor feudal. La documentació de l'Arxiu de Poblet (Armari III). L'acte tindrà lloc el dissabte 17 de febrer, a les 11 del matí, al Palau Nou de l'Abat del Monestir de Poblet. Presentarà el llibre el Pare Francesc Tulla, prior del Monestir.

Resum
El propòsit del llibre és descriure el fons documental de l’armari III de l’Arxiu de Poblet de cara a posar-lo a la disposició dels investigadors i dels lectors en general. Hem d’advertir que aquest exemplar conté els índexs onomàstic i toponímic tant de l’armari II com del III, elaborats gràcies a l’excel·lent feina de fra Xavier Guanter, bibliotecari de Poblet.
L’abat de Poblet expressa la seva satisfacció per la nova publicació “d’un nou armari de l’Arxiu de Poblet, el tercer, distribuït en dos grans apartats. Un primer gran bloc dedicat als processos civils en què Poblet fou part a causa del seu paper com a importantíssim senyor feudal. Destaquen, entre molts altres, els plets amb els comuns de Vimbodí i de Verdú, les dues joies de la corona pobletana, així com els conflictes derivats de l’explotació de la ingent massa forestal coneguda com el Bosc de Poblet. S’hi conserven les causes ordinàries, els arbitratges, les concòrdies, les declaracions dels testimonis, els al·legats d’advocats i procuradors i no sempre les resolucions, car l’exclaustració de 1835 arribà quan la justícia encara no havia emès sentència. Un segon gran paquet de documentació correspon al patrimoni de Poblet. S’hi guarden els valuosos títols de propietat, un gran nombre d’establiments emfitèutics practicats per Poblet en els seus vastos dominis, les rendes percebudes, els comptes dels bossers i de l’administració en general, centenars de rebuts i cobraments de censos, i els capbreus a què els vassalls del monestir es veien obligats perquè quedés clara i ben dibuixada la senyoria pobletana.
»Com podeu veure són temes que afecten la vida ordinària dels pobles i veïnatges de Poblet, dels vassalls del monestir. Temes que poden donar-nos a conèixer aspectes interessants de la vida social i econòmica d’aquells segles medievals i de l’època moderna, en relació amb el monestir de Poblet i els seus dominis.”

L'autor
Valentí Gual Vilà (Barcelona, 1962) és professor d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona. Les seves recerques s’orienten preferentment a la demografia (té publicades Vida i mort a la Conca de Barberà, La família moderna, que recull la seva tesi doctoral, i “Gavatxos”, gascons, francesos) i als aspectes econòmics i socials de la Catalunya moderna (Terra i guerra, La comunitat pagesa catalana a través dels documents, Els Batlle de Vilaverd: de Tarba a ciutadans honrats de Barcelona, Els béns comunals a la Catalunya moderna). També ha conreat el terreny de les monografies; destaquen les referides a Rocafort de Queralt, on viu des de 1988 i d’on és l’alcalde des de 1995, i a Conesa i Vilanova del Camí, en col·laboració.
Ha investigat el fascinant món de la jurisdicció i la justícia a l’època moderna, amb un eix centrat en la documentació de l’Arxiu de Poblet, d’on han resultat L’exercici de la justícia eclesiàstica. Poblet, segles XV-XVII i el monumental Justícia i terra. La documentació de l’Arxiu de Poblet (armari II), publicat per Cossetània Edicions l’any 2003. A més, ha prestat atenció a un intent de regicidi que hauria pogut canviar el curs de la història, Matar lo Rei. Barcelona, 1492. És autor de més de tres-cents cinquanta articles de temàtica històrica; director de la col·lec­ció La Creu de Terme, de Cossetània Edicions, per a la Conca de Barberà; vocal del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà i de l’Associació Cultural Baixa Segarra; assessor de la revista Sàpiens en articles de temàtica d’història moderna; redactor del capítol “La repressió” en l’obra col·lectiva Catalunya durant la Guerra de Successió, i conseller comarcal de Cultura, Joventut i Esports del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

Fitxa tècnica
Títol: Poblet, senyor feudal. La documentació de l’Arxiu de Poblet (Armari III)
Autor: Valentí Gual Vilà
Nombre de pàgines: 1.120
Enquadernació: tapa dura
Mida: 17 x 24 cm
Preu: 32,50 euros
ISBN: 978-84-9791-249-5

1 comentari:

Anònim ha dit...

És una obra magnífica. Bàsica perquè els investigadors puguin conèixer la valuosa documentació que alberga l'Arxiu de l'Abadia de Poblet. Felicitats a l'autor per la tasca realitzada.